I februar i år dro influenseren Jørgine Massa Vasstrand (31), kjent som Funkygine, til Rwanda med datteren Filippa (10) og moren Trude (56) for å hilse på fadderbarnet Sentiya (5).
Jørgine og familien har vært Planfaddere for Sentiya siden 2018, etter at hun gjennom en julekalender fra Plan ønsket å bli fadder. I dag har hun og familien tre fadderbarn.
Det var viktig for Jørgine at også den 10 år gamle datteren ble med på turen, og sier til KK via Plan at hun ser på det som et ledd i datterens oppdragelse.

- Filippa er 10 år og har fått muligheten til å reise hit og se på nært hold hvor ufattelig heldig hun er, og hvor sinnsykt urettferdig det er at disse barna skal vokse opp i en hverdag helt annen enn vår. Jeg tror dette kommer til å påvirke de valgene hun tar, hvordan hun velger å leve livet sitt, og hvordan hun er i møter med andre mennesker, forklarer Jørgine.

- Å komme til Norge var som å vinne i lotto
- Følelsen av urettferdighet traff meg hardt i magen
Jørgine beskriver møtet med Sentya og de andre innbyggerne på landsbygda i Rwanda som overveldende.
- Jeg har aldri vært så overveldet, følt så sterkt for å gjøre noe, blitt så godt tatt imot, smilt og grått, ledd og vært fortvilt. Alt på en gang. Følelsen av urettferdighet, at forskjellene mellom livet til Sentiya og mine barn er så stor, traff meg hardt i magen. Men det finnes håp.

Selv om datteren Filippa ser og observerer det samme som Jørgine, tror ikke influenseren at datteren forstår omfanget av det på samme måte som hun gjør.
- Heldigvis. Hun møter barn som ler, som leker og er glade. Og jeg tror hun opplever det som trygt. Jeg tror det hadde vært det verste om hun hadde skjønt at det ikke er så trygt som hun tror. Filippa har sett etter andre ting enn vi voksne. Mine barn går på skolen, de går ikke sultne, de kommer aldri til å være syke uten å få hjelp. Ingen av de tingene er en selvfølge for moren til Sentiya. Det må være det jævligste i verden å ikke kunne gi barna dine det de trenger og det de har rett på, sier Jørgine via Plan.

Leo Ajkic: - Det kom soldater på døren for å hente pappa
Ifølge Plan må jenter i Rwanda ofte ta på seg oppgaver beregnet for voksne, og får ansvarsroller veldig tidlig i livet. Matlaging og pass av småsøsken er ofte det som står øverst på agendaen - og dersom de skolen ligger langt unna der de bor, eller familien ikke har råd til å sende alle barna til skolen, er det gjerne guttenes utdannelse som prioriteres.

Om alt går som det skal, starter fadderbarnet Sentiya på skolen som ligger et godt stykke unna landsbyen der hun vokser opp. Under Rwanda-besøket var Jørgine på besøk hos en førskole som er driftet av bidrag fra blant annet faddere.
- Det eneste jeg holder meg litt fast i, er at det å være Planfadder hjelper. Det skjer ting i denne landsbyen. Det betyr noe for Sentiya og familien hennes å vite at det sitter noen og heier på henne på andre siden av verden.