Sunnere Godteri

Tips til sunnere julegodt

Lurer du på hva du skal sette fram av godsaker? Her er noen favoritter som smaker godt og er (ganske) sunne.

Tips til sunnere julegodt
Publisert
Sist oppdatert

Valnøtter:
Smaker deilig, og du får i deg viktige omega-3-fettsyrer, B-vitaminet folat, jern og kostfiber. I tillegg skal valnøtter bidra til å senke kolesterolet, en god egenskap 
i disse fete tider.

Fiken:
Gir deg mye jern og kalsium. Dette er særlig viktig for eldre, fordi det kan forebygge beinskjørhet. Dessuten skal fiken kunne motvirke forstoppelse.

Klementiner:
Du får tilfredsstilt søtsuget, samtidig som du gir kroppen masse C-vitaminer. En klementin inneholder dessuten mye vann og få kalorier, og du har dermed litt mer plass til juleribben og pinnekjøttet.

Kransekake:
Ok da, den kan strengt tatt ikke regnes som sunn. Men skal du velge noe fra kakebordet, så er kransekake et av de bedre alternativene. Den inneholder mandler, og da får du i deg litt kostfiber, ulike vitaminer, protein og kalsium. Delfiakaken bør du derimot omgås med stor forsiktighet. Ikke bare på grunn av kaloriinnholdet, men den har mye mettet fett, som er den mest usunne fettypen.

Tips til sunnere julegodt

Erstatter sukker 
– I jula er det spesielt hyggelig å kunne sette fram noe til dem som av helsemessige eller andre grunner takker nei til sukker, sier Caroline Schjærve. Hun er opptatt av helse og sunn mat, og driver bloggen smakavhimmel.wordpress.com. 

Det er flere erstatninger for sukker, som stevia og sukrin. Caroline bruker selv gjerne kokossukker, fordi det gir lavere blodsukker enn raffinert sukker. Det finnes både kunstige og naturlige sukkererstatninger, og det er som med alt annet, det er smak og behag hva man liker. Carolines favoritt er pepperkakene, de er ganske tidkrevende, men til gjengjeld veldig gode!

 

 

Tips til sunnere julegodt

Pepperkaker  

Til ca. 1,5 kg deig trenger du:

2 dl lønnesirup
50 g rørsukker
100 g kokossukker (fås i helsekostbutikker, kan erstattes med rørsukker)
250 g meierismør
2 egg
ca. 700 g finmalt speltmel
1,5 ss kanel
1/3 ss nellik
1/2 ss malt ingefær
1 ss natron

Begynn med å kutte opp smøret i terninger og la det ligge i en bakebolle. Varm opp sirup og sukker i en gryte. Rør hele tiden og la det bli helt varmt (ikke rør med plastredskap, det kan smelte og er giftig å få i seg. Bruk heller tresleiv!).

Ta gryten av platen. Ha i krydderet og rør det godt inn i sukkerblandingen. Ha i natron og rør godt. Nå vil røren svelle litt og få en lysere farge. Hell blandingen over smøret i bakebollen.

Nå skal røren røres helt til den er avkjølt. Sett deg godt til på en krakk og la armene få en skikkelig treningsøkt! Røringen er viktig slik at ikke sukkeret stivner til karamell. Du vil ha en myk og avkjølt røre når du har i eggene. 

Rør inn ett egg av gangen. Så sikter du i melet litt etter litt, til du får en ganske fast deig, men ikke helt stiv. Du kan ha deigen på benken og jobbe siste delen av melet inn med hendene.

Pakk den godt inn i plast og legg i kjøleskapet. La hvile over natten før du baker ut pepperkakene. Du må imidlertid ta den ut et par timer før du skal bruke den, hvis ikke er den veldig stiv.

Bruk litt mel på benken, kjevle deigen tynn og fin og trykk ut kaker i ønskede former. Stek på 180 grader til de er så vidt gylne.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer