Emilia Clarke:

Takker sykepleier for å ha reddet livet hennes

«Game of Thrones»-stjernen har hatt to hjernehinneblødninger siden 2011. Nå takker hun kvinnen som reddet henne.

EMILIA CLARKE: Skuespilleren har siden 2011 opplevd to hjernehinneblødninger. Foto: Casey Curry/Invision/AP
EMILIA CLARKE: Skuespilleren har siden 2011 opplevd to hjernehinneblødninger. Foto: Casey Curry/Invision/AP Vis mer
Publisert

Emilia Clarkes (33) karriere tok helt av etter å ha sett henne i rollen som Khaleesi i suksesserien «Game of Thrones». Den første episoden ble vist i 2011, og åtte år og åtte sesonger tok det hele slutt.

Lite visste vi at Clarke har hatt noen skikkelig utfordrende år i løpet av den tiden. «Game of Thrones»-stjernen er blant flere navn som har bidratt med en essay om sin opplevelse med Britain's National Health Service til boken « Dear NHS: 100 Stories to Say Thank You».

STOR SUKSESS: Emilia Clarkes karriere tok virkelig fart etter at vi så henne i rollen som Khaleesi i Game of Thrones.
STOR SUKSESS: Emilia Clarkes karriere tok virkelig fart etter at vi så henne i rollen som Khaleesi i Game of Thrones. Vis mer

Teksten hennes er blant annet gjengitt av The Sunday Times, og her forteller skuespilleren åpenhjertig om sin opplevelse og de vanskelige årene.

I 2011 og 2013 fikk nemlig Clarke hjernehinneblødninger. Det ble ikke først oppdaget hva som var galt med den unge skuespilleren, men takket være en sykepleier fikk de straks rede på det.

«Sykepleieren som foreslo - etter at alle andre slet med å finne et svar da jeg først ble innlagt - at de kanskje burde scanne hjernen min. Hun reddet livet mitt.»

Takker sykepleier for å ha reddet livet hennes

I 2019 ble det publisert en tekst skrevet av Clarke i The New Yorker hvor hun forteller mer om sykdomsforløpet sitt. Hun hadde akkurat gjort seg ferdig med innspillingen av den første sesongen av «Game of Thrones» da den første hjernehinneblødningen kom.

«Akkurat da barndomsdrømmene mine så ut til i gå i oppfyllelse, mistet jeg nesten både sinnet og livet mitt. Jeg har aldri fortalt denne historien offentlig, men nå er det på tide.»

Slik begynner den ærlige teksten til Clarke.

Hun forteller blant annet om den gangen hun først forsto at noe var galt. Under en økt med sin personlige trener, står Clarke i planke-øvelsen. Så snart hun inntok den posisjonen, føltes det som et elastisk bånd klemte hjernen hennes.

Hun ba om en pause, slet seg mot toalettet og ble dårlig. Skikkelig dårlig. Smerten ble bare verre og det var da hun skjønte noe var galt.

«På en eller annen måte skjønte jeg hva som skjedde: hjernen min er skadet.»

Clarke kom seg på sykehuset og MR-undersøkelsen viste en hjernehinneblødning.

Clarke forteller at hun våknet opp fra operasjonen og ikke klarer å si sitt fulle navn. Så kom panikken. Hun hadde akkurat fått sitt livs største rolle - en jobb som innebar å lære alle mulige setninger og ord - men nå kunne hun ikke huske eller si sitt eget navn.

Det skulle vise seg å være afasi: En språkforstyrrelse som følge av sykdom eller skade i hjernen.

I de mørkeste stundene ønsket Clarke å dø. Men etter en stund ble hun bedre. Hun kunne snakke og si navnet sitt.

Det tok ikke lang tid før skuespilleren var tilbake på innspillingen av Game of Thrones. Karrieren tok fart, men Clarke fryktet for livet. I teksten sin forteller hun at det nesten ikke gikk en dag forbi uten at hun trodde at hun skulle dø.

I 2013 var hun tilbake på sykehuset for å sjekke om alt var bra. Det var det ikke. Nok en operasjon og nok en livstruende situasjon.

Men også denne gangen kom hun seg tilbake på jobb, og til tross for noen hendelser som skremte skuespilleren, ble hun bedre.

«Jeg har blitt friskere enn jeg noen gang hadde håpet. Jeg er nå på 100 prosent.»

I tillegg til en suksessfull karriere som skuespiller, jobber Emilia Clarke også med veldedighetsorganisasjonen SameYou, som jobber for å tilby behandling for mennesker som har gjennomgått hjerneskader og hjerneslag.

«Jeg føler uendelig takknemlighet - overfor moren min og broren min, for legene og sykepleierne, og vennene mine. Hver dag savner jeg faren min, som døde av kreft i 2016. Jeg kan aldri takke ham nok for at han holdt hånden min gjennom alt.»

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer