Kultur

Tips til kinohelgen

Skal du på kino i helgen? Sjekk våre anbefalinger.

Publisert
Sist oppdatert
Selv om vårsola såvidt titter fram rundt omkring i landet, lokker kinomørket mange av oss. Det er mye filmgull på plakaten om dagen, og dersom du er i villrede om valget, anbefaler vi en av disse filmperlene:

 • Gymnaslærer Pedersen, som har premiere denne helgen, er underholdende og velspilt. Filmen er basert på Dag Solstads kritikerroste roman fra 1982, og vier mye oppmerksomhet til kjærlighetshistorien mellom tittelens gymnaslærer Knut Pedersen og AKP (m-l)-aktivisten Nina Skåtøy. Vi går rett inn på den brennende engasjerte venstresiden i Larvik, og følger deres 70-tallsdrøm om væpna revolusjon i Norge. Fortellingen om de unge revolusjonære er god underholdning, Molands fortellergrep er både interessante og overraskende, og det er solide skuespillere i alle roller.


 • George Clooneys Good Night, and Good Luck er et svært engasjerende ensembledrama hvor vi kastes inn i redaksjonen rundt en av USAs mest populære programledere, Ed Murrow. Murrow portretteres glimrende av David Strathairn, og scenene hvor Murrow ser rett i kamera, med sigaretten mellom fingrene, innhyllet i røyk, er et utmerket eksempel på hvordan stoisisme kan fungere på det store lerretet. Filmens største styrke, i tillegg til den engasjerende historien, er de mange særdeles dyktige skuespillerne. Good Night, and Good Luck er høyst fortjent nominert til seks Oscar-priser.

 • Skjult er østerrikske Michael Hanekes nye grøssende gode film. Et ektepar i 50-årene, spilt av Juliette Binoche og Daniel Auteuil, bor sammen med sin sønn i et middelklassestrøk i Paris. En dag oppdager de at noen filmer dem i skjul - en fremmed overvåker huset deres og sender opptakene til familien. Historiene om hemmelighetene vi holder tilbake selv fra våre nærmeste er intens, nervepirrende og vond. Du puster kun med øverste del av magen, og filmen er temmelig ubehagelig. Like fullt bør du se den - regissør Haneke har en særegen evne til å avsløre menneskelig svakhet og få oss til å gå i oss selv. I tillegg er flere av hans filmgrep en fryd å følge.

 • Walk the Line, filmen om Johnny Cash, er en utrolig vakker hyllest til kjærligheten. Joaquin Phoenix og Reese Witherspoon framstiller kjærligheten mellom June Carter og Johnny Cash så levende og troverdig i all sin desperasjon, stygghet og renhet at de vinner over selv den strengeste kyniker. Walk the Line er, tristesse og tragedie til tross, en livsbejaende film som minner oss på hva som er viktig.
 • Match Point er Woody Allens skilding av rikingtilværelsen i London. Han balanserer en kjærlighet til karakterene og byen perfekt med en tilstrekkelig dose ironisk distanse. Filmen er fylt av smarte, morsomme replikker av sedvanlig Woody Allen-klasse, humoren er herlig svart og misantropisk, og historien er snedig og tankevekkende.
  En praktfull Scarlett Johansson har en av hovedrollene i denne filmen om lykkejegeren Chris som etter hvert opplever at den bekymringsfrie tilværelsen er en saga blott.

 • Brokeback Mountain er uten tvil årets hittil beste film og årets store Oscar-favoritt. Ang Lees storslåtte film om kjærlighet mellom to menn i 1960-åras USA bør lokke deg inn i kinosalen både en og tre ganger.
  - Ideen i Brokeback Mountain er at hvis du har kjærligheten, uansett hvordan den kjærligheten er, uansett hvilke hindrer den møter, så må du holde fast ved den, sa hovedrolleinnehaver Jake Gyllenhaal om filmen. Vi er dønn enige, og synes du bør unne deg denne fantastiske filmopplevelsen.

  Ane Dahl Torp leder troppene i Gymnaslærer Pedersen.
  Ane Dahl Torp leder troppene i Gymnaslærer Pedersen. Vis mer
  Gerorge Clooney og David Strathairn imponerer i Good Night, and Good Luck. Foto: Promo
  Gerorge Clooney og David Strathairn imponerer i Good Night, and Good Luck. Foto: Promo Vis mer
  Jake Gyllenhaal og Heath Ledger er begge nomninert til Oscar for rollene i Brokeback Mountain. Foto: Promo
  Jake Gyllenhaal og Heath Ledger er begge nomninert til Oscar for rollene i Brokeback Mountain. Foto: Promo Vis mer
 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer