Tid for lam

Fårikål

Tid for lam

Nå bugner det av verdens beste lammekjøtt i butikkene. Hva med en raus gryte fårikål eller en lammegryte med dill og kantareller?

Publisert
Sist oppdatert

Lammegryte med rotgrønnsaker
(4 porsjoner)

Husk at leirgryta må ligge ca. 15 minutter i vann før den brukes.

Ca. 600 g lammekjøtt uten bein
1 løk 
1 rødløk 
2 gulrot
2–3 finhakkede hvitløkbåter
1 skalk sellerirot
2 ss smør
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper
3 ts tørket timian
3 dl hvitvin

Varm stekeovn til 200°. Skjær grønnsaker i biter, og fres dem gylne i smør i en panne. Ta grønnsakene opp, og legg dem i den fuktede leirgryta.
Del kjøttet i biter, og brun kjøttstykkene. Legg kjøttet i leirgryta, og hell på hvitvin. Tilsett hvitløk, salt, pepper og timian.
Legg på lokk, og sett gryten i stekeovn. La den stå i ca. 1 time til kjøttet er mørt. Server med poteter og flatbrød.

Tips: Du kan også bruke fårikålkjøtt med bein, men det tar litt mer plass i leirgryta. 


 

Tid for lam

Lammegryte med dill og skogens gull

(4 porsjoner)

Gryteretter med lam er kjempegodt. Her er en lammegryte med fersk dill og skogens gull, nemlig kantareller.

ca. 600 g strimlet lammekjøtt fra lammelår
2 ss smør
300 g kantarell eller annen sopp
1 bunt frisk dill
1 løk i båter
1 beger crème fraîche original, 35 %
2 dl hvitvin eller eplemost/eplejuice
1 ts salt
½ ts pepper


Stek kjøttet i en varm gryte i to omganger. På denne måten blir kjøttet stekt og ikke kokt. Legg kjøttet til side.

Rens kantarellene og del i biter. Stek sopp og løk raskt, og legg kjøttet tilbake i gryta. Kok dette sammen med hvitvin i ca. 5 minutter.

Rør inn crème fraîche, hakket dill, salt og pepper og la alt småkoke i ca. 5 minutter.

Server med kokte ­poteter eller brød. Og selvfølgelig tyttebærsyltetøy!

Tid for lam


Fårikål

(4 porsjoner)

Fårikål er kåret til Norges nasjonalrett, og det med rette. Med kun få ingredienser er det enkelt for alle å lage fårikål. Smaken av lam, kål og pepper er helt fortreffelig! Best blir ­får­ikålen når den varmes for andre gang.

1 kg lammekjøtt med bein i serveringsstykker, ­fårikålkjøtt
1 ½ kg hodekål
2 ts salt
ca. 4 ts hel pepper
ca. 3 dl kokende vann

Del hodekål i båter. Skyll kjøttet i kaldt vann. Legg kjøtt og kål lagvis i en kjele. Strø på salt og ­pepper mellom lagene. Pepperkorn kan legges i et lite tøystykke eller spesiell pepperholder, hvis du ønsker å unngå de hele pepperkornene.

Hell på kokende vann. La det koke opp, og la ­fårikålen trekke over svak varme til kjøttet er mørt i ca. 1–2 timer.

Fårikålen serveres rykende varm.

Tips: Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca. 1–2 ss mellom lagene, så blir kraften mer som en saus!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer