250 g tørkete cannellinibønner (eller hvite bønner)
4 ss olivenolje
2 gulrøtter
4 mellomstore løk
2 persillerøtter
1 kvast frisk timian
1 laurbærblad
6 hele pepperkorn
5 fedd hvitløk
2 kg svinebog
250 g bacon i helt stykke
500 g små poteter
200 g friske aspargesbønner
salt og nykvernet pepper
2 mellomstore landbrød
Legg bønnene i bløt natten over. Ha dem i en stor bolle og ha i vann til det dekker pluss to centimeter. Ha bønnene i en gryte, dekk med vann, kok opp og renn av vannet. Sett bønnene til side. Skjær gulrøttene, løken og persillerøttene i grove biter. Knus hvitløken med bredsiden av et stort knivblad.
Varm olje i en stor gryte med lokk og ha i grønnsakene bortsett fra aspargesbønnene og potetene. De skal i på slutten! Ha også i timian, laurbær og hel pepper. La alt surre til grønnsakene er ganske myke.
Skjær svoren av svinekjøttet og ta vare på den. Skjær baconet i terninger. Ha svinekjøtt, svor og bacon oppi gryta sammen med grønnsakene. Ha på vann til det dekker og kok opp. La det småkoke med lokk til bønnene er møre, cirka halvannen time.
Smak til med salt og pepper etter en time. Da har du også oppi potetene. Når det er fem minutter igjen av koketiden, skal aspargesbønnene i. Fjern svoren før servering. Server rett fra gryta med godt landbrød til.

