Selvmord

- Til slutt ga han bare opp

Aleksander fikk kreft som 3-åring, slet senere på skolen og hadde mye smerter. Som 21-åring tok han sitt eget liv. - Han hadde et kronglete og utfordrende liv, sier mamma Ann-Peggy.

SELVMORD: Aleksander møtte mye motgang i livet, og som 21-åring valgte han å ta sitt eget liv. Nå sitter Ann-Peggy igjen med alle spørsmålene. Foto: Privat.
SELVMORD: Aleksander møtte mye motgang i livet, og som 21-åring valgte han å ta sitt eget liv. Nå sitter Ann-Peggy igjen med alle spørsmålene. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
FØRSTEFØDTE: Aleksander var Ann-Peggys førstefødte, men dessverre fikk han et kort og vanskelig liv. Foto: Privat.
FØRSTEFØDTE: Aleksander var Ann-Peggys førstefødte, men dessverre fikk han et kort og vanskelig liv. Foto: Privat. Vis mer

4. juli 1993 ble Aleksander Nordberg født i Tromsø. Han var Ann-Peggy Hjerte Nordbergs førstefødte, og hun var stolt og spent på det som lå foran henne.

Dessverre fikk Aleksander en tøff start på livet, og utfordringene ballet på seg etter hvert som han ble eldre. I 2015 ga han opp.

- Han opplevde mye motgang fordi han ikke kunne jobbe, eller være fysisk aktiv på grunn av smerter. Etter flere samtaler sammen fortalte han meg at han ikke ønsket å leve mer. Han var tynn, spiste lite og var deprimert, sier Ann-Peggy til KK.no.

Hun beskriver sønnen som introvert, med en stille personlighet.

- En slik personlighet er skummel når man sliter med selvmordstanker. Det gjør det vanskeligere for omgivelsene å oppdage, sier hun.

Sønnen ble "tvangsflyttet" hjem våren 2012, og moren opplevde etter hvert at det gikk bedre med ham. De neste årene fikk han ny læreplass og en kjæreste.

Han ville ta farvel, men tanken slo meg ikke en gang

LES OGSÅ: Derfor er det viktig med mer åpenhet rundt selvmord

Tok plutselig sitt eget liv

TOK SELVMORD: I snitt begår seks norske menn mellom 20 og 30 år selvmord hver måned. Én av dem var Aleksander, som tok sitt eget liv da han var 21 år. Foto: Privat.
TOK SELVMORD: I snitt begår seks norske menn mellom 20 og 30 år selvmord hver måned. Én av dem var Aleksander, som tok sitt eget liv da han var 21 år. Foto: Privat. Vis mer

- Én uke før han ble 22 år, skulle vi feire bursdagen hans. Han kom hjem til familiehjemmet, og vi hadde en kjempefin samtale. Han ville oppsøke opplæringskontoret og NAV, og var plutselig imøtekommende. Dagen etter var han på fest med broren, og 3 dager etter det tok han livet sitt. Han hadde planlagt det, og det var derfor han hadde den hyggelige praten med meg, alle søsknene sine og pappaen. Han ville ta farvel, men tanken slo meg ikke en gang, sier Ann-Peggy. 

Aleksander døde 2. juli 2015. 

- Et selvmord er komplekst, og det er mange faktorer. Jeg tror årsaken var en kombinasjon av ettervirkningene fra kreften han fikk som barn, kroniske sterke smerter helt siden han var 11 år, problemer med jobben, liten mestringsfølelse og at kjæresten gjorde det slutt. Til slutt bare ga han opp, sier hun. 

LES OGSÅ: Samlivsbrudd er en viktig årsak til selvmord

FIKK KREFT: Aleksander ble satt på cellegift, kun 3 år gammel. I dag tror moren Ann-Peggy at kreften var en medvirkende årsak til at han tok selvmord som 21-åring. Foto: Privat.
FIKK KREFT: Aleksander ble satt på cellegift, kun 3 år gammel. I dag tror moren Ann-Peggy at kreften var en medvirkende årsak til at han tok selvmord som 21-åring. Foto: Privat. Vis mer

Mange årsaker til at noen tar selvmord

I snitt begår seks norske menn mellom 20 og 30 år selvmord hver måned, og det er mange ulike grunner til hvorfor.

- Det kan være bakenforliggende sykdommer, som langvarige eller kroniske psykiske lidelser som schizofreni, bipolar og PTSD. Det kan også være akutte kriser som for eksempel samlivsbrudd, økonomiske problemer eller arbeidsledighet som gjør at noen velger å ta sitt eget liv, sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse. 

Hun forteller at en felles faktor kan være at man ikke har noe håp om at livet kan bli bedre, og noen tenker også at de er en belastning for familie eller andre. Derfor er det viktig å få frem at det alltid finnes et håp. 

- Det er flest unge menn som begår selvmord, og hver uke tar to unge menn mellom 15 og 34 år sitt eget liv, sier hun.

Vansker med å takle overganger mellom ulike livsfaser, og det å stille høye krav til seg selv, kan være medvirkende årsaker, ifølge Folkehelseinstituttet. 

LES OGSÅ: Mistet mor og ekskone i selvmord

VAR EN BLID GUTT: Ann-Peggy beskriver sønnen som en blid og glad gutt, til tross for alle utfordringene han møtte i livet. Foto: Privat.
VAR EN BLID GUTT: Ann-Peggy beskriver sønnen som en blid og glad gutt, til tross for alle utfordringene han møtte i livet. Foto: Privat. Vis mer

Problemene startet allerede i barnehagen

For Aleksander startet problemene allerede i barnehagen. En fredag i september 1996 hentet Ann-Peggy sønnen i barnehagen som vanlig. Han var nettopp fylt 3 år, og hun reagerte derfor på at han sutret, gråt og virket utilpass. Hun bestemte seg for å lytte til magefølelsen, og tok sønnen med seg til legevakten. 

- Etter hvert fant de ut at han hadde store indre blødninger, og at hele magen var full av blod, forklarer Ann-Peggy.

Sykehuset fant ingen åpenbare årsaker til de indre blødningene, og bestemte seg derfor for å ta en prøve fra leveren. Én uke senere fikk de svar om at Aleksander hadde kreft i leveren.

- Aleksander ble satt på cellegift, kun 3 år gammel. Han var kvalm, kastet opp, mistet matlysten og immunforsvaret var meget svakt. Til slutt ble halvparten av leveren operert bort. 

Etter Aleksander ble friskmeldt fra kreften, levde han et aktivt liv med mange aktiviteter og fotball. Men allerede som 11-åring kom neste nedtur. 

LES OGSÅ: - Jeg gikk frem og tilbake mellom liv og død

LEVER VIDERE: I dag går det etter forholdene bra med Ann-Peggy, og hun lever videre for sine fire andre barn Foto: Privat.
LEVER VIDERE: I dag går det etter forholdene bra med Ann-Peggy, og hun lever videre for sine fire andre barn Foto: Privat. Vis mer

- Han hadde et kronglete og utfordrende liv

- Han trivdes ikke faglig på skolen, og all teoretisk undervisning var utfordrende. Derfor opplevde han mest mestringsfølelse ved å være fysisk aktiv og flink i fotball. Én dag falt han flere meter ned fra en ribbevegg og skadet begge hælene, men holdt det skjult. Han hadde høy smerteterskel, og var vant til å leve med smerter. Noen måneder senere hadde det utviklet seg til å bli så smertefullt at vi dro til legen. Da hadde det gått så lang tid at de ikke kunne gjøre noe, forklarer hun.

Smerten begynte å innhente ham, og ingen behandling hjalp. Mangel på mestringsfølelse og fysisk aktivitet gjorde at Aleksander ble tungsindig, og slet med å finne sin plass i livet. 

- Han hadde et kronglete og utfordrende liv. Etter videregående ble det mye rot med læreplassen, og han følte at alt var hans feil. Han var en introvert og stille gutt som sjelden sa noe, forklarer hun.

Ann-Peggy tror at årsaken til selvmordet var en kombinasjon av alle utfordringene i barndoms- og ungdomstiden, problemene på skolen, liten mestringsfølelse, kjærlighetssorg, og de fysiske smertene, selv om hun aldri vil få et ordentlig svar på hva som skjedde.

I dag går det etter forholdene bra med Ann-Peggy, selv om det fremdeles er tøft at han er borte.

LES OGSÅ: - Det er et helt år jeg ikke har levd. Ingenting har betydd noe

Her kan du henvende deg

Sliter du med selvmordstanker, eller er bekymret for noen du kjenner? Ta kontakt med:

  • Fastlegen din.
  • Privatpraktiserende psykolog. 
  • Kirkens SOS. Døgnåpen tjeneste.
  • På nettsidene til Rådet for psykisk helse finner du informasjon om psykiske helseplager, og hvor du kan henvende deg hvis du trenger hjelp.  
  • Er selvmordfaren akutt, ring 113.
     

LES OGSÅ: Derfor er selvmord smittsomt

KK.no gjør oppmerksom på at Aleksander hadde lite kontakt med sin biologiske far. Stefaren, som fungerte som faren hans hele livet, er informert og synes det er greit at saken publiseres. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer