Telys eksploderte

Telyset eksploderte og flammet over hendene hennes

Renate skulle bare gjøre det koselig i mørketida. NB! Vi gjør oppmerksom på sterke bilder.

TELYS EKSPLODERTE: Renate Zachariassen Nilsen skulle bare gjøre det koselig i mørketida, med telys fra nærbutikken. Det endte på legevakten. FOTO: Privat
TELYS EKSPLODERTE: Renate Zachariassen Nilsen skulle bare gjøre det koselig i mørketida, med telys fra nærbutikken. Det endte på legevakten. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det var en rolig kveld i mørketiden hjemme i Rypefjord i Finnmark i 2020. Renate hadde tent telys, for å gjøre det hyggelig for seg og samboeren Tom Bjarne. Lysene hadde hun kjøpt på nærbutikken, og nå lyste de i hver sin telysholder av glass. Hun hadde tent åttetimerslysene noen timer også dagen før, før hun tente dem på nytt i dag.

– Jeg satt og så på TV og plutselig oppdaget jeg at det blafret opp bak meg i stuen, forteller Renate Zachariassen Nilsen.

Hun har tidligere fortalt historien sin til avisa Finnmarken, og vil gjerne advare om hvor galt det kan gå – og gi råd om hvordan man kan unngå en skrekkopplevelse slik den hun fikk:

– Da jeg snudde meg så jeg at det ene lyset brant ukontrollert og at flammene sto høyt.

Lysene sto plassert i Renates vindu slik disse gjør, i lave lysestaker av glass.

– Gjennom flammene la jeg merke til at veken hadde veltet inn mot den ene siden av lyset. Sannsynligvis har det ført til at aluminiumsholderen rundt lyset ble så varm at hele lysoverflaten begynte å avgi brennbar gass, noe som fikk det til å eksplodere og flamme voldsomt opp.

KOS: Renate Zachariassen Nilsen hadde plassert telysene i disse brannsikre holderne. Men selve lyset tok fyr og flammet opp. Nå vil hun advare andre. FOTO: Privat
KOS: Renate Zachariassen Nilsen hadde plassert telysene i disse brannsikre holderne. Men selve lyset tok fyr og flammet opp. Nå vil hun advare andre. FOTO: Privat Vis mer

Renate handlet på impuls, for det riktige måtte vel være å blåse ut lyset? Det skulle hun komme til å angre på.

– Jeg tok tak i lysholderen med begge hendene og blåste, med det resultat at flytende stearin rant nedover hendene mine og brennbar gass tok fyr på huden, forteller Renate.

Hun viser bilder av de forbrente hendene, og video fra turen til legevakten, der det ble konstatert andregradsforbrenning på syv av ti fingre, og der flere av fingrene helt manglet hud.

ALVORLIGE BRANNSKADER: Renate får behandling på legevakten etter at telyset fra nærbutikken tok fyr, og flammet ut over hendene hennes. NB! Sterke bilder. FOTO: Renate Zachariassen Nilsen Vis mer

– Det var ufattelig vondt. Jeg fikk morfin og lokalbedøvelse før legen kuttet bort den ødelagte huden, forteller Renate.

Nå ble hun sendt hjem med smertelindring og begge hendene bandasjert. Annenhver dag måtte hun til lege for å skifte bandasje. Først to uker senere kunne hun ta av bandasjen, men selv da var fingrene i en dårlig forfatning.

TO UKER SENERE: Fjorten dager etter andregradsforbrenningen, var Renates hender fortsatt sterkt preget av skadene. FOTO: Renate Zachariassen Nilsen Vis mer

Renate forteller at hun selv ikke var klar over farene ved slike telys. I samarbeid med Hammerfest Brann og Redning gikk hun ut på Facebook og advarte etter skrekkopplevelse. Samboeren hjalp henne å skrive, ettersom hun selv satt med hendene inntullet i bandasjer:

«ADVARSEL! Forrige lørdag var jeg uheldig å fikk brannskader på 7 fingrer. Vi hadde tent flere 8t telys, da jeg oppdaget at det ene lyset brant ukontrollert. Jeg forsøkte å blåse det ut men ville ikke slukke. Så jeg tok tak med begge hendene, løftet telysholder opp å blåste. Fikk da stearin over alle fingrene. Heldigvis går det fint nå. 4 fingrer trenger ikke lengre sårstell av helsepersonell, så er bare 3 igjen.»

Også Hammerfest Brann og Redning delte Renates innlegg, med bilder av skadene, og kom med sine advarsler:

«Av bildene og videoene som er vedlagt, så ser man at et enkelt telys kan forårsake alvorlige forbrenninger/skader. Om dette hadde truffet ansikt/øyne så ville skadeomfanget raskt blitt av et annet omfang, for ikke å snakke om konsekvensene av en eventuell brann».

Fingrene blitt følsomme

Renate jobber som psykiatrisk helsefagarbeider og rusarbeider i rus- og psykiatritjenesten i Hammerfest, og er dermed helt avhengig av å kunne bruke hendene. I dag er hun glad det ikke gikk verre:

– Heldigvis trengte jeg ikke å ikke transplantere hud, da fingrene etter hvert leget seg av seg selv. Det går bra med fingrene mine i dag, selv om de er blitt følsomme mot varmt og veldig kaldt, forteller Renate.

TO UKER SENERE: Fjorten dager etter at telyset tok fyr, hadde Renate fortsatt store skader etter andregradsforbrenningen. FOTO: Privat
TO UKER SENERE: Fjorten dager etter at telyset tok fyr, hadde Renate fortsatt store skader etter andregradsforbrenningen. FOTO: Privat Vis mer

Basert på sine egne dyrekjøpte erfaringer har Renate følgende råd for å unngå farlige situasjoner med telys:

– Det er særdeles viktig at lysene står støtt, med god avstand til brennbare ting, og at de ikke står inne i lysestaker eller dekorasjoner som hindrer luftsirkulasjon. Det er også veldig viktig at flere telys ikke plasseres tett sammen, sier Renate, og deler noen av rådene fra samarbeidet med brannvesenet.

– Og om uhellet skulle være ute er det aller viktigste å kvele flammen ved å legge noe over, i stedet for å prøve å blåse det ut. Jeg skulle jo aldri ha blåst på lyset. Det jeg skulle gjort var å kvele brannen ved å legge noe trygt over.

Selv har hun fått skrekken, og bruker bare en sjelden gang telys, og da alltid under oppsyn:

– I dag har jeg byttet ut telysene med Ledlys. De er veldig fine og gir hyggelig stemning på en tryggere måte, sier Renate, og avslutter med å ønske ønsker alle en trygg og fin mørketid.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer