Kultur

Tore på feilsporet?

Er det bare koselig å se adoptivbarn gjenforenes med sine bilogiske foreldre på tv, eller har dette større konsekvenser? Debatten rundt NRKs «Tore på sporet» fortsetter.

Foto: NRK
Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I forrige ukes KK (papirutgaven nummer 6/2006) kunne du lese en reportasje med tittel «Tårer i sporet», hvor det rettes kritikk mot NRKs program «Tore på sporet» og ideen om å lage underholdning basert på gjenforening av adoptivbarn og biologiske foreldre. Der uttaler medieviter Alex Iversen blant annet at «Tore på sporet» er «verre enn Big Brother», fordi programkonseptet «går lenger inn i privatsfæren og presser fram intime følelser».

Salma Reiermark, hvis gjenforening var gjenstand for tv-dokumentaren «Fra Bærum til Bangladesh», er også intervjuet. Hun har i ettertid angret på at hun deltok i dokumentaren, og sier i dag at hun helst ville sluppet hele gjenforeningen. Artikkelen ble fulgt opp med lederen Rating-tårer fra KKs sjefredaktør Bente E. Engesland.

Nå kommer flere kritiske røster på banen. Daglig leder Øystein Gudim i Adopsjonsforum sier følgende til kk.no:

- Adopsjonsforum er ikke mot at adoptivbarn ønsker å finne sin biologiske familie, men er veldig varsom med hvordan dette håndteres. Man skal tenke nøye gjennom hva man vil, og de unge adopterte må vite hva de går til. Vi advarer generelt mot å ha et tv-kamera foran seg når man kanskje skal oppleve noe av det mest spesielle og sårbare i livet. Jeg har i debatt med Tore Strømøy sagt at noen av dem som har vært med i programmet har opplevd dette som problematisk. På faglig grunnlag er det mange kolleger som er svært skeptiske til hans arbeidsform. Strømøy er helt avvisende til dette, men siden vi er bundet av taushetsplikt kan vi ikke gå ut med hva vi vet om enkelte etter-reaksjoner når tv-kameraene er slått av.


 • Adopsjonsforum har selv laget en artikkel om debatten på sine nettsider.
 • hr>

  Foto: NRK
  Foto: NRK Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer