Kultur

Tar en spansk en

Stjernelag i Et spansk stykke på Nationaltheatret.

Publisert
Sist oppdatert
- Det er et stort, sterkt team, forteller regissør Thea Stabell om Nationaltheatrets produksjon Et spansk stykke. Rollelisten tyder på at hun kan forsvare utsagnet uten problemer: Nils Ole Oftebro, Lise Fjeldstad, Anneke von der Lippe, Per Frisch og Ågot Sendstad er alle kjente og kjære navn for det norske teaterpublikummet. Det velrenommerte ensemblet stiller nå på scenen i Yasmina Rezas familietragikomedie Et spansk stykke.- Yasmina Reza er en fransk dramatiker, hun er pariser med jødisk far og ungarsk mor. Hennes stykke handler om en moden kvinne som forelsker seg i en ung mann, og det er et lekent spill med nasjonalitet og rolleforventninger - det er langt fra et politisk korrekt stykke om internasjonalitet, forteller Stabell.Hun mener Nationaltheatret og Reza med Et spansk stykke serverer en teatermessig cocktail - sterk og festlig, slik en god cocktail skal være. På scenen er publikum vitne til småborgerlige Pilar (Lise Fjeldstad), som blir kjæreste med gårdsbestyreren Fernan (Per Frisch). Møtet med Pilars to skuespillerdøtre - den «seriøse» Aurelia (Ågot Sendstad) og såpestjernen Nuria (Anneke von der Lippe) - går alt annet enn knirkefritt. Døtrene på sin side har hendene fulle av eget kaos. Før hver scene henvender skuespillerne seg til publikum i betroende monologer. Legger du dette til en rekke metalag hvor skuespillere spiller skuespillere som spiller skuespillere og så videre, er resultatet et intrikat, annerledes teaterstykke. Men hvordan i alle dager skal publikum henge med i denne kinesisk eske-strukturen?- Dette er et teaterstykke med mange nivåer, men jeg tror vi får lagene til å klinge sammen. Teaterpublikum i dag er annerledes enn bare for få år siden, man er vant til et kjappere filmspråk, og tar ting raskere enn før. Vi bruker metateknikkene for å skape spenning, og det tror jeg publikum vil merke, avslutter regissør Thea Stabell.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer