Hørt om fenomenene rurbex og urbex?

Tøflene sto i gangen og kaffekoppen på bordet da Anny ble borte

Med ærefrykt besøker fotograf Britt Marie Bye forlatte hus der tida har stått stille i flere tiår. – Det ser ut som om de bare har reist.

ANNYS HUS: Anny var kjent som en hyggelig og snakkesalig person. En dag ble hun brått borte og huset ble stående igjen. Foto: Britt Marie Bye
ANNYS HUS: Anny var kjent som en hyggelig og snakkesalig person. En dag ble hun brått borte og huset ble stående igjen. Foto: Britt Marie Bye Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

– Jeg får helt adrenalinkikk av å gå inn i de gamle husene. Noen ganger mister jeg munn og mæle fullstendig, sier fotograf Britt Marie Bye til Vi.no.

Starten på hennes altoppslukende hobby startet for noen år siden da en immunsykdom gjorde henne så allergisk at hun ikke tålte lukten av eksos utendørs. Bye, som bodde i Oslo, søkte ut i skogen.

På en av sine mange skogsturer kom hun over et forlatt hus som sto åpent.

– Det hang en frakk på veggen. På gulvet sto det sko. Det så ut som om noen bare hadde gått ut og forsvunnet. Huset sto der helt stille mens samfunnet utenfor raste videre. Jeg fikk en følelse av å ha gått ut av tida.

Over hele landet finnes forlatte, gamle hus. For Bye ble det en hobby å lete aktivt etter dem. Hun er ikke den eneste som er fascinert av disse gamle husene. På Instagram-kontoen bybrittm, hvor hun deler bilder fra husene hun finner, har hun over 90 000 følgere. Og 1. september utgis bildeboka «Forlatte hus».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer