Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) mener at fotballmiljøet bør sette prostitusjonen og menneskehandelen under VM på dagsordenen.
- Si nei til å støtte vår tids slavehandel! Det er et viktig svar til dem som reiser til fotball-VM, sier likestillingsminister Karita Bekkemellem til kk.no. Hun vil ikke gi noen konkrete anbefalinger til hva det norske fotballmiljøet bør gjøre, men mener at man bør gå foran med et godt eksempel.
- Det handler om at det er et marked. Derfor er det veldig viktig å ha noen gode rollemodeller, menn som sier at dette vil vi ikke ha.
Les mer om VM-prostitusjonen her
I Sverige ba likestillingsombud Claes Borgström om at Sverige skulle trekke seg fra VM. Men Bekkemellem ville ikke bedt det norske landslaget trekke seg fra VM hvis de var med.
- Jeg vet ikke om det ville bidratt til å løse problemet at man hadde trukket landslaget, sier Bekkemellem. Hun vil heller ikke ta noe initiativ overfor tyske myndigheter. Men hun oppfordrer menn til å ta klart avstand fra sexkjøp.
- De kan slett ikke kan vite om disse kvinnene er utsatt for tvang. Det er en realitet at mange menn kjøper sex fra kvinner som er utsatt for menneskehandel. De tror for eksempel at menneskehandel bare foregår på gaten og at du kan se om hun gjør dette frivillig, sier Bekkemellem.
Regjeringen holder nå på å utarbeide en kampanje mot menneskehandel og prostitusjon.
- Vi ønsker å bevisstgjøre kjøperne og potensielle kjøpere hva de faktisk gjør. I Norge har vi lovforbud mot kjøp av seksuelle tjenester fra personer under 18 år. Dette gjelder også for dem som reiser utenlands. Vi har klare forbud mot hallikvirksomhet og alle former for menneskehandel i vår lovgivning, sier Bekkemellem.
Men hun ønsker ikke å kriminalisere sexkjøp i Norge.
- Jeg tror ikke det hjelper å lovregulere og forby. Da forsvinner det fra vårt synsfelt, men det betyr ikke at det opphører.
- Men justisminister Knut Storberget vil vurdere kriminalisering?
- Han sier det samme som meg. Regjeringen vil ikke åpne for kriminalisering, men det er viktig å ha en åpen dialog hvis man tror det vil føre fram. Per i dag vil vi ikke kriminalisere. Men vi er åpne for all argumentasjon og følger utviklingen internasjonalt nøye, sier Karita Bekkemellem.
LES MER:
Fotball. øl og horer i Tyskland

