Ta Riktige Valg

Tar du ofte feil valg?

Hjernen vår er mer innstilt på å ta raske beslutninger enn de helt riktige.

TA BEDRE BESLUTNINGER: Velger du på autopilot eller tar du gjennomtenkte avgjørelser? Å være bevisst på mulighetene gjør deg til en bedre beslutningstaker.  Foto: shefkate - Fotolia
TA BEDRE BESLUTNINGER: Velger du på autopilot eller tar du gjennomtenkte avgjørelser? Å være bevisst på mulighetene gjør deg til en bedre beslutningstaker. Foto: shefkate - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Visste du at over halvparten av beslutningene vi tar er «feil»? Det er fordi vi tar de fleste beslutningene nesten automatisk. Hvis vi ikke passer på, risikerer vi å ta feil valg. Heldigvis kan vi lære.

Psykolog Nils Tore Meland har skrevet boken «En god beslutning 
– 7 grep for å 
velge rett».
Psykolog Nils Tore Meland har skrevet boken «En god beslutning – 7 grep for å velge rett». Vis mer

– I hverdagen klarer vi oss stort sett fint, altså, trøster psykolog og forfatter Nils Tore Meland.

Han vet mer om beslutninger enn de fleste, blant annet at hjernen vår har ikke bare ett, men to beslutningssystemer.

Ett som er raskt, ganske automatisk, og som vi bruker til de fleste beslutningene vi tar i løpet av en dag. Ett som krever litt mer jobb hvor vi faktisk må, vel, tenke oss om.

Nå er det slik at hjernen trenger ganske mye energi for å jobbe. Det er derfor litt slitsomt å tenke for mye, derfor unngår vi det så ofte vi kan.

Resultatet er at vi ofte tar beslutninger ved hjelp av det automatiske systemet. Og da risikerer vi å velge noe som ikke nødvendigvis er det beste.

Tankefeil

Det var den kanadiske psykologen Keith Stanovich som først beskrev disse to beslutningsmetodene. Han kalte dem system I og II. Også den kjente psykologen og nobelprisvinneren Daniel Kahneman har forsket mye på ulike tankefeil vi alle har og som bidrar til at vi ofte tar beslutninger på feil grunnlag.

Ett slikt fenomen er for eksempel at vi heller vil lete etter bekreftelse på det vi vet og mener fra før, enn å finne informasjon som støtter et annet syn.

Det er kanskje ikke helt riktig å kalle slike beslutningsfeller for «feil», for hjernene våre er innstilt på denne måten for å hjelpe oss å overleve: Det var lurt å kunne ta raske valg i steinalderen når vi møtte på en tiger og raskt måtte bestemme oss for om vi var i fare eller ikke.

– Hjernen er utrustet for å oppdage umiddelbar fare og prioriterer dårlige nyheter fremfor gode, forklarer Meland.

VALGETS KVAL: Spise sunt, eller ta kaken du har lyst på? Hvorfor er det så vanskelig? Foto: NTB Scanpix
VALGETS KVAL: Spise sunt, eller ta kaken du har lyst på? Hvorfor er det så vanskelig? Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Bli en ikke-røyker - det er ditt valg!

Følelsene styrer

- Hjernens utrustning gjør at vi ofte tar valg basert på hva som virker lurt på kort sikt. Vi ser ikke hele bildet, eller vi lar følelsene styre oss for mye. Men slike valg er ofte ikke helt optimale, og de er ofte ikke basert på riktig informasjon. Derfor trekker vi feil konklusjoner, forteller Meland.

Til daglig går det likevel ganske greit, i hvert fall når det ikke er så nøye hva vi egentlig velger, som om vi skal ha salami eller geitost på brødskiva eller dra på hytta i helgen. Om det ikke blir optimalt, blir det stort sett bra nok likevel.

Det er når vi står overfor valg som har store konsekvenser at vi trenger å være tryggere på at valget blir riktig.

– Vi tar oss ikke nok tid i starten av en beslutning, sier Meland, og oppfordrer til mer somling: Hvis vi bruker mer tid til å tenke oss om i begynnelsen, tjener vi mer på det på sikt.

I tillegg til å somle mer, anbefaler Meland å bruke tid på å innhente informasjon om hvilke andre alternativer vi har, og tenke gjennom hva som egentlig vil skje hvis vi velger – eller ikke velger – det vi hadde tenkt i utgangspunktet. Med andre ord – når du skal ta en viktig beslutning, er det lurt å skru på den delen av hjernen som vet hva den gjør.

NY BOK: Hvis du synes du ofte velger feil, kan du få nyttige tips her. (Cappelen Damm kr 349). Foto: Cappelen Damm
NY BOK: Hvis du synes du ofte velger feil, kan du få nyttige tips her. (Cappelen Damm kr 349). Foto: Cappelen Damm Vis mer

Nyttige råd 

- Smi mens jernet er lunkent: Vi blir ofte styrt av følelser når vi tar raske beslutninger, men vi tar bedre beslutninger når jernet ikke er fullt så varmt. Det er derfor lurt å roe seg ned og få følelsene litt på avstand før du bestemmer deg.

- Skift perspektiv: For å få en bedre oversikt, kan du forsøke å tenke på hvordan valget ser ut utenfra eller når det har gått litt tid. Spør deg selv hva du ville rådet en annen til å gjøre, eller hvordan du vil føle rundt valget om 10 minutter, 10 måneder eller 10 år.

- Forbered deg på det uventede: Vi er ofte for optimistiske og tror at alt går mye bedre enn det gjør. Øk dine sjanser til å gjøre det bra ved å være «etterpåklok» på forhånd: Forestill deg hva som er det verste som kan skje, og hvordan du kan håndtere det.

- Sett på langlysene: Ta deg tid til å stoppe opp og tenke etter om førsteinntrykket ditt av situasjonen gir det riktige bildet. Er det noe du ikke får med deg i situasjonen? Er det noe annet som foregår? Prøv å løfte blikket og sett på «langlysene»!

- Sammenlign med noe annet: Vi gjør ofte ting på samme måte som før. Vurder hvilke andre muligheter du har ved å spørre deg: Finnes det bedre alternativer? Hva annet kunne jeg fått for de samme pengene? Hva ville jeg gjort hvis det alternativet jeg har nå blir borte?

- Lytt til erfarne beslutningstakere: Kjenner du noen som har løst samme problem eller tatt lignende valg før deg? Spør dem hva de har gjort – slik får du tips om flere alternativer enn du kommer på selv. Og hva sier eksperter innen området?

- Vær din egen motstander: Det er lett å la seg forføre av sine egne oppfatninger om hvor lurt det er å velge akkurat det du har satt deg fore. En måte å sjekke om beslutningen din holder mål, er ved å forsøke å finne argumenter for hvorfor du ikke skal gjennomføre den.

- Dypp tåa før du hopper uti: Prøv å teste ut små deler av valget ditt før du tar den endelige beslutningen.

Kilde: «En god beslutning– 7 grep for å velge rett» av Nils Tore Meland.
 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer