Luktesans:

Tina (49) har et meget spesielt talent

Hvis en person får i oppgave å skille mellom 100 forskjellige dufter, og klarer 10, er det et bra resultat. Da Tina var 16 år, klarte hun å lukte seg frem til 92 riktige.

LUKTESANS: Svært få har like god luktesans som Tina Søgaard. FOTO: Privat
LUKTESANS: Svært få har like god luktesans som Tina Søgaard. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen av oss er født med et spesielt talent, mens andre trener for å bli gode. Tina Søgaard (49) har et helt særeget talent: Hun er født med en ekstremt god luktesans.

– Helt siden jeg var en liten jente har jeg fortalt min mor ting som: «Den damen har på seg fem dufter» eller sagt ifra når noe lukter rart. Slik har det alltid vært, sier hun.

Tina vokste opp i en liten bygd i Danmark, og der spilte man enten fotball eller gikk i kirken. Det var ingen som tenkte noe spesielt over talentet hennes. Det var først da hun ble 16 år, at det virkelig gikk opp for henne at det var noe spesielt.

– Vi var på klassetur i Frankrike, og da skulle vi besøke en parfymør. Vi var 28 elever, og alle fikk hvert sitt skjema med navn på 100 forskjellige dufter, slik som rose, lavendel, mandarin og så videre. Også skulle vi lukte på duftpinnene, og skille mellom de ulike duftene.

En normal nese kan klare å gjenkjenne 10 dufter – om man er god. Parfymøren sa at personen som kom på andreplass hadde gjettet syv riktige. Men førsteplassen, hadde 92 riktige.

– Jeg visste at det var meg allerede før han sa det. Det er veldig spesielt, men jeg merket underveis at det var så lett for meg, og jeg visste at det var noe jeg var god til. Litt senere spurte denne mannen om jeg ville være med på å utvikle en egen duft, og den ble senere solgt til Chanel. Det var veldig gøy, smiler hun.

Lager parfymer for kjente personer

For 20 år siden ble Tina påkjørt av en lastebil, noe som førte til svekket korttidshukommelse. Hun var utenfor arbeidslivet i en lengre periode. En dag fikk hun en forespørsel fra en tidligere kunde fra forrige arbeidsplass, som spurte om hun kunne tenke seg å jobbe for dem. De hadde en egen fabrikk hvor de produserte skjønnhetsprodukter.

– Jeg kom dit, og begynte å snuse i laboratoriet. Jeg har jo ingen utdannelse på dette området, men jeg klarte enkelt å lukte meg frem til hvilke råvarer som var brukt for å blande de ulike kremene, og jeg merket at jobben gjorde meg glad. Det var dette jeg ville jobbe med.

De siste fire årene har Tina jobbet med sin egen bedrift hvor hun selger kosmetikkprodukter, og hun har blant annet blitt plukket ut til å jobbe med parfymen til fotballspiller Christiano Ronaldo. Hun fikk tilsendt stikkord, og måtte undersøke både klærne og løpestilen hans.

– Jeg sendte en oppskrift til Italia, men jeg vet ikke om mitt forslag ble valgt ut – vi som sendte inn får ikke vite dette. Men jeg har laget parfymen til Christopher, en sanger som er veldig kjent her i Danmark, smiler hun.

LES OGSÅ: Kan du legge på deg av å lukte på mat?

LEVER AV LUKTESANSEN: Tina ble tilbudt jobb på grunn av egenskapene sine. Nå jobber hun som selvstendig næringsdrivende, og lager blant annet parfymer for kjente personer. FOTO: Privat
LEVER AV LUKTESANSEN: Tina ble tilbudt jobb på grunn av egenskapene sine. Nå jobber hun som selvstendig næringsdrivende, og lager blant annet parfymer for kjente personer. FOTO: Privat Vis mer

Har hatt mange spesielle luktopplevelser

Tina kan lukte om et rugbrød er gammelt, før man i det hele tatt kan se det på det. Sist hun var hos tannlegen, dro hun fordi hun kunne lukte og smake, at det var en betennelse i den ene tanna. Tannlegen kunne ikke se noe, men da han tok røntgenbildet, viste det seg at hun hadde betennelse i tanna.

– Jeg har hatt mange slike opplevelser. For noen år siden kjente jeg en merkelig lukt inne i huset, og vi klarte ikke å finne ut av hva det var. Jeg kunne lukte det, men ingen andre. Det viste seg at det lå en død rotte i kjelleren.

Man skulle kanskje tro at det blir overveldende for Tina å gå inn i et rom med flere damer som har på seg forskjellige dufter, men hun mener at det går helt fint. Om noen spør om hun kan skille mellom duftene, så gjør hun det.

– De fleste kan kjenne en lukt, men så mister man den etter hvert. Man lukter parfymen man tar på seg godt i starten, men så blir det borte. Hos meg blir lukten vedvarende. Det bare kommer til meg, helt ubevisst.

LES OGSÅ: Lukt påvirker hvordan du velger menn

Hvor god luktesans har vi, egentlig?

Hvor god luktesans man har, varierer – også blant normale, friske mennesker. Mette Bratt, klinikksjef ved øre-nese-hals-avdelingen ved St. Olavs Hospital, forklarer at de fleste har gjennomsnittlig god luktesans, men det er få som har ekstremt god luktesans. Lukt er et tema som har fått økende interesse de siste årene.

– Mennesker interesse for lukt har ligget i dvale sammenlignet med andre sanser som for eksempel syn og hørsel – det er først de siste 10-20 årene at man har begynt å forske på og interessere seg for lukt. Det forskes blant annet på om det er mulig å trene opp luktesansen, sier Bratt.

Bratt har jobbet med pasienter som har mistet luktesansen. Det kan skje om man for eksempel har fått en hodeskade, blitt hardt rammet av influensa, eller om man har nese- og bihulesykdommer. Flere nevrologiske sykdommer som Alzheimer og Parkinson kan også gi dårlig luktesans, og noen få er født uten luktesans.

– Pasienter som har mistet luktesansen opplever det som et stort tap av livskvalitet. Det kan være svært uheldig i noen tilfeller – du kan for eksempel ikke lukte farlige gasser, røyk eller kjenne om det lukter brent.

LES OGSÅ: Nesen din kan «spå» sykdom

Lukt står for 70 prosent av smaksopplevelsen

Selv om god luktesans er foretrukket hos de fleste, kan det også være problematisk: Enkelte er overfølsomme for lukt, og kan reagere på sterke lukter. Noen må fjerne blomster og be folk rundt seg om å slutte med parfyme, fordi lukten blir for intens.

– De aller fleste som har god luktesans synes det er positivt, og setter pris på det. Det er en god egenskap, som beriker livet. Personer som har god luktesans, kan blant annet lukte på maten for å finne ut av om den er gammel, istedenfor å se på datostemplingen – det er jo veldig praktisk, og kan være med på å spare miljøet, sier Bratt, og fortsetter:

– Lukt og følelser henger sammen i stor grad – om du kjenner igjen en lukt kan du bli satt tilbake til en hendelse langt tilbake i tid, noe som kan gi en god følelse. Generelt har kvinner litt bedre luktesans enn menn, og det kan være derfor kvinner også er mer opptatt av lukter.

Det er også viktig å bemerke seg at lukt har mye å si for hvordan mat og drikke smaker. Lukten står for 70 prosent av smaksopplevelsen.

– Når du har mat eller drikke i munnen, går Luktestoffer fra munnen, videre bak drøvelen og opp til nesetaket (mellom øynene), hvor enden av luktenerven sitter. Selve smaksnerven sitter på tunge og svelg – det er den som registrerer smakene søtt, salt, surt, bittert og umami. Men det er altså lukten som gir mat og drikke god smak. Derfor vil de som mister luktesansen, også miste mye av smaksopplevelsen, sier Bratt.

LES OGSÅ: Mannen som kan lukte om du har eggløsning

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer