Lavinntekt

Tobarnsfamilien lever på kun én lærerlønn

Men har likevel ambisjoner om å betale ned huslånet på fem år.

LAVINNTEKT: Marte og Alf Magne har en livsstil mange nok vil kalle sparsommelig, men sier at det å bruke lite penger aldri har vært et mål i seg selv. FOTO: Privat
LAVINNTEKT: Marte og Alf Magne har en livsstil mange nok vil kalle sparsommelig, men sier at det å bruke lite penger aldri har vært et mål i seg selv. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– En del tenker kanskje at man gir avkall på noe når man lever slik vi gjør, men for oss er det helt naturlig og jeg savner ikke noe, sier Marte Kristine Sirevåg (30).

Sammen med ektemannen Alf Magne (37) har hun valgt en livsstil som nok skiller seg litt ut i dagens samfunn. Paret og deres to små barn lever nemlig selvvalgt på bare en inntekt.

Mens Marte jobber som lærer i ungdomsskolen, er Alf Magne, som er utdannet historiker, hjemme med barna.

– Mange vil nok beskrive måten vi lever på som sparsommelig, men det å bruke lite penger har aldri vært et mål i seg selv. For oss er det viktig at vi har kvalitetstid sammen som en familie, og at vi har en stressfri hverdag med senka skuldre. Ting vi finner glede i, som det å slappe av hjemme eller tilbringe tid ute i naturen, koster ikke så mye, sier Marte.

Alf Magne sier seg enig.

– Vi har en filosofi om å ikke kaste bort ressurser, men vi lever slik vi ønsker og gir barna alt de trenger. Penger er jo et verktøy. Poenget er ikke å samle mest mulig av dem, men å være bevisst på hvordan du kan bruke pengene best mulig for deg selv. Vi er nøysomme og har god kontroll på hvor pengene våre går, slik at vi kan bruke dem på best mulig måte, sier han.

Ønsket at far skulle være hjemme

De er foreldre til en toåring og en baby på seks måneder. Alf Magne har vært hjemme med barna hele tiden, men akkurat nå er også Marte hjemme på grunn av mammapermisjon. Hun er godt fornøyd med ordningen.

– At han er hjemme fører til mindre hverdagsstress. Vi trenger ikke tenke på at alle må vekkes og komme seg ut døra innen et visst tidspunkt, og når jeg er på jobb vet jeg at de er i gode hender, sier hun.

Tradisjonelt sett har det vært kvinners oppgave å være hjemme med barna mens de er små, men i dag jobber de fleste mødre heltid. KK har tidligere snakket med Eirin Pedersen, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet AFI ved OsloMet, som sier at det å være hjemmeværende mor er et svært uvanlig valg blant norske kvinner dag.

Selv om det ikke finnes tall som kan bekrefte det, vil det derfor være rimelig å anta at få par har gjort som Marte og Alf Magne. Men hvorfor valgte de egentlig at det var far som skulle være hjemme med barna?

– For oss var det så enkelt at vi ser på Marte sitt arbeid som viktigere enn de potensielle stillingene for meg, sier Alf Magne.

– Jeg synes det er et skikkelig privilegium og jeg er takknemlig for å bli så godt kjent med barna våre. Det er en verdifull oppgave, men det krever at man legger ned en skikkelig innsats slik at barna virkelig har det bra. Jeg opplever det også som veldig positivt for barna.

HJEMMEVÆRENDE PAPPA: Alf Magne får varierende reaksjoner når han forteller folk at han er «husfar». FOTO: Privat
HJEMMEVÆRENDE PAPPA: Alf Magne får varierende reaksjoner når han forteller folk at han er «husfar». FOTO: Privat Vis mer

Gjør noen ukomfortable

Alf Magne forteller at han får varierte reaksjoner på at han er en hjemmeværende far. Mens noen applauderer avgjørelsen og ser på det som en positiv investering i familien, virker andre mer ukomfortable.

– Jeg tror enkelte er veldig fastlåst i det tradisjonelle. Det er uvant at en mann tar et slik valg, så folk blir nesten nervøse og menn er nok mer ukomfortable med dette enn det kvinner er. Andre kan ha mer problemer med at vi ikke har barna i barnehagen.

Beslutningen om at han skulle være husfar, kom delvis fra hans egne erfaringer etter å ha jobbet en periode i barnehage.

– Det var høyt lydnivå og mye interaksjon, noe jeg opplevde som en stressende situasjon for barna. Men vi vil være fleksible på dette og se barna våre an. Når de blir store nok til å virkelig kunne gi uttrykk for sin mening, vil vi ta de med i avgjørelsen for å finne best mulig løsning. Vi er ikke motstandere av barnehager, det finnes mye positivt der, men vi så på dette som den beste løsningen for våre barn akkurat nå.

Planlegger å betale ned boliglånet

Familien lever på Martes lærerlønn som ligger på rundt 570 000 kroner. Til tross for at inntekten ikke er så langt unna det man anser som fattigdomsgrensen for to voksne med to barn, har de også ambisjoner om å betale ned huslånet på 1,5 millioner i løpet av de neste fem-seks årene.

Hvordan er det egentlig mulig?

– Vi har en veldig enkel livsstil og bruker lite penger. Vi følger tankegangen «waste not, want not». Det handler om at man ikke skal sløse, men det betyr ikke nødvendigvis at man skal kjøpe det billigste av alt. Som da vi for noen år siden skulle kjøpe ny dusj; vi valgte ikke den billigste, men hva som ville være mer lønnsomt for oss over en periode på 20 år. Ved å velge kvalitet slipper vi kanskje å skifte den mange ganger, sier Marte.

Alf Magne understreker imidlertid at han selv ikke startet på «bar bakke» og at han hadde et godt økonomisk grunnlag med seg fra oppveksten.

– Det viktigste er hva man gjør med pengene sine, men jeg er privilegert fordi jeg har fått god støtte fra foreldrene mine. Jeg fikk for eksempel såpass mye støtte gjennom studiene at jeg ikke hadde studielån. Selv om det nok ikke forklarer alt, hadde vi trolig et annet utgangspunkt enn mange andre, sier han.

Kjøper bare nye klær

Marte, som deler økonomitips på Instagramkontoen «Budsjettfamilie», håper familiens livsstil kan inspirere andre til å leve mer på egne premisser. Spesielt i en tid hvor mange har det vanskeligere økonomisk.

– Flere skriver om hamsterhjulet de gjerne vil komme ut av. For oss er det en sann befrielse å ikke være med på det jaget i samfunnet, så der håper vi at vi kan inspirere andre. Målet er å hjelpe andre til å leve mer i tråd med egne ønsker og vise at det går an å leve godt på et lite budsjett.

Nøkkelen til å lykkes med å leve slik de gjør, er nettopp å følge et budsjett. Selv har Marte ført familiens budsjett og regnskap i nesten seks år og hun har full kontroll på hva pengene deres går til.

– Vi har blant annet sett at vi bruker betydelig mer penger på mat om vi ikke har en matplan. Vi kikker alltid på kilopris og hva vi faktisk får ut av produktene vi kjøper. Det blir mye First Price og Prima, men ikke på bekostning av smak. Smaker det betydelig bedre med andre merker, velger vi heller de. Vi kjøper ikke bare de billigste merkene av prinsipp.

– Når det gjelder interiør finner jeg mye glede i ting som blir solgt på Finn og i gjenbruksbutikker, men klær kjøper jeg bare nytt. Vi forsøker å kjøpe kvalitetsprodukter som varer lenge, i stedet for plagg som bare varer et halvår. De er gjerne dyrere å kjøpe, men da holder de i lengden. Men vi kjøper veldig lite klær, det meste er til barna.

– Vi shopper generelt veldig lite, vi er rett og slett ikke så glade i det. Vi er fornøyde med tilværelsen og har det godt med det vi har. Vi sammenligner oss heller ikke med alle andre, noe som også gir en stor frihet.

Kuttet ned på datamengden

En utgiftspost de riktignok har vært bevisste på å kutte med tanke på å spare, er internett og tv. De har ikke tv-kanaler eller streamingtjenester, men ser gamle filmer på DVD-er som de kjøper rimelig.

For et par år siden bestemte de seg også for å kutte ned på internettmengden, fra ubegrenset data til bare syv gigabyte for hele familien.

– Da vi leide bolig hadde vi internett inkludert i husleia og brukte mye tid på tøys. Vi kunne surfe på sosiale medier i timevis, uten å få så mye ut av det vi så på. Men da vi kjøpte hus og skulle stå for abonnementet selv, tok vi en runde på hva vi egentlig behøvde og hadde nytte av. Da bestemte vi oss for å prøve mobilt bredbånd med en liten mengde internett hver måned, forklarer Marte.

Å kutte ned på datamengden skulle ifølge Alf Magne vise seg å være mer vellykket enn de på forhånd hadde trodd.

– Det var et eksperiment som i utgangspunktet handlet om kostnaden, men resultatet var at vi også fikk oppleve hvor frigjørende det er å være mindre på internett. Det har fungert overraskende fint.

Ingen planer om å øke forbruket

For å kunne leve på denne måten har paret også vært bevisste på at alle valg er i tråd med hva de vil ha ut av livet sitt.

Da de skulle kjøpe hus ønsket de for eksempel at boligen også skulle fungere som en hytte, både med tanke på huset og eiendommen.

– Vi kjøpte bolig i et område som er et populært feriested, slik at vi ikke behøver å reise. Vi er dessuten veldig hjemmekjære og liker det avslappa livet. Om sommeren kan vi bare gå ut i hagen, vi trenger ikke reise et sted hvor vi må vente i kø eller stresse for å finne en plass å sitte. Vi har reist på ferieturer og kommer til å gjøre det i fremtiden, så vi er ikke prinsipielt imot det, men vi har et flott nærområde og vi har som mål å bruke det hele året, sier Marte.

Når boliglånet er nedbetalt vil de få det langt romsligere økonomisk, men ifølge Alf Magne har de ingen planer om å øke forbruket.

– Større økonomisk frihet vil først og fremst bli brukt til å vedlikeholde huset og gi ungene det de trenger. Vi ønsker å hjelpe barna mye og ser også for oss å støtte dem i å skaffe seg sertifikat, utdanning og bolig. Men ellers kommer vi nok til å leve ganske likt i fremtiden som vi gjør nå, sier han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer