Fatigue

Tina ble rammet av fatigue etter kreftsykdommen

Hvis hun tok heisen i stedet for trappene, orket hun kanskje å lage middag til barna uten å bli utslitt. Etter cellegiftbehandlingen opplevde Tina langvarig utmattelse.

Tina ble rammet av fatigue etter kreftsykdommen
Publisert
Sist oppdatert

Vinteren 2007 fikk Tina Mikland (43) fra Nøtterøy i Vestfold akutte magesmerter. Smertene kjentes helt opp til ribbeina. Tina fikk påvist kreft i egglederen. Smertene skyldtes en svulst på størrelse med en klementin.

Men hun var heldig – det var ingen tegn til spredning. For å være på den sikre siden rådet likevel legene henne til å fjerne livmoren, og gjennomføre en celle­giftkur. Så ville hun snart være på bena igjen.

Tina satte i gang med opp­trening så fort hun kom hjem fra sykehuset.

Fikk nervesmerter
– Jeg var så klar for å fortsette livet mitt, forteller Tina.

Hver dag syklet hun datteren til skolen, hun gikk turer og trente styrke for å kunne seile EM. Regattaen ble det store målet, og mellom fjerde og femte cellegiftkur klarte Tina å seile mester­skapet.

– Jeg var høy på endorfiner og veldig lykkelig over å ha nådd målet mitt!

Hun følte at hun var på vei tilbake til det gode livet hun hadde hatt før hun ble syk. Riktignok måtte hun hvile et par timer flere ganger om dagen for at hun skulle orke å gjøre hyggelige ting. Bivirkningene fra cellegiftkuren hadde også begynt å gjøre seg gjeldende. Etter den siste kuren var planen at hun skulle begynne å jobbe igjen. Men kroppen lystret ikke.

Tina hadde sterke nervesmerter i hender og føtter, og hun var uendelig sliten – utmattet.

– Jeg sammenligner det jeg opplevde med romanen «Øya» av Victoria Hislop. Så lenge de spedalske var ute på øya hadde de det ganske bra, problemene startet først da de skulle tilbake til samfunnet og den vanlige hverdagen.

Det er en situasjon Tina tror mange kreftpasienter vil kjenne seg igjen i.

SPISER SUNT: Det har blitt mye havregrøt, hjemmelaget smoothie og grønn juice på Tine etter at hun ble syk.
SPISER SUNT: Det har blitt mye havregrøt, hjemmelaget smoothie og grønn juice på Tine etter at hun ble syk. Vis mer

Les også: Rita var så besatt av å spise sunt at hun ble syk

Tårene trillet
Hvis hun fortalte noen rundt seg hvor sliten hun var, fikk hun gjerne høre at «det er vi vel alle».

– Sannheten var at jeg så vidt klarte å få ungene av gårde på skolen før jeg måtte sove resten av formiddagen, sier hun.

Tina bodde alene og hadde delt ansvar for barna, som da var 5 og 8 år.

– Jeg samlet ting i trappen og tenkte at dette bærer jeg opp i kveld når jeg må opp for å pusse tennene til barna. Det å gå opp trappen tappet energikontoen.

Til slutt var det en som forsto.

– Jeg hadde gått innom Kreft­foreningen i Tønsberg for å hente noen brosjyrer. Der kom jeg i prat med en av de ansatte, en sosionom, som spurte hvordan jeg egentlig hadde det. Da brast alt.

Mens tårene trillet fortalte hun om regningene som hopet seg opp fordi hun ikke maktet å åpne pc-en og logge seg på nettbanken. Hun fortalte at enkle hverdagsoppgaver, som å sette på klesvask og smøre matpakker, føltes uoverkommelige. Kroppen ble så tappet for krefter at hun bare ville sove etterpå.

– Jeg husker hun så på meg og sa «Du har fatigue». Det var første gang noen fortalte meg at dette er en vanlig seneffekt etter kreft.

Tina ble rammet av fatigue etter kreftsykdommen

Langvarig utmattelse
Rundt en tredjedel av alle kreft­pasienter som har fått stråle­behandling eller cellegift, blir rammet av langvarig utmattelse, eller fatigue. Ifølge professor Jon Håvard Loge ved Nasjonal kompetansetjeneste for seneffekter etter kreftbehandling ved Oslo universitetssykehus, skyldes kronisk utmattelse hos kreft­pasienter ulike forhold.

– Mange sliter med seneffekter og plager som tapper dem for energi. De er kanskje ikke fysisk og psykisk restituert når de prøver å finne tilbake til det livet de hadde før sykdommen, eller de er redde for tilbakefall slik at de blir gående i alarmberedskap. Hos et mindretall kan det påvises en spesifikk årsak som hormonforstyrrelse eller depresjonslidelse, sier Loge.

Han forteller at mange blir frustrerte fordi de hadde forventninger om å bli friske. I stedet går de rett inn i en ny og annerledes sykdomsperiode. For mange oppleves denne tiden som enda tøffere enn selve behandlings­perioden.

– Pasientene er slitne og alene, uten at de møter samme forståelse fra omgivelsene som da de var under behandling. Det kan oppleves som ekstra belastende, sier Loge.

– For mange har sykdommen og behandlingen satt så dype spor at det vil være umulig å finne veien tilbake til livet de hadde før sykdommen. Disse pasientene må få hjelp til å finne veien fremover.

Nederlagsfølelse
For Tina var det nettopp skuffelsen over ikke å bli frisk, som var så vanskelig å bære. I tillegg stilte hun urimelige krav til seg selv ved å forvente at hun skulle klare det samme som før hun ble syk. Det ble nederlag etter nederlag.

– Jeg ville så mye, men kroppen lystret ikke, sier hun.

Vendepunktet kom etter to års sykemelding. I løpet av denne tiden hadde hun deltatt på flere kurs på Montebellosenteret. Nå fikk hun et fire ukers opphold på Telemark Lys, hos Erik Skjervagen med daglig qigong-trening, akupunktur og hvile.

– Å gjøre så lite i fire uker gjorde at jeg kunne kjenne på slitenheten min. Da forsto jeg at jeg måtte gå enda langsommere, planlegge dagene og legge inn pausetider.

Sakte, men sikkert slapp smertene taket og kroppen fikk mer energi. I dag jobber hun 50 prosent og ser at det fungerer fint. Da klarer hun også å gjøre hyggelige ting på fritiden.

– Det har vært en lang og kronglete vei, men til slutt kom jeg fram, sier Tina.

Tina ble rammet av fatigue etter kreftsykdommen

Les også: Har du migrene, kan det være at du puster feil!

Tinas råd 
- Prøv å ha noen faste rutiner gjennom dagen. 
- Lytt til andres sykdomshistorier og erfaringer. Kanskje du har noe å lære?
- Vær aktiv, gå litt saktere og legg inn pauser.
- Tenk ett år av gangen!

Dette er fatigue: 
Man mangler helt energi. Kroppen vil ikke lades. Dagligdagse oppgaver kan oppleves uoverkommelige. Mangel på konsentrasjon, og hukommelsessvikt. Økt følsomhet for stress og belastninger. Tretthet som ikke går over ved hvile eller en god natts søvn. Vansker med å finne de rette ordene. Tyngdefølelse i kroppen. 

Kilde: Vardesenteret/ Nasjonal kompetansetjeneste for seneffekter etter kreftbehandling

Tina ble rammet av fatigue etter kreftsykdommen


Sunnere livsstil
Randi Gjessing jobber som kreftsykepleier ved Vardesenteret på Radiumhospitalet i Oslo. Gjennom gruppesamtaler og undervisning hjelper hun pasientene med å finne veien videre etter kreftsykdommen.

– Mange strever fordi de er trette og energiløse, har dårlig hukommelse og konsentrasjonsproblemer og ikke klarer å komme tilbake i jobb. Kanskje er det på tide å legge om til en sunnere livsstil og bli mer aktiv? Fysisk aktivitet er viktig, det VET vi hjelper mot utmattelse, men må doseres forsiktig, sier Gjessing.

Her kan du få hjelp til å komme videre:
Vardesenteret: Finnes flere steder i landet. Er en møteplass for kreftpasienter og pårørende. Tilbyr aktiviteter som fremmer livskvalitet, velvære og mestring. Rådgivning innen bl.a. ernæring, fysisk aktivitet og juridiske spørsmål.

Andre steder: Cato Senteret rehabilitering og Montebellosenteret

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer