Ned i lønn

Tenåringsmor Annette halverte lønna

- Jeg ga meg selv to år for å se om jeg kunne leve annerledes. Resultatet overrasket meg!

NED I LØNN: - Jeg brukte penger skjødesløst, men det kunne jeg ikke lenger med hav lønn. FOTO: Privat
NED I LØNN: - Jeg brukte penger skjødesløst, men det kunne jeg ikke lenger med hav lønn. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

- Jeg følte ikke på noe stort materielt savn da jeg brått fikk halvparten så mye penger å rutte med, sier Annette Brenne. 

– Men jeg har fått et mye mer bevisst forhold til penger og hva jeg ønsker å bruke dem til. Tidligere brukte jeg pengene etter hvert som jeg tjente dem, og var egentlig ganske skjødesløs når det kom til økonomi.

- Nå har sparing blitt viktig for meg, og det er gøy å se pengene vokse. Det aller viktigste er å skape trygghet og forutsigbarhet for mine tvillingdøtre på 14 år og meg selv. 

Fri og frank med god lønn 

Annette og døtrene bor på Kolbotn utenfor Oslo. Annette ler da hun på telefonen forteller KKs journalist at huset fikk en liten utvidelse i fjor, nemlig en ny etasje med nytt bad. Takket være økonomisk styring og sparing, pluss litt lån og hjelp fra kjæresten, hadde Annette penger til blant annet å få laget det nye badet.

– Med to fjortiser og en mamma, som alle trenger tid på badet, var dette en god investering, sier hun. 

– Jeg hadde sikkert hatt råd til investeringen da jeg tjente dobbelt så mye også, men da ble det aldri satt av penger på en bufferkonto. Jeg følte jeg tjente nok hver måned. 

Annette forteller at hun begynte på sentralbordet i et shipping firma som 21-åring og fortsatte senere over i et nytt rederi og i nye stillinger der. 

Jobben medførte etter hvert mye ansvar og reising, hun bodde blant annet tre år i USA. I tillegg til god lønn, hadde Annette svært gunstige bonusordninger, som gjorde at hun tjente meget godt. Dette motiverte til å yte og jobbe enda mer, og Annette sto på. 

– Jeg bodde vegg i vegg med mor og far, men bortsett fra det, hadde jeg bare meg selv å ta hensyn til, sier Annette, som i perioder var singel og i perioder hadde kjæreste. 

– Etter de tre årene i USA, kjente jeg at jeg hadde jobbet lenge nok i en hektisk og utfordrende jobb og var klar for å finne på noe nytt. 

Flere store endringer i livet 

Tilfeldighetene gjorde at Annette allikevel fikk ny jobb i et annet rederi da hun flyttet hjem til Norge. Det ballet på seg, og hun ble værende i bransjen enda i ti år. Ikke før det skjedde flere livsendringer, kjente Annette på at nok var nok. 

– Jeg ble gravid, og alene med tvillingjenter. Foreldrene mine døde, og uten fast barnevakt og daglig hjelp, fikk jeg problemer med å fortsette å jobbe som før, sier Annette. 

– Da avdelingen min ble lagt ned, fikk jeg endelig et ordentlig spark bak. Jeg fikk tilbud om en ny jobb i samme rederi, men denne jobben ville medføre mye reisevirksomhet, noe som var umulig i min situasjon. Jeg var heldig og ble tilbudt sluttpakke, som jeg takket ja til. 

Annette vurderte å gå tilbake til skolebenken og bli student, men samtidig hadde hun lyst til å fortsette å jobbe. 

Hun forteller at en del av sluttpakken inneholdt karriereveiledning. Der fikk Annette hjelp til å finne ut av hva hun hadde mest lyst til å jobbe med; hvilke ønsker og behov hun hadde for fremtidig karriere. 

2012 ble derfor et merkeår for Annette. Hun innså at hun ville jobbe tettere med mennesker og med andre verdier enn profitt og aksjekurser. 

– Mens jeg var på et coachprogram i Oslo, ble det utlyst en stilling i den lokale barneverntjenesten, som jeg syntes hørtes spennende ut. Jeg søkte og fikk jobben, med oppstart kort tid etter, sier Annette. 

– Jeg var fra starten usikker på om det ville være økonomisk gjennomførbart å beholde jobben i lengden da lønnen var ganske nøyaktig halvparten av det jeg tjente tidligere. Men jeg valgte å se på dette som en super mulighet til å prøve ut en ny livsstil og ga meg selv to år i «prosjektet. »

SPARING: - Med to tenåringer i hus ble det viktigste å sikre dem. FOTO: Privat
SPARING: - Med to tenåringer i hus ble det viktigste å sikre dem. FOTO: Privat Vis mer

Ta en økonomisk helsesjekk 

– Det er flere grep alle kan gjøre for å få en bedre økonomi. En god start er å sette opp noen langsiktige økonomiske mål og lage et budsjett med oversikt over inntekter og utgifter, sier Knut Eirik Bartnes, Økonomisk Rådgiver/Fagansvarlig i Pengehjelpen.no

– Et budsjett vil gi deg bedre kontroll i hverdagen. Her er oppfølging veldig viktig.  

Bartnes forklarer at det med ukentlig eller månedlig oppfølging av budsjettet, er enkelt å se hvor du kan gjøre justeringer i økonomien for å nå målene dine. Han anbefaler å ta en økonomisk helsesjekk:  

Hva betaler du på lån og forsikring?  

Hva med strøm, bil og strømmetjenester, telefon og internett?  

– Noen ønsker å ha full kontroll og vite at de gjør alt rett, mens andre har et mer avslappet forhold til penger og sparing. Uansett hvilken type du er, kan det innimellom være lurt å ta en statussjekk på økonomien, sier Knut Eirik Bartnes.  

– Når du tar en økonomisk helsesjekk av alle faste utgifter, og forhandler med banken og leverandører av nødvendige tjenester, er det akkurat på samme måte som at du jevnlig sjekker egen helse. En slik sjekk kan og bør være aktuell for absolutt alle, men er kanskje spesielt viktig når det skjer livshendelser (f.eks. venter barn, opplever samlivsbrudd eller inngår samboerskap) som har betydning for økonomien.  

Bartnes sier han opplever at de fleste på et eller annet vis er opptatt av å ha oversikt over egen økonomi, selv om folk er forskjellige og har ulikt behov og ønske om å involvere seg.  

Han poengterer at sparing er med å sikre deg økonomisk i fremtiden. I budsjettet ditt bør du sette av et fast beløp til sparing.  

På spørsmålet om hva man skal spare til og hvordan man skal spare, svarer økonomen at en tommelfingerregel er at å ha tre-seks måneders inntekt spart på en bufferkonto. Dette gjør at om det skjer bråe endringer i økonomien, eller det kommer uforutsette utgifter, har du midler til å håndtere dette.  

Knut Eirik Bartnes. FOTO: Privat
Knut Eirik Bartnes. FOTO: Privat Vis mer

Aldri gått utover livskvaliteten 

Annette stortrivdes med jobben i barnevernet fra første stund.  Samtidig innså Annette at hun trengte råd angående den personlige økonomien, slik at hun skulle slippe å gå på en smell der. Hun ville benytte muligheten til å lære å ta smartere økonomiske valg. 

– Jeg kontaktet en rådgiver i banken min, og lærte utrolig mye. Rådgiveren hjalp meg med å sette opp en spareplan, tilpasset både lønnen min og hva som var viktig for meg, forteller Annette. 

– Jeg var, og er, opptatt av å spare til døtrene mine, til min egen pensjon, til vedlikehold av huset og ikke minst vil jeg alltid ha penger på en bufferkonto, i tilfelle noe skulle skje. 

Annette har fulgt rådene og spredd sparingen sin; hun har både langsiktig sparing i aksjefond og mer kortsiktig sparing, der pengene kan brukes når det er nødvendig. Hun er opptatt av å spare seg fri fra bekymringer, slik at hun kan leve det livet hun ønsker her og nå, og når hun blir pensjonist. 

Annette måtte legge om livsstilen, og ting og aktiviteter som tidligere var en selvfølge, ble nå nedprioritert. Mye kom også av seg selv, da Annette gikk fra å være singel til å bli tobarns alenemor. Hun savnet ikke stadig å kjøpe nye klær, og ønsket hun seg noe, gikk det sport i å spare til det. 

– Jeg er kanskje ikke så kul og trendy verken i klesveien eller når det gjelder interiør i huset, men det at jeg halverte lønnen har aldri gått utover livskvaliteten, sier Annette. Hun legger til at det også er rom for reiser og restaurantbesøk innimellom.

– Jeg er også opptatt av at barna ikke skal få alt de peker på med en gang, men heller lære seg verdien av penger, og hvor mye man faktisk må jobbe for å kunne kjøpe den buksa man har lyst på. Dette er jeg vel egentlig ikke helt sikker på hvor langt jeg har lykkes med, ler hun, men flaks at gjenbruk nå er i vinden. Og vi snakker stadig om økonomi hjemme.

 Slik får du en økonomisk bedre hverdag 

– Når du har opparbeidet deg en buffer kan du begynne å spare til mer kortsiktige og langsiktige mål som boligkjøp, bil, hytte og slike ting, sier Knut Eirik Bartnes.  

– Utover dette bør de fleste spare fast til pensjon. Pensjonsalderen for mange vil kunne bli høyere enn den har vært tidligere, og ved fast sparing kan du i større grad styre når du vil gå av med pensjon. Økonomen forklarer at hvor lenge du skal spare også har mye å si for hvordan du bør spare. Det finnes flere ulike måter å spare på som gir skattefordeler, eksempelvis aksjesparekonto og IPS (individuell pensjonssparing). Det er viktig å presisere at pensjonssparing bør være en del av en total sparepakke. Husk at du også skal ha penger underveis.  

– Pass på å nedbetale dyr forbruks- og kredittkortgjeld før du etablerer sparing i stor grad, sier økonomen.  

Han forklarer fremgangsmåten for en økonomisk bedre hverdag og fremtid slik:  

1) Sette opp budsjett og sette mål for økonomien, følge opp budsjett jevnlig.  

2) Spare penger på faste kostnader – ta årlig økonomisk helsesjekk av alle faste utgifter og forhandle med banken og leverandører av nødvendige tjenester.  

3) Sparing – bufferkonto, sparing til kortsiktige mål, sparing til langsiktige mål, pensjon. 

MED KJÆRESTEN: - Det er faktisk de gylne øyeblikkene i livet som gir mest lykke. FOTO: Privat
MED KJÆRESTEN: - Det er faktisk de gylne øyeblikkene i livet som gir mest lykke. FOTO: Privat Vis mer

Er takknemlig for muligheten hun fikk 

– Det høres kanskje litt klisje ut, men gleden er så mye større når du har måttet vente litt på det du har ønsket deg, enten det gjelder ferier eller personlige ting.  Det er faktisk de gylne øyeblikkene i livet som gir mest lykke. Innimellom har jeg sinnsykt lyst til å kunne dra på en dyr ferie uten å ofre prisen en tanke, men så går det jo over og jeg finner andre løsninger som også blir bra, sier Annette. 

– Jeg er egentlig overrasket over hvor tilpasningsdyktige vi mennesker er. Jeg er takknemlig for spennende opplevelser og glad for alle muligheter jeg fikk i mine jobber innen shipping, men jeg ønsker overhodet ikke å få mitt tidligere liv tilbake. Det er faktisk mye mer spennende å reise til Gardermoen nå, i visshet om at en ferie venter, enn da flyturer var en rutinemessig del av jobben. 

Den økonomiske tryggheten Annette kjenner på nå, gjør at hun tør å ta de valgene hun føler er riktige for seg og sin familie. Døtrene vil fortsatt trenge mamma i mange år, og Annette vil i tillegg prioritere tid med kjæresten.

 - For noen år siden fikk jeg en fantastisk kjæreste som gjør at fremtidige planer for pensjonisttid ser lyse ut, både økonomisk og hygge - kanskje blir det til og med hytte på oss hvis vi finner noe som passer alle våre drømmer. 

Siden jobben i barnevernet er en kort spasertur fra hjemmet, sparer hun også både tid, penger og miljø på å slippe bilkjøring og køer. Da barna var små, trillet hun dem i vogn til barnehagen. Det føltes helt fantastisk etter år med bilkøer og stress. 

– Verdien av å kunne gå til jobb er verdt mye i lønn, sier Annette, og man får i tillegg med seg godene av frisk luft og bevegelse på veien. 

Hun jobber nå med økonomi og administrative oppgaver i barnevernet i kommunen og føler ofte at det er en verdi å kunne bidra i samfunnet gjennom jobben indirekte.

– For meg har det bare vært positivt å skifte karriere i voksen alder, selv om det medførte en halvering av lønnen. Jeg tror ikke det finnes en fasit, her må alle kjenne på hva som er riktig for seg. Mange rundt meg var skeptiske til jobbskiftet mitt den gang, men de ser jo nå hvor fint det har gått, sier Annette  

– Jeg håper min historie gir andre mot til å hoppe av en jobbkarusell eller bytte yrke til noe de drømmer om, dersom det er det de ønsker. Selv har jeg ikke angret en eneste dag. 

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet