Tigerangrep

Tigeren bet ham i nakken og trakk ham etter tennene av scenen

Og i publikum satt sjokkerte barnefamilier.

TIGERANGREP: Roy Horn under suksessforestillingen som spilte 14 år i Las Vegas. I 2003 endte showet i tragedie. Tigeren på bildet er en annen. FOTO: NTB
TIGERANGREP: Roy Horn under suksessforestillingen som spilte 14 år i Las Vegas. I 2003 endte showet i tragedie. Tigeren på bildet er en annen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Las Vegas 3. oktober 2003. Datoen skal for alltid stå som en mørk dag i den amerikanske gamblinghovedstaden, og har risset seg inn i mang en publikummers hukommelse som et traume.

Egentlig begynner dagen som en hvilken som helst dag. Det er magiker Roy Horns 59-årsdag og salen på det sagnomsuste hotellet «The Mirage» er full. 1500 mennesker har kommet for å se den verdensberømte magikerduoen «Siegfried & Roy» som i 14 sammenhengende år har servert et forrykende show med dansere, orkester, og ikke minst tigre og løver som går løse oppe på scenen.

THE GREATEST SHOWMEN ...: Siegfried & Roy flyr høyt med en av sine hvite tigre på scenen Las Vegas. FOTO: NTB
THE GREATEST SHOWMEN ...: Siegfried & Roy flyr høyt med en av sine hvite tigre på scenen Las Vegas. FOTO: NTB Vis mer

De store kattene gir kveld etter kveld publikum hakeslepp og showet har gjort hovedgaten «The Strip» i spillebyen til et valfartssted også for barnefamilier. Nylig har Siegfried & Roy tegnet livstidskontrakt med «The Mirage».

Tom Cruise på gjestelista

Blant celebritetene som har kommet for å se Siegfried & Roys forestillinger opp gjennom årene er Michael Jackson, Bill Clinton, Demi More Tom Cruise og Penélope Cruz.

STJERNEMØTE: Michael Jackson skal ha vært en av de faste gjestene, også backstage. Her fra 2002 i Las Vegas. FOTO: NTB
STJERNEMØTE: Michael Jackson skal ha vært en av de faste gjestene, også backstage. Her fra 2002 i Las Vegas. FOTO: NTB Vis mer
MISSION POSSIBLE: Tom Cruise har nærkontakt med en av Sigried og Roys tigre i Las Vegas i 2002. Penelope Cruz benytter sjansen å kose litt med labben FOTO: NTB
MISSION POSSIBLE: Tom Cruise har nærkontakt med en av Sigried og Roys tigre i Las Vegas i 2002. Penelope Cruz benytter sjansen å kose litt med labben FOTO: NTB Vis mer

Men i dag er det en helt spesiell dag. Ifølge dyretrener Chris Lawrence, som i mars 2019 ga et intervju til The Hollywood Reporter om kvelden det gikk galt, ønsker duoen denne dagen at showet skal bli helt spesielt, ettersom mange av Roys venner sitter i salen for å hedre ham på bursdagen.

Men kvelden skal vise seg å bli uforglemmelig på en ganske annen måte.

Fra Tyskland

Siegfried Fischbacher og Roy Horn ble begge født i Tyskland i henholdsvis 1939 og 1944. De møttes mens Siegfried jobbet som magiker om bord på skipet TS Bremen, men begge fikk sparken da de tok en levende gepard om bord.

YNGRE DAGER: Siegfried & Roy med to av sine tigerunger. FOTO: NTBScanpix
YNGRE DAGER: Siegfried & Roy med to av sine tigerunger. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Ifølge Las Vegas Weekly satte paret nå kursen mot New York, hvor de begynte å opptre som duo.

Rustikk stil

Siden flyttet paret til Las Vegas og huset «Little Bavaria», og ble etter hvert eiere en rekke hvite Bengaltigre og hvite løver, som de flasket opp og trente fra de var kattunger.

Paret stilte gjennom 80- og 90-tallet stadig opp i reportasjer der tigre og løver vandret fritt omkring i huset, og viste frem et eksotisk liv med de potensielt livsfarlige dyrene, som de betraktet som familiemedlemmer.

HUSKATT: Roy Horn og Siegfried Fischbacher med en av løvene sine hjemme i stua i huset «Little Bavaria» i Las Vegas. FOTO: NTBScanpix.
HUSKATT: Roy Horn og Siegfried Fischbacher med en av løvene sine hjemme i stua i huset «Little Bavaria» i Las Vegas. FOTO: NTBScanpix. Vis mer
BEREIST KATT: Roy Horn i privatfly med en av duoens hvite løver i kabinen. FOTO: NTBScanpix
BEREIST KATT: Roy Horn i privatfly med en av duoens hvite løver i kabinen. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Resten kunne kanskje vært en solskinnshistorie, glitterbestrødd som bare Las Vegas lager dem. I en tid hvor få hevet et øyebryn over dyr i fangenskap, tok Roy seg mest av dyretemmingen, mens Siegfried var magiker og illusjonist.

BROTHER FROM ANOTHER MOTHER: Siegfried &Roy med noen av sine hvite tigre og løver, som de betraktet som familiemedlemmer. FOTO: NTB
BROTHER FROM ANOTHER MOTHER: Siegfried &Roy med noen av sine hvite tigre og løver, som de betraktet som familiemedlemmer. FOTO: NTB Vis mer

Begge var alltid glamorøse, med mer enn et anstrøk av overdådighet, og kledd i spandex og paljetter hadde de ingen hemninger i å skape illusjonen av mannen som underlegger seg villdyret og naturen.

IKKE LETT Å VÆRE KATT: Det er kanskje mer enn den flamboyante klesdrakten som får værhårene til å reise seg her. Fra en forestilling på 80-tallet. FOTO: NTB
IKKE LETT Å VÆRE KATT: Det er kanskje mer enn den flamboyante klesdrakten som får værhårene til å reise seg her. Fra en forestilling på 80-tallet. FOTO: NTB Vis mer

Feiring endte i tragedie

Men denne dagen i 2003, på Roys bursdag, har de bestemt seg for å la den store tigeren Mantacore opptre med dem. Den nesten 200 kilo – og over to meter lange – hvite hanntigeren er vant med scenelys og applaus. I forestillingene er han ofte løs på scenen, kun med en kort kjetting etter seg. Om tigeren gjør det han er trent opp til, får han kjøttstykker i belønning.

KJENT PUSITUR: Sigfried&Roy med en av sine hvite tigere, av samme type som Montacore. FOTO: NTB
KJENT PUSITUR: Sigfried&Roy med en av sine hvite tigere, av samme type som Montacore. FOTO: NTB Vis mer

I kulissene står dyretreneren Chris Lawrence. Det er han som har foreslått å bruke nettopp den imponerende Mantacore i dag. Men fra sin plass på sidelinjen merker Lawrence at Mantacore ikke oppfører seg som han pleier.

Opplysningene kom frem i intervjuet Lawrence gjorde med The Hollywood reporter der han valgte å fortelle sin versjon av hva som skjedde, drøyt 15 etter den tragiske kvelden.

Etter Lawrence' syn utførte ikke Horn nummeret med samme forutsigbarhet som han pleide, noe han mener ledet til tragedien:

– Istedenfor å la Mantacore gå i sirkel som han pleide, brukte Roy armen til å styre ham rett mot seg i en piruettbevegelse, sa Lawrence i intervjuet.

– Mantacores hode var rett ved (Horns) mellomgulv. Siden Roy ikke fulgte den korrekte prosedyren ledet det til forvirring og opprør.

Bitt i hodet

Lawrence beskriver hvordan Mantacore plutselig spisset ørene, følehårene reiste seg i kinnene og pupillene utvidet seg – med et grønnaktig skjær.

På scenen står Horn i glitrende kostyme og forsøker å snakke med tigeren. Han spør ham spøkefullt i mikrofonen hva som er galt. Vil han kanskje si hei til publikum. Tigeren svarer med å bite Horn i skjorteermet, og ikke slippe taket før han kakker ham på nesen med mikrofonen.

Lawrence forteller videre at han forsøkte å avlede tigeren med et stykke kjøtt, men at Mantacore kun var fiksert på Horn.

Så, mens de 1500 i publikum kanskje har begynt å ane at noe er galt, går tigeren til angrep. Den enorme katten gjør et byks og slår Horn i bakken. Lawrence skal ha forsøkt å komme ham til unnsetning, men blir revet over ende selv. Tigeren klatret opp på Horn, og mens han står på alle fire biter han Horn i nakken, før han sleper ham av scenen etter tennene.

KRITISK: Roy Horn på vei til sykehuset, etter at tigeren Mantacore bet ham i hodet og trakk ham av scenen etter tennene. FOTO: NTBScanpix
KRITISK: Roy Horn på vei til sykehuset, etter at tigeren Mantacore bet ham i hodet og trakk ham av scenen etter tennene. FOTO: NTBScanpix Vis mer

Tilbake står kompanjongen Siegfried, dyretemmer Lawrence og publikum, alle skrekkslagne vitner til at tigeren drar med seg den livløse kroppen ut i kulissene.

«Pass på Mantacore»

Snart suser ambulansen gjennom Las Vegas, med Roy Horn på båre i nakkekrage og oksygentilførsel. Mens han ligger der skal han ifølge CNN ha sagt: «Mantacore er en fantastisk katt. Pass på at ingen gjør Mantacore noe».

Etter omfattende operasjoner på University Medical Center i Las Vegas, ser det ut som om Roy kommer til å klare seg, til tross for alvorlige bittskader i nakke og hode, og blodtap med et påfølgende hjerneslag.

Imens strømmer fansen til gaten utenfor The Mirage og for å hedre artisten og ønske ham god bedring.

MONUMENT: Bysten av Siegfried & Roy utenfor The Mirage i Las Vegas ble et yndet sted for folk som ønsket å gjøre ære på Horn. To dager etter ulykken var statuen pyntet med ballonger og ønsker om god bedring. FOTO: NTB
MONUMENT: Bysten av Siegfried & Roy utenfor The Mirage i Las Vegas ble et yndet sted for folk som ønsket å gjøre ære på Horn. To dager etter ulykken var statuen pyntet med ballonger og ønsker om god bedring. FOTO: NTB Vis mer

– Tigeren ville redde livet mitt

Da Roy Horn etter hvert ble utskrevet satt han i rullestol og etter langvarig rehabilitering greide han å trene seg opp til å gå korte strekninger og til å gjøre seg forstått.

HARDT KVESTET: Roy Horn satt lenge i rullestol etter tigerangrepet, men greide etterhvert å gå. Han har aldri klandret tigeren som angrep ham. Selv mente han Mantacore faktisk forsøkte å redde livet hans, da den trakk ham av scenen etter tennene. FOTO: NTB
HARDT KVESTET: Roy Horn satt lenge i rullestol etter tigerangrepet, men greide etterhvert å gå. Han har aldri klandret tigeren som angrep ham. Selv mente han Mantacore faktisk forsøkte å redde livet hans, da den trakk ham av scenen etter tennene. FOTO: NTB Vis mer

Året etter ulykken, i 2004 forklarte Horn til People Magazine at Mantacore ikke hadde angrepet ham, men derimot forsøkt å «redde livet hans». Ifølge Horn skjønte tigeren at han hadde fått et slag på scenen, og at den deretter forsøkte å trekke ham av scenen, slik en tigermor bærer ungene sine i sikkerhet etter nakkeskinnet.

Dette var i mange år forklaringen fra magikerduoen. Helt til altså dyretemmer Chris Lawrence kom på banen våren 2019.

Fikk selvmordstanker

«På nært hold lukter tigeren piss og feromoner», sa Chris Lawrence i intervjuet med The Hollywood Reporter. «En skarp lukt, litt som av brent popkorn med smør, eller kanskje en eim som av lyddemperne på en bil. Du glemmer det aldri».

Lawrence fortalte at han led av posttraumatisk stresslidelse (PTSD), og at han hadde slitt med alkoholmisbruk, mareritt og selvmordstanker etter hendelsen.

– Øyeblikket hjemsøker meg og jeg plages av overveldende skyldfølelse. Det var jeg som overtalte Roy til å bruke tigeren som til slutt ville ødelegge ham og sette strek for det mest fremgangsrike sceneshowet i Las Vegas’ historie.

Han sa videre at han valgte å snakke ut for å få fakta på bordet, før en dokumentar som Siegfried & Roy etter sigende jobbet med skulle komme ut.

Ble ikke avlivet

Etter tigerangrepet ble showet på The Mirage lagt ned. Forestillingen som hadde gått for fulle hus i 14 år var nå historie, og 267 artister og scenearbeidere mistet jobben.

EPOKE OVER: Siegfried & Roy spilte i Las Vegas i 14 år Etter angrepet på Roy Horn ble forestillingen tatt av plakaten. FOTO: NTB.
EPOKE OVER: Siegfried & Roy spilte i Las Vegas i 14 år Etter angrepet på Roy Horn ble forestillingen tatt av plakaten. FOTO: NTB. Vis mer

Etter ønske fra Siegfried og Roy ble ikke tigeren Mantacore avlivet, men ble flyttet til «Siegfried & Roy's Secret Garden and Dolphin Habitat» i Las Vegas, som er tilknyttet The Mirage.

I 2009 gjorde magikerdueoen en avskjedsforestilling til inntekt for Lou Ruvo Brain Institute i Cleveland, som behandler samme typen hjerneskade som Horn på påført under tigerangrepet. Det het seg at tigeren de hadde med seg på scenen var nettopp Mantacore, selv om dyretrener Chris Lawrence i intervjuet hevdet at det var en annen tiger.

Ble redd for dyr

Lawrence jobbet i tre år etter ulykken i dyrehagen tilknyttet The Mirage, men sluttet da han slet med skyldfølelse over Horns skader, og begynte å føle ubehag rundt dyr, skriver usatoday.com

Ifølge The Hollywood Reporter skal avisen ha lest rapporten fra USDA, som tilsvarer det norske Landbruks- og matdepartementet, og som i USA har ansvar også for eksotiske dyr. Avisen hevder rapporten til dels støtter opp om Lawrence’ teori, og ikke den tidligere versjonen.

I et intervju på «Good Morning America» på ABC i august 2019 valgte magikerduoen å ta til motmæle mot Lawrence.

Fischbacher uttalte at han ikke hadde noen anelse om hvorfor Lawrence sto frem med denne historien, og la til at den tidligere treneren hadde «problemer med livet sitt uansett».

PÅ BEDRINGENS VEI: Roy Horn avbildet i 2015. I et intervju på ABC i august 2019 insisterer Horn på at hendelsen på scenen var en ulykke, og ikke et angrep. FOTO: NTB
PÅ BEDRINGENS VEI: Roy Horn avbildet i 2015. I et intervju på ABC i august 2019 insisterer Horn på at hendelsen på scenen var en ulykke, og ikke et angrep. FOTO: NTB Vis mer

Duoen insisterte videre på at hendelsen var en ulykke, og ikke et angrep, og at de gjennom hele sin karriere kun hadde hatt ett eneste uhell. Dette.

Horn understreket at han ikke var sint på tigeren, og at han gledet seg veldig over at han selv stadig ble bedre.

Blodsbrødre

Mantacore døde i 2014, etter kort tids sykdom. Han var da 17 år gammel. Fischbacher og Horn klandret aldri tigeren for angrepet. I et TV-intervju med Entertainment Tonight i 2014, bare tre måneder etter at Mantacore døde, kalte Horn tigeren som kvestet ham ikke bare sin bror, men også sin blodsbror:

– Han har mitt blod og jeg har hans blod, sa en beveget Roy Horn.

DRAMATISK: Roy Horn ble angrepet av sin egen tiger på scenen. Video: Hege Løvstad Toverud Vis mer

Døde av korona

9. mai 2020 kom den triste beskjeden at Roy Horn var gått bort, av korona, 76 år gammel. Der han tidligere hadde overlevd å bli angrepet av sin egen tiger, var det altså en mye mindre, men ikke desto mindre lumsk motstander, som skulle ta livet av ham. Roy fikk påvist korona i slutten av april 2020, og etter hans bortgang sa Siegfried:

«I dag har verden mistet en av sine største magikere, men jeg har mistet min beste venn».

Utenfor minnesmerket over Duoen i Las Vegas, og utenfor Roys hjem i Nevada, la fansen ned blomster og kosedyr i form av tigerunger. Partneren Siegfried sa videre:

«Fra det øyeblikket vi møttes visste jeg at Roy og jeg sammen ville forandre verden. Det kunne ikke være noen Siegfried uten Roy, og ingen Roy uten Siegfried».

Han skulle få mer rett i det enn hadde kanskje hadde tenkt. Knapt ett år etter Roys bortgang, den 11. januar 2021, kom Siegfried med den triste beskjeden at han hadde terminal kreft i bukspyttkjertelen. Bare to dager senere døde han i Las Vegas 81 år gammel.

STJERNEMØTE: Siegfried& Roy hadde med seg hvite tigerunger da de fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame i 1999. I dag er bare stjernen igjen etter magiker-duoen. FOTO: NTB
STJERNEMØTE: Siegfried& Roy hadde med seg hvite tigerunger da de fikk sin egen stjerne på Hollywood Walk of Fame i 1999. I dag er bare stjernen igjen etter magiker-duoen. FOTO: NTB Vis mer

Utenfor The Mirage står et minnesmerke over en av spillebyens mest fremgangsrike forestillinger. Skulpturen er en byste over magikerduoen Siegfried & Roy – og en ruvende katt som kanskje kan være Mantacore.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer