Forfatter Siri Hustvedt:

– Tiden blir til en tunnel når du eldes

Forfatter Siri Hustvedt er blitt 64 år, og nå føler hun mer enn før at det haster.

NY BOK: Hun ser på tiden som et av vårt tids største filosofiske spørsmål, og den nyeste boken til Siri Hustvedt kretser rundt nettopp dette. FOTO: NTB Scanpix
NY BOK: Hun ser på tiden som et av vårt tids største filosofiske spørsmål, og den nyeste boken til Siri Hustvedt kretser rundt nettopp dette. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg ringer opp Siri Hustvedt i Brooklyn, New York. En mannsrøst rasper i røret.

– Who is calling, please?

Det er Siris mann, Paul Auster, som svarer.

– Siri! roper han og sier at det er tid for intervju. Det føles stort. Så har jeg pratet litt med Paul Auster også, selv om det var litt kort. Med Siri skal det bli betydelig lenger.

Sammen er Siri og Paul USAs mest kjente forfatterpar. De møttes i 1981 og har vært gift siden 1982. Siri slo igjennom med romanen «Det jeg elsket» i 2003, mens Paul Auster ble verdensberømt med sin New York-trilogi, der den første «City of Glass» kom ut i 1985.

Siri har nettopp gitt ut en ny roman, «Memories of the Future», og det er den vi skal snakke om. Vi hilser på engelsk, men «jeg snakker litt norsk», fortsetter hun. Og det har hun etter moren, som flyttet fra Norge til Minnesota etter andre verdenskrig. Moren lever fortsatt. Hun er 95 år og bor fremdeles i Minnesota. Faren, også han av norsk herkomst, døde for et par år siden.

– Romanen min handler mye om tid, sier Siri.

– Men til å begynne med hadde jeg sett for meg en annen tittel. Arbeidstittelen var «Then» (siden), men det fikk forlagets oversettere til å stønne høyt, for det ville høres rart ut når det ble oversatt til en del språk. Så de foreslo den nye i stedet. Men i Tyskland har man beholdt den opprinnelige tittelen. Der heter den «Damals».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer