Tilgivelse

Tilgir du, slipper du fri

Men tilgivelse betyr ikke det samme som å godta urett, skriver Christine Otterstad.

KKs livscoach Christine Otterstad gir oss kloke råd om hvordan vi får det enda bedre med oss selv og våre nærmeste.
KKs livscoach Christine Otterstad gir oss kloke råd om hvordan vi får det enda bedre med oss selv og våre nærmeste. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et av mine favorittsitater er dette av Gandhi: «Den svake kan aldri tilgi. Tilgivelse er den sterkes egenskap». Jeg har jobbet med mennesker i mange år nå, og det jeg ser, er at dette med tilgivelse er vanskelige greier. De fleste av oss synes det er vanskelig å tilgi andres svik. Ja, de fleste av oss sliter også med å tilgi oss selv når vi vet vi har sviktet.

Tilgivelse er et begrep som ofte blir sett på noe som er knyttet til religion, men etter hvert er det blitt vanlig å snakke om dette på det personlige plan, fordi vi nå vet hvor viktig det er for vår personlige utvikling.

Jeg tror at noe av det viktigste du kan lære deg som menneske, er nettopp å tilgi. Uten evnen til å tilgi, vil nemlig fortiden alltid bo i deg. Mange blir fornærmet når jeg påstår at alt kan tilgis. Hvordan skal man kunne tilgi utroskap, dårlig behandling av barn, vold eller stygge løgner av venninner du stolte på? Hvordan skal man kunne tilgi drap? Hvor finnes rettferdigheten i dette?

LES OGSÅ: Slik lykkes du med å nå målene dine

Poenget er ikke at du skal tilgi for andres skyld. Du skal ikke tilgi for din eksmanns skyld, for venninnens skyld eller kanskje for dine foreldres skyld. Du skal tilgi for din egen skyld. Det å tilgi betyr ikke det samme som at du godtar det urette. Det betyr ikke at du aksepterer selve handlingen, det betyr kun at du lar smerten ligge igjen der den hører hjemme, i fortiden.

For noen år siden jobbet jeg med en kvinne som ikke klarte å tilgi sin far for en del stygge handlinger han hadde gjort mot henne i barndommen. Hun var redd for at det «skulle fremstå som greit» å gjøre slike handlinger om hun tilga ham. Han fortjente ikke hennes tilgivelse, sa hun, men samtidig ønsket hun ikke å ha de vonde følelsene og minnene boende i kroppen lenger. Vi snakket mye om at det kunne godt være at han ikke fortjente hennes tilgivelse, men at HUN fortjente den. HUN fortjente å få fri. Faren hadde såret henne i barndommen, og det paradoksale var at hun fortsatt lot ham såre henne siden hun brukte så mye negativ energi på å føle nag. 

LES OGSÅ: - De vil ikke delegere for de tror ikke at andre kan gjøre en like god jobb

Faren hadde vært død i flere år, og hun lot ham fortsatt holde henne nede. Da hun forsto at hun måtte tilgi for sin egen del og ikke for farens del, forsto hun at hun måtte tilgi for å slippe seg selv fri. Vi jobbet en stund med å snu det gamle, inngrodde tankemønsteret, for det koster å brenne gamle kart og tråkke opp nye stier. En dag kunne hun fortelle meg at hun hadde klart å tilgi faren. Jeg husker hun sa det var som at faren flyttet ut av hodet hennes og hun ble fri. Kraftige ord fra en som har båret på en innestengt, vond fortid i årevis.

De fleste av oss har, i større eller mindre grad, opplevd svik og skuffelser fra mennesker vi stolte på. Mest sannsynlig har vi også selv skuffet andre. Det er vanskelig å gå igjennom et liv uten å trå feil, det gjelder oss alle. Jeg oppfordrer deg til å øve deg på å tilgi, både deg selv og andre. Jeg oppfordrer deg til å se på dine gamle kart. Kanskje på tide å tråkke opp noen nye stier? Du vil da raskere komme deg videre og raskere komme deg over sviket slik at du kan konsentrere deg om de viktige tingene i livet, nemlig alt som er BRA.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer