Me

Tina la om kosten og ble frisk fra ME

Hun kunne ikke å gå opp en trapp uten å hvile. På sitt dårligste måtte hun mates med sonde. Steinalderkosthold, ­akupunktur og en papayakur gjorde ­hestejenta Tina frisk.

Tina la om kosten og ble frisk fra ME
Publisert
Sist oppdatert

Nå er Tina frisk av ME, og har ikke lenger symptomer fra den forferdelige sykdommen som tok nesten tre år av livet hennes. 

– Det er godt å være i form igjen. Det var vondt og frustrerende å være syk, sier Tina Kalmo Pedersen (25). 

Siden hun ble frisk har hun oppnådd mye: Hun har vunnet nasjonale og internasjonale mesterskap med sine islandshester, og omtales som best i verden innen sin idrett. Hun har kjøpt seg gård i Lier sammen med samboeren, og ­planen er å bygge et trenings- og rehabiliteringsanlegg for hester på eiendommen. Til daglig jobber hun med instruksjon, tilridning og trening av hester. Veien til der hun er nå, har vært lang – og tung.

Orket ikke å stå opp
Januar 2006. Tina hadde gått et semester på idrettslinjen da hun begynte å hangle. Som ungdommer flest, levde hun et aktivt liv. Hester var livet, da som nå. Hun trente gjerne før, på og etter ­skolen. Så fort hun var hjemme, dro hun i stallen. Lekser gjorde hun om natten. Søvn ble det liten tid til. 

Mor Ingunn beskriver Tina som en typisk «flink pike» – en som gjerne vil være best – uansett hva hun gjorde. 

Da Tina en dag kom hjem fra skolen, var hun helt slått ut. Til å begynne med trodde familien at det var halsbetennelse eller influensa. Hun orket ikke å stå opp og ville bare sove.
 
– Hun måtte ha hjelp til å gå på do og kunne lett besvime. Trappen opp til andre etasje var det bare så vidt hun orket å gå i, som regel måtte hun hvile halvveis, forklarer Ingunn (54).  

Ble deprimert
Noen uker i forveien hadde Ingunn lest en artikkel i Allers som handlet om en jente som hadde ME.

– Jeg begynte ­tidlig å mistenke hva som feilte henne, sier hun.

Bare etter noen måneder fikk Tina diagnosen.

– De første legene jeg møtte, tok oss ikke på alvor. Men til slutt møtte vi en fenomenal lege, ­Katarina Lien, som i dag jobber ved ­Balderklinikken i Oslo. Hun tok oss på alvor med en gang, sier Ingunn. 

– Å få beskjed om at jeg hadde ME var et hardt slag. Og det at man ikke orker noen verdens ting, førte meg inn i en form for depresjon. Jeg mistet mestrings­følelsen fullstendig, sier Tina. 

En periode sluttet Ingunn i jobben for å ta vare på datteren. Hun brukte all sin tid på Tina og til å finne noe som kunne hjelpe henne. Etter halvannen måned kom hun over at akupunktur kunne hjelpe. 

– Etter noen ganger ble hun bedre. Det virket som energien gradvis kom tilbake. Tore Gullvang Hansen, som hun gikk hos, er også fysioterapeut, så Tina fikk behandling for muskulære plager og søvnproblemer samtidig, noe som gjerne følger med sykdommen. 

GODE VENNER: Tina og moren Ingunn fikk et ekstra nært forhold da Tina var syk. Begge la om til et renere og sunnere kosthold – som de fortsatt følger.
GODE VENNER: Tina og moren Ingunn fikk et ekstra nært forhold da Tina var syk. Begge la om til et renere og sunnere kosthold – som de fortsatt følger. Vis mer

Les også: - Jeg fokuserer på det som gir glede


La om kostholdet
De gode periodene ble ofte tilbrakt i stallen. Men en god dag kunne ofte bli «straffet» med ti dårlige.
 
– Våren 2007 fikk jeg et kraftig tilbakefall, og i løpet av to uker hadde jeg gått ned 15 kilo på grunn av magebesvær, sier Tina. 

Moren ringte til doktor Katarina. Hun rådet familien til å legge om kostholdet, da ME-pasienter ofte utvikler matintoleranse. 

– Vi skulle leve på såkalt stein­aldermat; glutenfritt, sukkerfritt, laktosefritt og så mye økologisk som mulig. Denne dietten er spesiell, men ga et veldig bra resultat. 

Etter bare fire måneder ble Tina mye bedre. Det samme gjaldt resten av familien, som også la om kostholdet.
 
– Alle sorter bær er viktig, de er fulle av antioksidanter. Jeg gikk ned mange kilo, i tillegg til at jeg ble kvitt «vondter» jeg selv slet med. Boken jeg brukte, «Steinaldermat», kan varmt anbefales, sier Ingunn. 

I artikkelen fra Allers hadde Ingunn lest om en papayakur som hadde gjort en annen ME-rammet frisk etter bare fire måneder. 

– Å prøve denne kuren ble vårt valg, ikke legens. De kan ikke anbefale kurer som ikke er tilstrekkelig dokumentert, sier Ingunn.  

Etter å ha gått på papayakur i to måneder, begynte ting å skje. Hun fikk mer energi. 

Gikk på en smell
– Da Tina hadde vært syk i halv­annet år, gikk jeg på en smell. Hele mitt liv besto i å ta vare på Tina, og jeg ville for alt i verden ikke vise meg svak og sårbar foran henne. Da jeg klarte å sette av tid til bare meg selv, ble jeg bedre, innrømmer Ingunn. 

Tina vet at hun kan takke moren fordi hun kom seg på beina igjen.

– Jeg er henne evig takknemlig. Jeg prøver å holde meg til det samme kostholdet som da jeg var syk, men jeg er ikke like streng i dag. Da jeg var syk, ble jeg glad i å lage mat. På gode dager kunne jeg orke å tilberede en middag, eksperimentere med oppskrifter og prøve meg fram, noe som ga mestringsfølelse uten å stjele for mye krefter. Nok søvn har også blitt viktig for meg. 

FRISKUS: Tina ble syk i 2006 og trengte flere år på å bli frisk igjen. 
– Jeg er ikke redd for å bli syk igjen lenger. Kjenner jeg at jeg blir sliten, tar jeg en «timeout», sier hun.
FRISKUS: Tina ble syk i 2006 og trengte flere år på å bli frisk igjen. – Jeg er ikke redd for å bli syk igjen lenger. Kjenner jeg at jeg blir sliten, tar jeg en «timeout», sier hun. Vis mer

Les også: - Jeg fikk et nytt liv


Er mer avslappet
Etter at Tina ble frisk som 19-åring, har hun slakket på ­kravene til seg selv og fått et mer avslappet forhold til egne prestasjoner. 

– Jeg trives med en aktiv livsstil. Det jeg er blitt flinkere til, er å ta det mer med ro i perioder hvor jeg kjenner at kroppen har behov for det, sier Tina. – Jeg er ikke redd for å bli syk igjen lenger. Kjenner jeg at jeg blir sliten, tar jeg en «time-out». Jeg har lært å velge bort det som ikke betyr noe, prioritere bedre, og heller ha fokus på å være 100 prosent til stede her og nå.  
 

Dette spiser Tina
Etter råd fra en lege la hun om til en steinalderdiett, fri for melk og gluten. Dette er en form for lavkarbo:
Mest mulig rent kjøtt, egg, grønnsaker, bær, nøtter og belgfrukter.

Absolutt ingen meieriprodukter, ikke korn/mel, og ikke sukker – kun litt frukt, men ikke så mye av det heller.
 
Ingen prosessert mat (ferdigmat), kun rene råvarer.

I tillegg tok Tina en kur med granulert ekstrakt av papaya. (FAQ Papaya kosttilskudd).

 

Hva er ME?
Myalgisk encefalopati (ME) er en nevrologisk sykdom med mange symptomer. ­Hovedkjennetegnene er rask trettbarhet i muskulatur og sentralnervesystem etter ­minimal fysisk og mental ­anstrengelse, samt unormal, lang restitusjonstid for ­gjenvinning av muskelstyrke og intellektuell kapasitet.

  • Oppstår akutt i ca. 80 % av tilfellene. 
  • Utløsende årsak er vanligvis en infeksjon.
  • ME kan også utløses av vaksiner, miljøgifter, og ­debutere etter operasjoner og fysiske skader. 
  • Opptrer både epidemisk, i enkelttilfeller og i små ­grupper. 
  • Forekommer i alle etniske grupper og sosiale lag. 
  • Rammer voksne og barn av begge kjønn.

Kilde: ME-foreningen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer