Kroppspress

Taylor ble utsatt for et enormt kroppspress, nå ønsker hun å advare andre unge mot modellivet

Fikk stadige hint om mulige prestisjefylte modelljobber, dersom hun bare gikk ned noen centimeter til...

KROPPSPRESS BLANT MODELLER: Da Taylor Allard begynte som modell som 16-åring fikk hun straks innblikk i det høye kroppspresset som preger enkelte miljøer av bransjen. FOTO: Privat
KROPPSPRESS BLANT MODELLER: Da Taylor Allard begynte som modell som 16-åring fikk hun straks innblikk i det høye kroppspresset som preger enkelte miljøer av bransjen. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

At det eksisterer et enormt kroppspress i enkelte miljøer i motebransjen kommer vel kanskje ikke som en stor overraskelse på noen av oss, men få jenter tør likevel snakke ut om hvor tøff bransjen faktisk kan være.

Den amerikanske modellen Taylor Allard (21) har vakt oppmerksomhet etter at hun i en video på YouTube forteller hvorfor hun valgte å gi seg som modell.

Hintet om mulige jobber

Allard begynte i bransjen som 15-16-åring og fikk allerede i det første møtet med et større modellbyrå en pekepinn om hvordan hverdagen som modell ville bli.

– De sa at de virkelig likte meg og at de likte utseendet mitt, men agenten fortalte meg at hoftene mine var for brede, sier hun i videoen.

Dette ble for Allard starten på flere år med et enormt fokus på mat, trening og kropp. Byrået hun jobbet for snakket mye om viktigheten ved å trene og kontrollere matporsjonene.

Det ble hele tiden hintet om mulige jobber i prestisjefylte magasiner som Vogue, dersom hun «bare klarte å gå ned et par centimeter til».

Til tross for at hun hadde et midjemål på bare 61 centimeter, ble hun ansett som for stor. Resultatet var at Allard utviklet en spiseforstyrrelse og ble ekstremt tynn. På det verste veide hun bare 43 kilo.

I YouTube videoen viser hun også frem et brev hun fikk av modellbyrået etter at hun hadde klart å gå litt opp i vekt. Her oppfordrer de henne til å komme i gang med treningen og viser henne «før og etter bilder» som de mener beviser at hun ikke lengre har den rette størrelsen for å få oppdrag.

FØR OG ETTER-BILDE: Allard fikk tilsendt et brev fra modellbyrået, hvor de ønsket å vise henne hvordan kroppen hennes hadde forandret seg. FOTO: Faksimile YouTube
FØR OG ETTER-BILDE: Allard fikk tilsendt et brev fra modellbyrået, hvor de ønsket å vise henne hvordan kroppen hennes hadde forandret seg. FOTO: Faksimile YouTube Vis mer

LES OGSÅ: Helsespaltisten i New York oppfordrer oss til å finne frem målebandet, men norske eksperter er uenige

Ønsker å hjelpe andre ungdommer

Taylor Allard forteller i en mail til KK at hun bestemte seg for å gå ut med sin historie for å kunne hjelpe andre ungdommer i samme situasjon.

– Jeg ønsker at andre skal se forbi all glamouren som er forbundet med bransjen. Jeg vil at unge jenter og gutter skal være trygge når de begynner å jobbe som modell og vite hvordan det kan påvirke din mentale helse, sier hun.

Se Taylor Allards video i sin helhet:

Ønsker seg midjer som er mindre enn 60 cm

Mål som forteller hvor store modellene er over midjen, bryst og hofter, finnes på de fleste modellbyrås nettsider.

Eivor Øvrebø, manager hos Team Models, forteller til KK.no at de aller fleste modellbyråer i utlandet, spesielt i motebyer som Paris, Milano, London og New York, er veldig strenge når det gjelder disse målene.

– Det er fordi de ønsker at modellene skal passe inn i de kolleksjonene som vises på de store showene. De fleste prøvekolleksjonene er sydd opp i maks størrelse 34 og da er målene deretter. Målene de ønsker at modellene skal ha er under 60 cm i livet og helst 88 til 89 cm på hoften, noe som tilsvarer en 32/34 størrelse, forklarer hun.

For at kundene skal vite at modellene passer inn i de ulike plaggene, har Team Models derfor valgt å ha modellenes mål oppgitt på nettsidene sine.

– I Norge er vi mer fleksible når det gjelder størrelsen, da de fleste kolleksjonene er sydd opp i en 34/36 størrelse. Mål har ingenting med vekt å gjøre, men med øvelser og trening. Det vil si hvilke «punkter» på kroppen man skal jobbe med for å få noenlunde riktige mål. Benbygningen på et menneske har også med vekt og mål og gjøre, sier Øvrebø.

UTVIKLET SPISEFORSTYRRELSE: På det verste veide Taylor Allard bare 43 kilo. FOTO: Privat
UTVIKLET SPISEFORSTYRRELSE: På det verste veide Taylor Allard bare 43 kilo. FOTO: Privat Vis mer

Norske jenter har større benbygning

Hun forteller at norske jenter ofte har problemer med målene utenlandske byråer etterspør, da mange har en for stor benbygning.

– Jenter som blir oppdaget i 15-16 års alderen forandrer seg ganske mye frem til de er 19-20 år og muligens kan reise ut for å jobbe som modell. For mange er det umulig å bli 88/89 cm over hoften når selve benbygningen måler 93 cm.

– Dette prøver jeg å forklare disse utenlandske «speiderne» hele tiden, men de mener bestemt at jenta kan klare å bli 88/89. Da setter vi i Team foten ned. Det er helt uaktuelt at man skal gjennomgå en slik prosess, sier hun og legger til:

– Det er viktig at vi i norske modellbyråer informerer de unge om hvordan det er der ute, på godt og vondt. De må vite hva de går til, hvis de vil prøve seg på det internasjonale markedet.

LES OGSÅ: Mamma og fotomodell med utlagt tarm

Større rom for andre type modeller

Hos Heartbreak Management opplever de også at det fortsatt er et krav om at modellene skal være veldig tynne i mange av de utenlandske magasinene, men hun mener at det har blitt litt større rom for andre type modeller som «plus size» eller «petite».

– Heartbreak anbefaler, uansett kategori, et sunt og regelmessig liv, med gode spisevaner, trening og trivsel, der fokus på mental helse er vel så viktig. Dette øker mulighet for modellen å ha en enklere modelltilværelse ved å kunne jobbe i en annen kategori som passer bedre til den kroppen du er født med, sier en representant for modellbyrået.

Også her i Norge opplever de at kravet om å være tynn har blitt mindre, noe hun mener har en sammenheng med at det rett og slett ikke finnes så mange norske moteblader lengre.

– I dag er de fleste av disse bladene og produksjonene borte og dermed har vi ikke samme press på modellene. Modellbyråer som ene og alene satser på å finne norske jenter til et internasjonalt marked vil stille krav til en modells størrelser. Her varierer praksis om krav og informasjon per modellbyrå.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer