Rolf

Tid for vårrens

Det er mye vi gjør rent om våren, men ikke glem tarmen! Også den trenger en rens for at hele kroppen skal ha god helse.

Publisert
Sist oppdatert

VI ER VANT TIL å gjøre vårrengjøring, men ikke av tarmen vår. Og vi har alltid sett på tykktarmen som et rent avføringsorgan med ellers lite nytteverdi. Men dette er langt unna sannheten.

Mange mennesker fra hele landet kommer til vår klinikk på grunn av kroniske mage- og tarmplager. De aller fleste har vært igjennom omfattende undersøkelser, noen opptil flere ganger, for å finne ut hva som er galt med tarmene deres. Noen har fått en diagnose, men den medisinske behandlingen har ikke alltid gitt ønsket resultat. I de fleste tilfeller er det ikke funnet noe fysisk galt i mage- og tarmsystemet. Og så lenge man ikke finner noe galt, kan man heller ikke gi rett behandling mot plagene. Hovedproblemet for de aller fleste mage- og tarmplager er av funksjonell karakter, altså måten fordøyelsesorganene fungerer på – uten at det skyldes noe fysisk synlig galt.

 

FLERTALLET AV dem som kommer til oss, har ett av disse problemene:

* For lite magesyre.

* Forstyrrelser i sekresjonen av gallesyre eller fordøyelsesenzymer fra bukspyttkjertelen.

* Reaksjoner på enkelte matvarer og ingredienser som ikke vises på allergiprøver.

* Har lekk tarmsyndrom.

* Nedsatt næringsopptak av mikronæringsstoffer som vitaminer og mineraler.

* Problemer med sammensetningen i tarmens bakterieflora eller kroniske bakterie- eller parasittinfeksjoner i tykktarmen.

* Mage- og/eller tarmkramper.

 

INGEN AV DISSE plagene vises på noen av de vanlige undersøkelser vi gjør innen skolemedisinsk utredning.

Innen biologisk medisin anvender vi andre undersøkelsesmetoder som oftest klarer å påvise årsaken til de funksjonelle plagene. Dermed kan vi også behandle plagene mer effektivt, slik at pasientene blir mye bedre eller helt friske igjen.

 

4 gode råd

Det er mye du kan gjøre selv for å bedre mage- og tarmplager. Følg disse rådene for en god vårrengjøring:

 

1. Gjennomfør et tarmskyllingsprogram, særlig hvis du ofte har treg mage eller forstoppelse. Dette bør gjøres 2–3 ganger med noen dagers mellomrom.

2. Ta Molkosan, 1–2 ts utblandet i 1 glass vann og drikk 2–3 glass utover dagen i noen uker.

3. Ta et godt probiotikum/melkesyrebakteriemiddel i minst 2–4 uker som tilfører gode bakterier og beriker tarmens normale bakterieflora.

4. Spis bare frukt og grønt til måltidene og drikk mye rent vann en dag i uken, i minst 4–6 uker.

* Dersom du ikke blir mye bedre i fordøyelsen etter en slik rengjøringskur, bør du søke hjelp for å finne ut nøyaktig hva som lager dine plager. God tarmhelse er også viktig for resten av kroppen din.

- Dr. Luneng

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer