Carl-fredrik Arndt

To svensker hylles som helter - stoppet grotesk voldtekt under amerikansk studentfest

- Han sa noe i retten jeg ikke klarer å tilgi: at jeg likte det, skriver voldtektsofferet i sterkt brev.

GJERNINGSMANNEN: Den tidligere Stanford University-proffsvømmeren Brock Allen Turner (20) følges inn i Santa Clara Superior Courthouse i Palo Alto, California, av sin mor 2. juni i år. Han ble idømt seks måneders fengsel for ugjerningen, hvorav tre av dem er betinget. Det var svenskene Peter Jonsson og Carl-Fredrik Arndt som reddet den bevisstløse kvinnen. Foto: NTB Scanpix
GJERNINGSMANNEN: Den tidligere Stanford University-proffsvømmeren Brock Allen Turner (20) følges inn i Santa Clara Superior Courthouse i Palo Alto, California, av sin mor 2. juni i år. Han ble idømt seks måneders fengsel for ugjerningen, hvorav tre av dem er betinget. Det var svenskene Peter Jonsson og Carl-Fredrik Arndt som reddet den bevisstløse kvinnen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var natt til 18. januar 2015 at de to svenske doktorgradsstudentene Carl-Fredrik Arndt (28) og Peter Jonsson, som på det tidspunktet studerte ved Stanford University i California, var på vei til en studentfest på campusområdet. De to kom syklende forbi en søppelcontainer ved en studentbolig, og ble plutselig bevisst på en mann som lå over en kvinne.

Til å begynne med trodde de to svenskene at det dreide seg om litt uskyldig klining, men skjønte raskt at noe var galt da kvinnen (som i dag er 23 år) ikke rørte på seg. De hoppet av syklene og løp bort til mannen - som skulle vise seg å være Stanford University-proffsvømmeren Brock Allen Turner (20). Til FoxNews og ABCNews har Arndt åpnet opp om hendelsen:

- Peter gikk bort til ham og spurte hva han holdt på med, og jeg fulgte etter. Da han reiste seg opp, så vi at hun ikke rørte på seg. Så spurte vi igjen: «hva faen holder du på med?!», forklarer Carl-Fredrik.

Turner skjønte da at han var fersket i noe han ikke burde ha gjort, og bestemte seg for å flykte fra åstedet. Peter løp etter gjerningsmannen, mens Carl-Fredrik forsøkte å få liv i kvinnen samtidig som han ringte 911.

- Jeg passet på at kvinnen var i live, fordi hun lå helt stille, imens løp Peter etter ham, og lykkes til slutt å fange ham etter kanskje 30 meter. Sammen holdt vi ham fast til politiet kom.

BLE DØMT: Dette mugshotet er tatt kort tid etter at student Brock Allan Turner ble arrestert av politiet i Palo Alto i California. Han er blitt dømt til seks måneders fengsel, hvorav tre måneder er betinget. Dette betyr at 20-åringen er en fri mann i begynnelsen av september. Han har til tross for bevisets tilstand hevdet sin uskyld. Det er foreløpig ikke kjent om han anker dommen. Foto: NTB Scanpix
BLE DØMT: Dette mugshotet er tatt kort tid etter at student Brock Allan Turner ble arrestert av politiet i Palo Alto i California. Han er blitt dømt til seks måneders fengsel, hvorav tre måneder er betinget. Dette betyr at 20-åringen er en fri mann i begynnelsen av september. Han har til tross for bevisets tilstand hevdet sin uskyld. Det er foreløpig ikke kjent om han anker dommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dømt på tre punkter

I begynnelsen av juni ble dommen i Santa Clara Superior Courthouse i Palo Alto, California, avsagt - og dommer Aaron Persky har dømt 20-åringen på tre punkter: overfall med intensjon om å gjennomføre voldtekt av en svært beruset/bevisstløs person, penetrasjon av en svært beruset person og penetrasjon av en bevisstløs person, skriver nettstedet Heavy.

Dommen er på seks måneders fengsel, hvor tre av månedene er betinget. Det vil si at voldtektsmannen Brock Allen Turner er en fri mann i begynnelsen av september. Det skal sies at dommer Persky også er tidligere idrettsstudent ved Stanford University, og han skal ha uttalt at i forbindelse med domsavsigelsen at «en strengere straff ville hatt store konsekvenser for Turner». Dette har skapt furore, og flere krever nå at dommer Persky går av, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Ifølge avisen skal Turners far også ha kommet med et sjokkerende utsagn: «en hvilken som helst fengselsstraff ville vært en stor pris å betale for 20 minutters action».

Voldtekstsofferet leste svært personlig brev i retten

I retten leste det nå 23 år gamle voldtektsofferet opp et svært personlig brev hun har skrevet om hendelsen:

«Du kjenner meg ikke, men du har vært inne i meg», innleder hun brevet med.

«Det hele begynte som en rolig lørdagskveld. Jeg hadde vært på jobb, og hadde egentlig bestemt meg for å tilbringe kvelden hjemme på sofaen. Min søster spurte meg om jeg ville være med på en fest 10 minutter unna hjemmet vårt, og jeg tenkte: «hvorfor ikke? Det er den eneste kvelden jeg har med søsteren min på lenge». Vi dro, danset, hygget oss og jeg drakk en del alkohol uten å tenke over at jeg ikke lenger tåler like mye som jeg gjorde i tenårene. Det neste jeg husker er at jeg ligger i en sykeseng. Jeg hadde størknet blod på albuene og bandasje på hender og armer. Jeg lurte på hvor søsteren min var, mens en politimann forklarte meg at jeg hadde vært utsatt for et overgrep».

«Jeg trakk ned buksene jeg hadde fått av sykehuset, og var på vei til å trekke ned underbuksen min. Men jeg hadde ingenting på meg. Jeg husker fremdeles følelsen av at jeg kjenner på huden min, men det tynne stoffet som vanligvis pleier å være mellom min vagina og buksen var ikke der. Alt inni meg ble helt stille. Jeg har fremdeles ikke ord for den følelsen jeg fikk. For å kunne klare å fortsette videre, tenkte jeg meg fram til at politimennene må ha brukt saks for å få dem av meg for å bruke dem som bevis».

SVENSK REDNINGSMANN: Carl-Fredrik Arndt (28) var den ene av de to svenskene som reddet den amerikanske kvinnen fra voldtekten i januar 2015. Han var på det tidspunktet student ved Standford University. Foto: Skjermdump // Linkedin
SVENSK REDNINGSMANN: Carl-Fredrik Arndt (28) var den ene av de to svenskene som reddet den amerikanske kvinnen fra voldtekten i januar 2015. Han var på det tidspunktet student ved Standford University. Foto: Skjermdump // Linkedin Vis mer

«Jeg ble bedt om å signere papirer hvor det sto «voldtektsoffer», og jeg tenkte at noe faktisk hadde skjedd. Mine klær ble konfiskert og jeg sto naken mens sykepleiere tok bilder av skadene på kroppen min».

«Jeg turte ikke å fortelle kjæresten min eller foreldrene mine hva som hadde skjedd. Jeg prøvde å blokke det ut fra minnet mitt, men det var så vanskelig. Jeg snakket ikke, jeg spiste ikke, jeg sov ikke, jeg klarte ikke være sammen med andre. Etter jobb pleide jeg å kjøre til et bestemt sted for å skrike ut.  Jeg prøvde å blokke det ut fra minnet mitt, men det var så vanskelig. Jeg klarte ikke være sammen med andre, og jeg ble helt isolert fra mine nærmeste. I ukene etter hendelsen fikk jeg ingen telefoner eller oppdateringer om det som hadde hendt meg den natten. Det eneste som minnet meg på at det ikke bare var et vondt mareritt var sykehusantrekket som lå i skuffen min».

- Han sa noe jeg ikke klarer å tilgi: at jeg likte det

Hun forklarer videre at hun via media lærte mer om hva hun hadde blitt utsatt for:

«En dag, mens jeg var på jobb, kom jeg over en nyhetsartikkel på telefonen min. Jeg leste, og ble kjent med alle detaljene om det som hadde skjedd med meg. At jeg hadde blitt funnet bevisstløs, at håret mitt var uflidd, at undertøyet mitt var tatt av meg, at kjolen min var dratt over underlivet mitt, at jeg var naken på underkroppen, at bena mine var spredt, og at jeg hadde blitt penetrert av et ukjent objekt, av en ukjent person. Det var slik jeg fant ut hva som hadde skjedd med meg». 

«Han hadde tatt av meg undertøyet, hans fingre hadde vært i meg. Jeg kjenner ikke engang denne personen. Jeg kjenner fremdeles ikke denne personen. Da jeg leste om det på denne måten trodde jeg ikke på at det kunne omhandle meg. Jeg sa: «det kan ikke være meg, det kan ikke være meg». Jeg klarte ikke ta til meg informasjonen, ei heller akseptere det. Jeg klarte ikke forestille meg familien min lese om dette på nettet. Jeg fortsatte å lese, og så kom jeg over noe jeg aldri kommer til å tilgi. Ifølge ham likte jeg det. Jeg likte det. Jeg likte det. Igjen - jeg har ingen ord for de følelsene jeg satt igjen med».

- Gjerningsmannen hevdet at hun var med på det

Hun fortsetter brevet med å beskrive hvor hardt det var for henne å høre gjerningsmannens forsvar. At han hevdet at hun hadde vært med på det, at hun faktisk hadde vært bevisst i gjerningsøyeblikket og at hun hadde gitt sitt samtykke til at han kunne utføre den seksuelle handlingen på henne. I retten skal Turner ha sagt under ed: «Det var ikke på ett tidspunkt at jeg følte at hun ikke responderte. Dersom det på noe tidspunkt hadde vært slik at jeg følte at hun ikke hadde respondert hadde jeg stoppet umiddelbart».

SVENSK REDNINGSMANN: Peter Jonsson var den andre av de to svenskene som reddet den amerikanske kvinnen fra voldtekten i januar 2015. Han var på det tidspunktet student ved Standford University. Foto: Skjermdump // Linkedin
SVENSK REDNINGSMANN: Peter Jonsson var den andre av de to svenskene som reddet den amerikanske kvinnen fra voldtekten i januar 2015. Han var på det tidspunktet student ved Standford University. Foto: Skjermdump // Linkedin Vis mer

«Dette er greia: dersom du hadde planer om å stoppe når jeg ikke lenger var ved bevissthet så forstår du fremdeles ingen ting. Du stoppet jo selv ikke da jeg var bevisstløs! Noen andre stoppet deg. De to svenskene på sykkel forsto at noe var galt, at jeg ikke rørte på meg og de måtte takle deg. Hvordan merket du ikke at jeg ikke var ved bevissthet da du lå oppå meg?», sier hun videre i den meget personlige uttalelsen.

I brevet roser hun også de to svenskene for deres heltemodige handling: 

«Det viktigste av alt, jeg takker de to mennene som reddet meg, som jeg aldri har møtt. Jeg sover med en tegning av to sykler over sengen min, for å minne meg på hvem som er heltene i denne historien. At vi passer på hverandre. Å ha kjent disse personene, å ha følt deres beskyttelse og kjærlighet - det er noe jeg aldri kommer til å glemme».

- Stopp aldri å kjempe, jeg tror på deg

Hun avslutter brevet med en hyllest og oppfordring til jenter og kvinner verden over som har opplevd det samme som henne:

«Og til sist, denne går ut til alle jenter der ute: jeg er med dere. De kveldene dere føler dere alene, er jeg med dere. Når folk tviler på deg eller avfeier det du sier, er jeg med deg. Jeg kjemper hver eneste dag for deg. Stopp aldri å kjempe - jeg tror på deg. Som forfatter Anne Lamott én gang skrev: «Fyrtårnene kaster ikke lys over en øy bare for å finne båter å redde. De står der for å lyse opp». Selv om jeg ikke kan redde hver eneste båt håper jeg allikevel at ved å snakke opp i dag så kan de som trenger det absorbere litt lys. At jeg kan bidra til å gi deg en forsikring om at du aldri må la være å snakke høyt om det du har opplevd. Vi er på vei mot et bedre sted, og gi deg et stort, stort tegn på at du er viktig, at man ikke skal la være å stole på deg, at du er urørlig, at du er vakker og verdifull, at du skal behandles med respekt hvert minutt av hver dag. At du har kraft, og at ingen kan ta det fra deg. Til alle jenter der ute: jeg er med deg. Takk».

KK.no har prøvd å komme i kontakt med de to svenske mennene, Carl-Fredrik og Peter, uten å lykkes. Men via sin Facebook-profil har sistnevnte skrevet en offisiell uttalelse vedrørende hendelsen:

«Takk til alle, venner og ukjente, for oppmuntringene og støtte de siste dagene og månedene. Akkurat nå ønsker jeg ikke å komme med noen offentlige kommentarer angående prosessen eller rettsavsigelsen. Men, jeg oppfordrer deg allikevel til å sette av et par minutter for å lese brevet skrevet av offeret. For meg er brevet helt unikt, og er det nærmeste du kan komme det å sette ord på en erfaring som man ikke egentlig kan beskrive. Takk».

Les det sterke og viktige brevet i sin helhet her.

Det er foreløpig ikke kjent om Brock Allen Turner anker dommen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer