Tannpleie:

Tannlegene advarer: Dropp dette produktet

De fleste av oss har det i baderomshylla.

TANNPLEIE: "Jeg spiser faktisk aldri godteri. Kun tørket frukt på lørdagskveldene mens jeg ser Dagsrevyen." Carina løy så det rant av henne da hun kom i tannlegestolen. Foto: NTB
TANNPLEIE: "Jeg spiser faktisk aldri godteri. Kun tørket frukt på lørdagskveldene mens jeg ser Dagsrevyen." Carina løy så det rant av henne da hun kom i tannlegestolen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Det var her om dagen vi holdt på å sette munnskyllevannet i halsen.

«Har du lyst til å gjøre en bra ting for munnhelsen din framover, så slutt å bruke Listerine munnskyll», oppfordret tannlege Iselin Huseby på sin instagramkonto, eller instatannlegen, som hun kaller seg der.

Ifølge produktomtalen av Listerine på apotek1.no, skal munnskyllevannet gjøre dette for deg og tannhelsa di:

Listerine er munnskyll som gir god beskyttelse mot hull, dårlig ånde, ising i tennene og misfarging. Produktene inneholder fluor som rengjør og reduserer bakterier i munnen.

Listerine beskytter også tannkjøttet, styrker emaljen og motvirker tannstein. Skyll med Listerine 30 sekunder etter tannpuss, morgen og kveld. En god skyllerutine bidrar til en god munnhygiene.

LISTERINE: Det er selskapet JNTL Consumer Health AS som fører Listerine i Norge. Foto: NTB
LISTERINE: Det er selskapet JNTL Consumer Health AS som fører Listerine i Norge. Foto: NTB Vis mer

I sitt innlegg derimot, hevdet tannlege Huseby at produktet så og si ikke inneholder fluor - men derimot store mengder alkohol - noe som tørker ut slimhinnene i munnen og kan gi dårlig ånde.

Når KK kontakter president i Den norske tannlegeforening, Heming Olsen-Bergem, er ikke han snauere.

- Dropp all munnskyll, sier han.

Han slipper også enda en bombe i det korte telefonintervjuet, men mer om det senere.

Som med antibiotika

Presidenten i Den norske tannlegeforening peker på at han riktignok har en litt annen argumentasjon enn tannlege Iselin Huseby.

- Vi anbefaler generelt at man ikke bruker munnskyllevann som er bakteriedrepende, hvis man ikke har behov for det. Det er som med antibiotika - det skal kun brukes når det er høyst nødvendig, ikke ellers. Vi har sett at det utvikler seg motstandsdyktighet mot disse bakteriene ved bruk av munnskyllevann, og det er ikke ønskelig, forklarer Olsen-Bergem, og fortsetter.

- I Listerine er det også mye alkohol, som ødelegger proteinhinnen - den bløte pelsen på tennene som gjør at innsiden av kinnene og tunga er glatt. Det er en viktig del av immunsystemet vårt, og skal hindre at bakteriene kommer inn.

-Munnskyllevann med mye alkohol ødelegger proteinhinnen, som beskytter oss mot å få uønskede bakterier inn, forklarer Bergem-Olsen pedagogisk.

Det heter ikke fluor

Det er på spørsmålet om hvorvidt voksne mennesker trenger ekstra fluor, vi får enda en stor overraskelse.

- Det heter ikke fluor men fluorid. Fluor er giftig, påpeker Bergem-Olsen.

- Hæ? Og vi som i all år har sagt fluor?

- Ja, vi prøver å endre den måten å tenke på, ler presidenten.

- Mange tror at det er fluor i tannkrem og tenker at det er farlig - men vi anbefaler fluorid i tannkrem.

- For de aller fleste er det nok å pusse tennene med fluoridtannkrem, da trenger man ikke å skylle med disse munnskyllevannene.

Munnvann er for dem som har veldig lett for å få hull, understreker presidenten, og nevner eksempelvis diabetikere som må spise ofte og dermed er ekstra utsatt.

- Dette er sånt som tannleger og tannpleiere vil kunne gi gode råd om, minner han om, før han runder av med denne oppsummeringen:

- På generell basis trenger man ikke å drive med munnskyllevann. All munnskyll kan droppes.

Svarer slik på kritikken

Din Side har også skrevet om Listerine og den negative effekten munnskyllevannet kan ha.

Det er selskapet JNTL Consumer Health AS som fører Listerine i Norge. I en mail til Din Side svarte en representant fra selskapet dette til kritikken:

- Listerine er et av de mest grundig testede munnskyll-produktene i verden, og vi gjennomgår regelmessig at produktinformasjonen vår og bruksanvisningen støttes av den beste tilgjengelige forskningen, skriver en talsperson for selskapet i en e-post til DinSide og fortsetter:

- Fluorid er viktig for å opprettholde sunne tenner. Kliniske studier har vist at bruk av 0,05 prosent fluorholdig munnskyllevann etter tannpuss og bruk av tanntråd, resulterer i høyere spyttfluoridnivåer, sammenlignet med tannpuss, eller tannpuss og bruk av tanntråd alene. Kliniske studier har også vist at det ikke er noen årsakssammenheng mellom bruk av Listerine og tørrhet i munnen.»

De legger samtidig til at de også har varianter uten alkohol, og oppforder alle til å følge råd fra sin egen tannlege.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer