Livet

Tormod (15) og faren ble tatt av snøskredet: - Jeg lå fastlåst og kjente at det var ingen ting å puste i

15-åringen ble levende begravd, mens faren gravde panisk.

OVERLEVDE SNØSKRED: Per-Ivar (t.v.) og Tormod Weydahl møtte igjen redningsmann Håkon Nordseth og pilot Arne Utby på Luftambulansen under skredkvelden på kulturhuset i Vågå et par uker etter ulykken.  Foto: Arve Danielsen, Fjuken /Fri Flyt
OVERLEVDE SNØSKRED: Per-Ivar (t.v.) og Tormod Weydahl møtte igjen redningsmann Håkon Nordseth og pilot Arne Utby på Luftambulansen under skredkvelden på kulturhuset i Vågå et par uker etter ulykken. Foto: Arve Danielsen, Fjuken /Fri Flyt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

FRIFLYT.NO:  31. januar i år hadde uværet Tor feid over landet. Men det var ikke av mye av snøen som hadde falt over Vågå, og denne søndagen hadde vinden roet seg. Det var oppholdsvær da skientusiastene Per-Ivar Weydahl og Tormod, far og sønn, la ut på ettermiddagstur opp mot Kleivhøi, en fem minutters kjøretur hjemmefra.

– Det skulle være en kort tur, en times tur opp. Det er bare de siste hundre meterne som er over tregrensa. Det er en skyggeside der det ofte er bra snø. Vi visste det var skredfare 3, og derfor ville vi holde oss i skogen, forteller Tormod Weydahl.

Han er bare 15 år, men interessen for toppturer har han og faren allerede delt i mange år. Tormod fikk sine første randonneski da han var ni. To år etterpå syklet de to Norge på langs. Turen opp på Kleivhøi, med toppunkt drøye 1000 meter over havet, var noe de pleide å gjøre flere ganger hver vinter. Men det var første gang denne sesongen.

– Vi kjørte ned en annen vei enn der vi gikk opp, på den andre siden av en haug, Det var ganske avblåst oppå der, men vi kjørte der det var snø. Det er bare hundre meter kjøring ned anken før du kommer ned i skogen, forteller 15-åringen.

BEFARING: Skredet gikk i svært bratt lende. Bruddkanten gikk nærme bakken. Tormod Weydahl (15) ble ført nedover gjennom skogen og begravd i nærheten av der observatøren står på bildet nederst til venstre.  Foto: Fri flyt
BEFARING: Skredet gikk i svært bratt lende. Bruddkanten gikk nærme bakken. Tormod Weydahl (15) ble ført nedover gjennom skogen og begravd i nærheten av der observatøren står på bildet nederst til venstre. Foto: Fri flyt Vis mer

LES OGSÅ: «Snøskred - livsviktig kunnskap» - Kjetil Brattlien gir ut ny bok 

Vi snakker med far og sønn Weydahl på telefon noen uker etter ulykken. Rapporten som ble laget etterpå, viser at det var et svakt lag av kantkornet snø som kollapset, slik at fokksnøen oppå kom i bevegelse. Faren forteller at de hørte noen dumpe lyder på vei opp gjennom skogen. Det viste at det var et tegn på skummel lagdeling, men tenkte det var for lite snø til at det var noe farlig. Fra toppen var det Tormod som satte utfor først. Han stanset nede ved skogen. Faren kom etter og stanset ti meter over han. Da sprakk det opp. Maksimal helning i bruddkanten ble målt til 47 grader og gjennomsnittlig helning i løsneområdet 34 grader. Bruddkanten var 5-40 cm høy.

– Jeg skjønte med en gang at det var et skred. Kjente bare at jeg fikk snømassene rett i ryggen, og ble dratt utfor sida. Det var vanvittige krefter, sier Tormod Weydahl.

Ned i skogen?

FRA SKREDET: Et av bildene av redningsmannskapet som jobbet med å finne far og sønn etter  skredet i Vågå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FRA SKREDET: Et av bildene av redningsmannskapet som jobbet med å finne far og sønn etter skredet i Vågå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

– Ja, jeg hadde vanvittig flaks som ikke traff trær. 

LES OGSÅ: Gir økt sikkerhetsfokus flere skredulykker?

15-åringen ble dratt nedover bratt skogterreng i stor fart. Skiene falt av. Han hadde ingen som helst styring. Til slutt ramlet han utfor en halvannen meter høy klippe, før ferden stanset og snømassene begravde han.

– Det var helt jævlig. Jeg lå fastlåst og kjente at det var ingen ting å puste i. Jeg besvimte ganske fort.

Husker du hva du tenkte før du mistet bevisstheten?

– Jeg håpet at far ikke var begravd og at han skulle klare å hente meg ut.

LES OGSÅ: Varsom.no: - Vi tror vi har spart liv

Undersøkelsen etterpå viste at skredet var 20 bredt og 100 meter langt. Oppe på overflaten lette en far desperat etter sønnen sin. Per-Ivar Weydahl hadde bare blitt med skredet 5-10 meter før han stanset i et tre. Han visste at Tormod hadde sin sender/ mottaker påslått og begynte straks å søke. Men han fikk ikke treff på noe nærmere enn to meter.

– Det var helt jævlig. Jeg lå fastlåst og kjente at det var ingen ting å puste i. Jeg besvimte ganske fort.

– Jeg visste ikke at jeg skulle holde søkeren ned mot snøflata, sier han.

Dessuten plundret han med å få satt sammen søkestanga.

– I ettertid innser jeg at jeg ikke kunne nok om utstyret. Det tok for lang tid, sier han.

LES OGSÅ: Skredene som vekket Sogndal

UTE IGJEN: Tormod Weydahl på Tverrådalskyrkja i Jotunheimen to uker etter ulykken.  Foto: Per-Ivar Weydahl/Fri Flyt
UTE IGJEN: Tormod Weydahl på Tverrådalskyrkja i Jotunheimen to uker etter ulykken. Foto: Per-Ivar Weydahl/Fri Flyt Vis mer

Det var et mareritt. De to gutta, far og sønn, hadde vært på alle mulige slags eventyr sammen. Nå lå 15-åringen et eller annet sted under snøen.

– Jeg tenkte bare at jeg måtte finne han. Den andre muligheten var ikke til å tenke på, sier Per-Ivar Weydahl. 

Prosedyren med å få ringt til nødtelefon føltes endeløs. Så fikk han beskjed om at hjelp var på vei. Men hvis Tormod skulle bli funnet i live, var det han som måtte gjøre det, og han hadde dårlig tid. I stedet for å fikle mer med søkestanga, begynte han å grave. En halvmeter under snøen, traff han noe. Tormod lå på magen, hodet var en halvmeter under snøen. Nå var det gått nesten 20 minutter siden skredet gikk. Gutten var bevisstløs og blå i ansiktet. Men da han fikk frie luftveier, våknet Tormod. Lettelsen var enorm.

– Jeg husker at jeg våknet opp igjen og var delvis gravd ut. Jeg hjalp far med å ta av meg stavene mine. Jeg var veldig kald, forteller 15-åringen.

– Jeg tenkte bare at jeg måtte finne han. Den andre muligheten var ikke til å tenke på.

Per-Ivar Weydahl. 

LES OGSÅ: - Vi fikk gravd han ut, akkurat i tide

Noen minutter senere var helikopteret på plass, og far og sønn Weydahl ble hentet ut. Skredhistorien fikk en lykkelig slutt. Legene konstaterte at 15-åringen slapp fra hendelsen uten skader. 150 personer møtte opp i kulturhuset i Vågå for å høre de to fortelle historien sin på en skredkveld i midten av januar. De stod på scenen sammen med eksperter fra Røde Kors og Luftambulansen. For far og sønn Weydahl ble det en positiv opplevelse å fortelle skimiljøet om hva de hadde opplevd.

– Det er bra at folk er opptatt av skred. Jeg håper folk blir flinkere til å bruke utstyr og vurdere hvor de skal gå, sier Tormod, som også er ivrig frikjører i miljøet rundt Lemonsjøen skisenter.

Verken far eller sønn kommer til å slutte å gå toppturer. Bare to uker etterpå var de på Tverrådalskyrkja i Jotunheimen.

Er det annerledes å sette utfor en fjellside nå?

– Ja, det er det. Jeg vet hvordan det er hvis det løsner. Det vil jeg ikke oppleve igjen. Jeg er blitt mye mer bevisst, sier Tormod Weydahl. 

I FRI FLYT: Denne artikkelen er også publisert i siste utgaven av ski- og friluftsmagasinet Fri Flyt, som er i salg nå.  Foto: Fri flyt
I FRI FLYT: Denne artikkelen er også publisert i siste utgaven av ski- og friluftsmagasinet Fri Flyt, som er i salg nå. Foto: Fri flyt Vis mer

Skal du gå toppturer nå fremover? Vær på vakt!

Våren er her, og med den er det enda flere som søker seg til fjells - hvor toppturforholdene gjerne er helt perfekte nå. Og så er det ekstra deilig når det er litt mildere temperatur og noen glimt av varmende sol. Men - det er faktisk stor risiko for skred i de kommende vårmånedene også - selv om det kanskje ikke har snødd så mye som tidligere, og det er nettopp solen som er med på å øke faren. 

– Om våren forsvinner de svake lagene nede i snødekket. Og det er de som gjør at skredene løsner, har skredforsker og ekspert Kjetil Brattlien ved Norges Geotekniske Institutt tidligere uttalt til TV 2.

Men solen, varmen og at det er lyst nok til at man kan gå ekstra lange skiturer har størst innvirkning, ifølge Brattlien - fordi disse forholdene gjør at flere folk er ute. Skredene som går på denne årstiden er også annerledes fra de som går tidligere om vinteren, og det er lurt å ta mer hensyn til temperatur nå om du skal være trygg på tur. Om vinteren løsner skredene fordi vekten av mer snø, eller en skiløper, blir for mye for de svake lagene.

– Om våren går det skred fordi de løse lagene svekkes av at snøen smelter, sier Brattlien, og anbefaler derfor heller tidlige turer, helst før solen har rukket å svekke snølaget:

– I alpene er det vanlig å dra ut på ski så tidlig at du trenger hodelykt. Da har nattefrosten gjort snøen stabil og trygg. Dagen avsluttes til lunsj, før solen har rukket å svekke snølaget.

MER INFO OM SNØSKRED OG ALLE FORHOLDSREGLENE DU BØR TA HVIS DU SKAL PÅ TUR, FINNER DU PÅ VARSOM.NO!

Til info: Hoveddelen av denne artikkelen er hentet fra siste utgave av Fri Flyt -magasinet, og har også vært publisert på Friflyt.no. KK.no og Friflyt.no har samarbeidsavtale om redaksjonelt innhold. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer