Tonje er klar for VM i skating: - Flere jenter må prøve dette!

24-åringen mener at alle burde få lov til å holde på med den idretten de selv ønsker.

FORNØYELSESPARK: Skateparken fungerer som Tonje Pedersens fristed. Foto: Aleksandra Brillanti
FORNØYELSESPARK: Skateparken fungerer som Tonje Pedersens fristed. Foto: Aleksandra Brillanti Vis mer
Publisert

KK møter Tonje Pedersen (24) i Gamlebyen skatepark. I full fart kommer hun rullende mot oss på brettet sitt. Vi hilser raskt på hverandre, før de fire hjulene tar henne tilbake til hennes egen fornøyelsespark her i gamle Oslo.

Skateparken er innrammet av graffiti. Det er vanskelig å holde øye med henne der hun svever over hopp, ramper og gelendre. Tonje tar en siste runde før hun setter seg ned sammen med oss.

I likhet med mange andre tenåringsjenter har Tonje vært innom mange ulike fritidsaktiviteter som både ridning og håndball. Som den guttejenta hun selv beskriver seg som, var det skating som til slutt ble det store.

Hun begynte å skate som 13-åring. Det unge talentet har allerede deltatt i, og vunnet flere Norgesmesterskap og Europamesterskap. Om bare noen uker skal hun til Brasil for å delta i VM for første gang.

– Målet mitt har aldri vært å bli kjent

- Hvorfor begynte du å skate?

– Det var flere i klassen min som skatet, for det meste guttene. Å skate var liksom det som ga status. Jeg synes det så veldig gøy ut, og har alltid hatt interesse for det som byr på fart og spenning. Jeg fikk med meg venninnen min, og vi begynte etter hvert å dra i skatehallen. Jeg er glad for at jeg får drive med det jeg elsker, uten at folk synes det er rart.

SKATEGLEDE: Tonje Pedersen har holdt på med idretten i 11 år . Foto: Aleksandra Brillanti
SKATEGLEDE: Tonje Pedersen har holdt på med idretten i 11 år . Foto: Aleksandra Brillanti Vis mer

Som jente på brett har Tonje kun fått utelukkende positiv oppmerksomhet. Folk kommer bort til henne og uttrykker sitt engasjement overfor valget av sport, og ikke minst hennes talent.

– Jeg skater kun fordi jeg selv synes det er gøy, og bryr meg ikke noe særlig om hva andre mener. Hver gang jeg blir intervjuet velger jeg bevisst å ikke lese den ferdige saken og kommentarene som måtte komme. Målet mitt har aldri vært å bli kjent, sier hun og ler.

Skating er for alle

Lørdag 31. august deltok Tonje i sportskonkurransen X Games, som første norske kvinnelige skater siden 1995. Da KK stilte spørsmål om hva hun tenker om dette, var hun ikke engang klar over at det var tilfellet, men synes absolutt at det var på tide med en kvinnelig deltaker.

– Jeg skulle ønske at det var flere jenter som skatet, og at nivået var høyere. Fordi det er såpass få jenter som driver med denne sporten, er nivået naturligvis lavt. Det å møte hardere konkurranse ville nok ha gitt meg enda mer motivasjon.

HØYT OG LAVT: – Å lære seg et triks kan ta en uke, men også et år, sier Tonje. Foto: Aleksandra Brillanti
HØYT OG LAVT: – Å lære seg et triks kan ta en uke, men også et år, sier Tonje. Foto: Aleksandra Brillanti Vis mer

For Tonje er det viktig å understreke at man ikke trenger å være en såkalt guttejente for å drive med skating. Ifølge Tonje selv er skatemiljøet et av de beste hun har vært borti. I skateparken finner du nemlig alle slags type mennesker.

- Har du en oppfordring til de som sitter inne med et ønske om å skate?

– Ta med deg et brett og dra i skateparken. Hvis du prøver å stå på et skateboard for aller første gang, kan det føles utrygt. Det er lov til å være redd for å gå skikkelig på trynet, men øvelse gjør mester og skrubbsår er ikke farlig.

Hva fremtiden vil bringe er usikkert, men foreløpig består dagene til 24-åringen kun av skating. Hjemme i Larvik får hun gradvis pappa med på tanken om en skaterampe i hagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer