Barnas Beste I Julen

Tenk på barnas beste i julen

Livet vårt endrer seg hele tiden, men julen har en tendens til å stå stille. Kanskje det er det vi liker best ved julen, å dvele ved det som var?

Tenk på barnas beste i julen
Publisert
Sist oppdatert

Julen har mye med vår identitet å gjøre, vi har alle vært barn. I barneårene blir vår indre trygghet og selvbildet bygget. Felles­skapet med familie og slekt huskes, enten det var godt eller vondt. Derfor er det så lett å fortape seg i følelser til jul.

Til forskjell fra resten av året dekker ikke venner og kollegaer lengselen etter nærhet og kos. Moderne par og familier ønsker seg en gammeldags jul! Og utro menn vil hjem til jul. Men ­sammenkoblingen av høytid og følelser med storfamilien rundt bordet i gammel tradisjon kan fort bli kaos.

Her til lands er det snart like mange skilte familier som familier der mor og far bor sammen. Det kan bli vanskelig hvis ikke foreldre planlegger tidlig hvor barna skal feire. Mange har en ordning med annethvert år hos mor og far. Det er lurt å lytte til barnas ønsker også. Barn har omsorg for sin familie selv om de bor på hver sin kant. Barn tenker ofte mest på den forelderen og de søsken og besteforeldre som ikke er sammen med dem til jul. Selv om du kanskje ikke ønsker samvær med ­barnets far, gjør nok barnet ofte det. Husk på at det heldigvis er flere som er glad i barnet ditt. Vær raus, det er jul!

Det er mye sjalusi knyttet til jul. Barn kan føle seg forbigått når stesøsken får større julegaver og mer oppmerksomhet enn de selv får. Og en ny kjæreste og partner kan føle seg overkjørt når eksen trekker i trådene og bestemmer.

Mange besteforeldre forstår dilemmaene for den moderne familien i dag. De spør før de inviterer. De er inkluderende overfor nye partnere og barn. En slik holdning er gode gaver til par med mine og dine barn i sammensatte familier. Men jeg hører også om det motsatte, om voksne foreldre og besteforeldre som lar være å invitere barn og barnebarn til jul, fordi han eller hun har fått ny samlivspartner som har barn fra tidligere forhold.

Tenk på barnas beste i julen

De som har uløste konflikter og spenninger i nære relasjoner, får det ofte vanskelig til jul. Uoppgjorte konflikter kan utløse sterke følelser og krangling. Til jul handler det for oss voksne om å sette til side egne behov!

Norsk julefeiring har nesten en magisk virkning på nordmenn. Jeg lever selv i en stefamilie, og har med årene lært meg å skru ned forventningene mine. Jeg klarer ikke å gjøre alle til lags, og jeg har heller ikke ansvar for andres trivsel. Jeg kan lage en god ramme for julefeiringen, og være positiv og tilgjengelig. Men hver enkelt, voksne, barn og ungdommer, må få ha sine egne gode og vonde følelser og savn.

GOD JUL!

Hilsen Solveig Vennesland

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer