Shabana Rehman begravelse

Tantebarna avsluttet begravelsen med rørende hyllest

Den sterke fremføringen fikk frem tårene, men også håpet, i dem som lyttet.

SHABANA REHMAN BEGRAVELSE: Niesen Sarah leser fra Shabana Rehmans tekst "Hjertets migrasjon" under begravelsen. Her omringet av søsken, kusiner og fettere. FOTO: NTB / NRK
SHABANA REHMAN BEGRAVELSE: Niesen Sarah leser fra Shabana Rehmans tekst "Hjertets migrasjon" under begravelsen. Her omringet av søsken, kusiner og fettere. FOTO: NTB / NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag 10. januar ble samfunnsdebattant, komiker og en av de viktigste stemmene i Norge, Shabana Rehman, stedt til hvile i en humanistisk seremoni i Rådhuset i Oslo.

Shabana Rehman døde som følge av kreft. Begravelsen er på statens bekostning, blant annet på bakgrunn av frihetskampen hun har kjempet på vegne av innvandrer- og minioritetskvinner, for å oppnå økt toleranse mellom ulike religioner og livssyn, og bukt med negativ sosial kontroll.

Begrevelsesseremonien bar preg av sterke taler, både fra kulturminister Anette Tretteberggstuen (41), generalløytnant Robert Mood (64) og Subjekt-redaktør Danby Choi (30).

FREMFØRING: Nieser og nevøer leste fra Shabanas tekst "Hjertets migrasjon". FOTO: Heiko Junge / NTB
FREMFØRING: Nieser og nevøer leste fra Shabanas tekst "Hjertets migrasjon". FOTO: Heiko Junge / NTB Vis mer

Minnemarkeringen ble avsluttet med en sterk fremføring av Shabana Rehmans tekst «Hjertets migrasjon». Lest av Shabanas nieser og nevøer. Begravelsen kan du se på NRK.

- Den siste stunden i denne seremonien tilhører den neste generasjonen. Tantebarna, som Shabana var så umåtelig glad i. Danish, Maria, Isabelle, Mathias, Marina, Celina, Selma, Sarah, Liam og Alina Rehman, fortalte forretteren fra Humanetisk forbund.

Rørende fremføring

Det var niesen Marina på 14 år som introduserte teksten.

- Vi skal lese en tekst som tante Shabana har skrevet, og dette ble skrevet i 2005. Den handler om løsrivelse, sa hun.

ET KONGELIG FARVEL: Kronpris Haakon på plass i Oslo rådhus for å hedre Shabana Rehman. FOTO: Heiko Junge / NTB
ET KONGELIG FARVEL: Kronpris Haakon på plass i Oslo rådhus for å hedre Shabana Rehman. FOTO: Heiko Junge / NTB Vis mer

Deretter kom flere av tantebarna frem én etter én til mikrofonen og leste teksten for sin avdøde tante, foran kronprinsen, stortingspresidenten, familie og venner.

Niesen Sarah leste et spesielt sterkt utdrag fra teksten, som fikk frem tårene, men også håpet, i dem som lyttet:

«I forrige uke kom svaret i form av et lite mirakel. Jeg ble tante til en liten prinsesse. Da jeg for første gang så inn i øynene hennes så jeg hverken en nordmann eller en pakistaner, muslim eller kristen, jeg så et fritt menneske.».

«Men hun var i tillegg født med ekstra store føtter. Det er bra! Hun vil få god bruk for dem. Den generasjonen skal skape ny historie, for den representerer hjertets migrasjon. Det er en frihetens kraft som ingen forskjeller kan stoppe. Som ingen røtter kan binde.».

Shabana Rehman var aldri fremmed for å tenke og handle utenfor boksen, og også trosse normer og «regler», for å sette standpunkt - noe mange så på som kontroversielt.

- Viste ikke frem rumpa, men reaksjonene

Blant annet fikk hun tyn innad i det muslimske miljøet for å løfte terrormistenkte Mulla Krekar på en scenen i 2004, kysse daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland på munnen i 2005, og vise seg naken både på scenen og i aviser.

BEVEGET: Redaktør i Subjekt Danby Choi taler i begravelsen til Shabana Rehman. Ifølge Choi ble han kalt "lillebror" av Shabana. FOTO: Heiko Junge / NTB
BEVEGET: Redaktør i Subjekt Danby Choi taler i begravelsen til Shabana Rehman. Ifølge Choi ble han kalt "lillebror" av Shabana. FOTO: Heiko Junge / NTB Vis mer

Men som Subjekt-redaktør Danby Choi (30), Shabanas nære venn og «lillebror» sa under talen han holdt i begravelsen:

- Tenk hvor viktig en søsterskikkelse som Shabana er. Det ble sagt at hun viste frem rumpa, men som hun selv sa: «Jeg viste ikke frem rumpa. Jeg har vist frem reaksjonene.».

Shabana Rehman sovnet inn 29. desember 2022. Hun ble 46 år gammel.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer