Oslo Raw

Tiril var utbrent: - Jeg kunne ikke bevege meg på et halvt år

- Jeg stoppet ikke opp og pustet i et sekund en gang, fordi jeg visste ikke hvordan jeg gjorde noe annet enn bare å kjøre på.

TRANSFORMERT: Å gå fra hodet til kroppen var den store transformasjonen som også ble starten på businessen med rawfood for Tiril Refsum. FOTO: Silje Helgesen
TRANSFORMERT: Å gå fra hodet til kroppen var den store transformasjonen som også ble starten på businessen med rawfood for Tiril Refsum. FOTO: Silje Helgesen Vis mer
Publisert

- Kos er helt essensielt for helsa vår, for kreativiteten vår og for jobben vår, sier Oslojenta Tiril Refsum (27). Hun utdyper:

- Bare det å spise kake til frokost er noe som symboliserer det gode i livet - en barnslig glede jeg har manglet i altfor lang tid i mitt eget liv, sier Refsum til KK.

Hun er innehaver av Oslo Raw, som består av to kafeer og et bakeri. Til sammen er de over 30 ansatte i bedriften og omsetter for rundt 15 millioner kroner i året. Det går med andre ord godt om dagen, men det var ikke gitt at Tiril skulle lykkes med egen business og samtidig få et liv hun stortrives med.

Hadde det ikke bra

For noen år siden var Tiril jenta som aldri stoppet opp for å ta pauser. Hun var den flinke, energiske og pliktoppfyllende personen, og nailet alt fra studier og idrett til revy og studentradio. Hun var den utagerende proffen i gjengen som alltid bare kastet seg ut i ting. På utsiden kunne hun til og med se oppriktig glad ut. Hun smilte og lo, sang og snakket.

- I lang, lang tid hadde kroppen min prøvd å si fra, men det gikk ikke. I hverdagen er det mye å levere og mye å takle, og om man trykker det ned over lengre tid hoper det seg opp. Etter et halvt år på studier i Volda knakk jeg sammen. Det gikk faktisk så langt at jeg tenkte jeg ikke ville leve.

- Var det noe du ikke var god på?

- Det mange ikke visste da var jo at jeg ikke var glad på innsiden. Jeg var rett og slett deppa, men ville ikke innrømme det for verken meg selv eller andre. I stedet bare fortsatte jeg på den bølgen hvor jeg mestret alt og fikk masse skryt. Jeg stoppet ikke opp og pustet i et sekund en gang, fordi jeg visste ikke hvordan jeg gjorde noe annet enn bare å kjøre på.

FOTO: Malin Gaden
FOTO: Malin Gaden Vis mer

Ble syk

Og selv om Tiril ville, så ville ikke kroppen, og uten alle de aktivitetene hun vanligvis drev med, merket hun at hun beveget seg inn i en identitetskrise. Hun kunne nesten ikke bevege seg på et halvt år fordi hun var så sliten.

I løpet av denne tiden lå hun stort sett helt stille i sengen og gjorde nesten ingenting. Hun gikk ikke til behandling, men begynte med lett yoga hjemme - i alle fall så mye hun orket.

Hva ar det som motiverte Tiril den gangen? Ikke den indre gleden i hvert fall.

Psykolog og parterapeut Eva Tryti sier til KK at hvis man drives av såkalt indre motivasjon, har man det bedre. Da kan man lettere komme i såkalt flyt - bli så oppslukt av det man gjør at man glemmer tid og sted.

- Enkelte mennesker drives lite av ytre motivasjon, som ros, status og lønn. Men uansett personlige egenskaper trives mennesker alltid bedre når de ser mening i det de gjør, og opplever mestring, sier Tryti.

Dette fant også Tiril ut etterhvert.

En glidende overgang

- Min «utdanning» begynte da jeg ble syk, og var tvunget til å finne ut hvem jeg var som menneske. Jeg måtte konfrontere meg selv og gå i gang med et gravearbeid som pågikk i rundt to år. Det var da jeg oppdaget rawfood - kroppen min hungret etter næring, sier Tiril.

Det var en glidende overgang fra å være syk og hjemmeværende til å starte sin helt egen business. Det hele begynte med at hun bakte hjemme for seg selv og begynte å selge kakene på sykkelen - og koste seg med det.

- Før jeg var klar over det, var markedet der og businessen var oppe. Så det første jeg gjorde med Oslo Raw var å gjøre det jeg elsker å gjøre, resten falt på plass etterhvert, sier hun og legger til:

- Grunnmuren er uansett å gjøre ting fordi det gjør oss glad. Det har jeg lært.

Tryti sier til KK at indre glede kan være så mange ting - meningsfylt arbeid er bare en av dem. Alt som gir oss følelsen av å få brukt viktige sider av oss selv, og som utvikler oss, gir god helse, glede og mening.

- Uansett må vi alle finne oss selv mer, stå i mot noe av presset fra omgivelsene - ikke tenke at vi må bli slik andre rundt oss er, eller drive med det familie og venner forventer. Det er lurt å bruke tid, og ikke velge retning for studier for eksempel for raskt.

Sensitiv

Tiril beskriver seg selv som en veldig sensitiv person. Alt som skjer i livet hennes påvirker fordøyelsen, og magen er ofte et signal på hvordan hun behandler seg selv.

- Hvis den er hard, løs eller vond vet jeg at jeg ikke har gjort alt riktig. Det var stresset og uroen som var det verste for meg, sier Tiril.

Å leve på rawfood

- Mener du at rawfood er sunnere enn annen mat?

- Hva som er sunt er nokså individuelt for folk. De fleste har godt av mye grønnsaker og planter, noen liker rå, andre varmebehandlet. Jeg liker litt av hvert. Det som funker for noen, trenger ikke å funke for andre, sier Refsum.

Noen kan leve på rawfood, og har det veldig bra. For andre kan det bli for «rått» for kroppen.

- Rawfood er ikke noe nytt, vi har spist råkost og salater til alle tider. Et eple og en håndfull rå nøtter er ikke for spesielt interesserte, men veldig normal snacks. Rawfood er grønnsaker, frukt, nøtter, bær, tang og oljer som ikke er behandlet over 42 grader, sier Tiril og peker på at det kun er mat i sin mest naturlige form, som har fått en trendy innpakning.

Hun roper navnet på en av hennes ansatte som kommer gående mot kafeen og gir tommel opp for det arbeidet hun akkurat har gjort.

I en stressboble

- Snakker dere mye om «livet sjøl» på jobben også?

- Ja, det gjør vi faktisk. Jeg er opptatt av å implementere så mye som mulig av selvutvikling og egen helse, både i jobbhverdagen og i businessen. Jeg vil vise at det å ta vare på seg selv gjennom nytelse og nærvær er det viktigste vi gjør i livet.

Hun trekker frem folk på gata. Det er så mange som er «borte» i sin egen stressboble. Folk raser forbi, relativt tomme i blikket, avgårde for å få unnagjort neste gjøremål. Tiril får lyst til å ta tak i forbipasserende og få dem til å våkne opp ved å riste dem.

Vill, gal og glad

- Når jeg blir for opptatt av å være «veldig perfekt», så ler jeg ikke, jeg snakker mindre, jeg har ikke lyst til å være inntil kjæresten min, jeg føler ingenting - jeg mister hele meg. Selv om alt egentlig er riktig, så er det ikke noe liv.

- Jeg husker for ett år siden da jeg akkurat hadde begynt å date kjæresten min, og jeg skulle farge håret blondt med hjemmefarge. Det jeg ikke la merke til var at fargen het «Strawberry blonde», så jeg fikk helt rødt hår. I tillegg hadde jeg masse kviser og følte meg helt jævlig på utsiden. Likevel var det som om at en fasade bare ble brutt ned. Jeg lo så mye, følte meg vill, glad og gal - det var deilig.

Nå gir hun mer f***, og stoler på at livet tar vare på henne. Oslo Raw er et eksempel på at det kan funke bra å ta livet som det faller seg.

- Jeg vil snu om på ting - jobbe helg og ta fri mandag og tirsdag. Skape en drømmehverdag. Selv har jeg klart det, fordi jeg tror på mennesket og jeg tror på meg selv. Folk er seriøst så strenge mot seg selv - vi sliter oss ut.

Ny bok

I fjor ga Tiril ut boka «Rågodt» nå gir hun ut enda en bok, Kakeboka, og denne gangen står sunne søtsaker for tur.

- Hva vil du formidle med den nye boka?

- Jeg vil vise kakene på en enda enklere måte. Mer strukturert, men med færre ingredienser - rett og slett mer tilgjengelig for hvem som helst. Jeg har også et ønske om å senke terskelen for å lage plantebasert mat, og gjøre det litt mer normalt og forståelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer