Marianne-saken

- Tanken om at vi kunne vært flere i familien er sår

Elsebeth vokste opp i kjølvannet av den mye omtalte Marianne-saken. Hun fikk aldri anledning til å bli kjent med storesøsteren.

MARIANNE-SAKEN: Torunn Rugaas mistet sin kjære datter Marianne sensommeren 1981. Her er mor og yngstedatter Elsebeth fotografert året etter forsvinningen. FOTO: Privat
MARIANNE-SAKEN: Torunn Rugaas mistet sin kjære datter Marianne sensommeren 1981. Her er mor og yngstedatter Elsebeth fotografert året etter forsvinningen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

I 39 år har Torunn Rugaas (64) fra Risør lurt på hvor datteren Marianne er blitt av. Den lille seksåringen som skulle til den lokale kolonialen Frydendal Varehandel for å kjøpe is til seg selv og barnevakten Nina.

Hun kom aldri tilbake denne aller siste fredagen i august 1981. Og en annen liten jente, som bare var fire måneder gammel, fikk aldri sjansen til å bli kjent med sin eneste storesøster.

HVA SKJEDDE?: I 39 år har lillesøster Elsebeth og mamma Torunn lurt på hva som skjedde med Marianne, da hun forsvant på vei hjem fra iskremkiosen i Risør. FOTO: Privat
HVA SKJEDDE?: I 39 år har lillesøster Elsebeth og mamma Torunn lurt på hva som skjedde med Marianne, da hun forsvant på vei hjem fra iskremkiosen i Risør. FOTO: Privat Vis mer

For Elsebeth Rugaas Sunde (39) har det til tider vært tøft å vokse opp i kjølvannet av forsvinningssaken rundt storesøsteren, selv om hun sier til KK at saken alltid har vært en naturlig del av livet hennes.

- Jeg vet ikke om noe annet. En av de tingene jeg husker spesielt godt fra barndommen, var at saken veldig ofte ble slått opp stort i avisene. Uten at vi var forberedt på det, var plutselig Marianne førstesidestoff i landets største aviser. Da kunne jeg kjenne på en klump i magen med tanke på hvordan mamma opplevde det, sier Elsebeth til KK.

Hun forsto tidlig at klokke og tid var noe hun måtte forholde seg til.

- Jeg kom aldri, eller veldig sjelden, hjem to minutter senere enn avtalt tid, minnes hun, og legger til:

- Samtidig som at saken har vært en naturlig del av oppveksten, så har jeg aldri hatt en opplevelse av at jeg har hatt det strengere enn andre.

DEN GANG DA: Storesøster Marianne med lillesøster Elsebeth, i babystolen, og barnevakten Nina (t.h.). Barnevakten var blant de siste som så Marianne før hun forsvant. FOTO: Privat
DEN GANG DA: Storesøster Marianne med lillesøster Elsebeth, i babystolen, og barnevakten Nina (t.h.). Barnevakten var blant de siste som så Marianne før hun forsvant. FOTO: Privat Vis mer

For mamma Torunn ble den fire måneder gamle babyen redningen da Marianne forsvant - og livet i idylliske Risør ble aldri slik som det én gang hadde vært.

- Om ikke Elsebeth hadde vært født den gangen, aner jeg ikke hvordan det hadde blitt. Hun var baby, og en baby må man være til stede for. Det var tungt, men det måtte bare gå, sier Torunn til KK på dagen 39 år etter at eldstedatteren forsvant.

Torunn har alltid vært åpen overfor Elsebeth om hva som skjedde med Marianne.

- Jeg gikk til psykolog for å lære å ikke skjerme henne for mye, men det har rent mange tårer, som hun ikke vet om, sier hun ærlig, og legger til:

- Elsebeth vokste opp med dette, og jeg kan ikke huske at vi hadde noen eksakt samtale om det. Hun fikk det inn «med morsmelka», og vi snakket alltid åpent om det. Elsebeth er blitt en veldig reflektert ung dame, som tar vare på de som ikke har det så greit. Hun er en god støtte for andre, forteller Torunn om yngstedatteren, som jobber som lærer i videregående. De er begge bosatt i Risør.

ET LIV UTEN MARIANNE: Lillesøster Elsebeth var bare fire måneder da Marianne forsvant. Hun rakk aldri å bli kjent med storesøsteren sin. Dette bildet er av mamma Torunn og Elsebeth i 1984, tre år etter forsvinningen. FOTO: Privat
ET LIV UTEN MARIANNE: Lillesøster Elsebeth var bare fire måneder da Marianne forsvant. Hun rakk aldri å bli kjent med storesøsteren sin. Dette bildet er av mamma Torunn og Elsebeth i 1984, tre år etter forsvinningen. FOTO: Privat Vis mer

- Kjøpte julegaver til henne, som jeg la i skapet, i tilfelle hun skulle komme hjem

Torunn minnes en episode da yngstedatteren fremdeles var baby, og forsvinningssaken var fersk.

- Elsebeth lå fortsatt i vogna, da vi en dag gikk til kiosken for å handle litt. Plutselig hører jeg et helikopter, og rett over meg ser jeg at de holdt på med varmesøkende kamera. Jeg tror aldri jeg har kommet meg så fort hjem.

I de første årene etter Mariannes forsvinning, sørget Torunn for at hun alltid var forberedt når julehøytiden kom, dersom datteren plutselig skulle dukke opp igjen.

- Til å begynne med kjøpte jeg julegaver til henne, som jeg la i skapet, i tilfelle hun skulle komme hjem. Og så har vi alltid tent lys for henne.

KOM ALDRI HJEM: Mamma Torunn med eldstedatteren Marianne på fanget. Seksåringen Marianne forsvant etter en tur på butikken 28. august 1981. Siden har ingen sett henne. FOTO: Privat
KOM ALDRI HJEM: Mamma Torunn med eldstedatteren Marianne på fanget. Seksåringen Marianne forsvant etter en tur på butikken 28. august 1981. Siden har ingen sett henne. FOTO: Privat Vis mer

- Har det vært sårt for deg som lillesøster å feire jul og andre høytider ettersom Marianne har vært borte fra familien, Elsebeth?

- Som liten tenkte jeg ikke på det, for jeg har dessverre aldri feiret høytider sammen med henne. Som voksen har det nok vært mer sårt. Tanken på at vi kunne vært flere familiemedlemmer, er til tider sår.

Mariannes fødselsdag 25. oktober og forsvinningsdag 28. august er to spesielle datoer i familien Rugaas.

- Vi er nok ekstra gode på å ta vare på hverandre på merkedagene. Jeg savner å ha en å dele gleder og sorger med, en som er der i tykt og tynt, sier Elsebeth til KK.

- Har ingen anelse om hva som har skjedd. Jeg har aldri tillatt meg selv å tenke på det

Denne høsten - 39 år etter hendelsen som satte dype spor i familien Rugaas - blir saken på nytt belyst i dokumentarserien «Mysteriet Marianne» på TV 2.

Der stiller både mamma Torunn Rugaas og pappa Morten Ziender opp til intervju. Målet med dokumentaren er at Mariannes kidnapper - og eventuelle drapsmann - skal bli tatt.

- Hva tror du at har skjedd med Marianne, og tror du at saken noen gang blir oppklart, Torunn?

- Jeg har ingen anelse om hva som har skjedd, har aldri tillatt meg selv å tenke på det. Om jeg tror saken blir løst, må det bli nå etter dokumentaren, men jeg går ikke lenger rundt og tror det. Jeg er ganske avslappet på dette; gleden blir desto større og skuffelsen mindre, ved å holde seg litt avslappet til ting, sier tobarnsmoren Torunn til KK.

TETTE BÅND: Hendelsen har knyttet mamma Torunn og yngstedatteren Elsebeth ekstra tett sammen. FOTO: Privat
TETTE BÅND: Hendelsen har knyttet mamma Torunn og yngstedatteren Elsebeth ekstra tett sammen. FOTO: Privat Vis mer

Også datteren Elsebeth sier at hun ikke orker å fullt ut ta innover seg det som har skjedd.

- Jeg tar meg ofte i å tenke på hva som skjedde 28. august 1981, men tankene blir aldri tenkt ferdig. Jeg orker ikke å ta innover meg alle de ulike scenarioene. På den ene siden tenker jeg at hun ikke lenger er i live, på den andre siden er det ingenting som kan bevise det, så håpet om at hun er her et eller annet sted, er fortsatt til stede.

TV 2s programredaktør, Kathrine Haldorsen, håper at dokumentarserien kan gi ny innsikt i en viktig del av norsk kriminalhistorie.

– Marianne-saken er ekstra spesiell og hjerteskjærende fordi den handler om et barn som aldri er funnet. Serien treffer som en knytteneve i magen, og det er rystende at den skyldige ikke er funnet og dømt. Vi håper dokumentarserien vil gi innsikt i hva som gikk galt i etterforskningen, og bidra til at familien får noen flere svar, har programdirektøren tidligere uttalt i en pressemelding.

«Mysteriet Marianne» har premiere på TV 2 tirsdag 1. september kl. 21.45.

VIDEO: TV 2 Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer