Datingapp:

Tove ble svindlet for 400 000 på datingapp

Det korte forholdet til David kostet Tove dyrt. – Det er ikke tapet av pengene som gjør mest vondt, det er opplevelsen av svik, sier hun. Stadig flere blir utsatt for kjærlighetssvindel på nett.

SVINDLET: Stadig flere blir utsatt for kjærlighetssvindel på nett. Tove er én av dem. FOTO: Privat
SVINDLET: Stadig flere blir utsatt for kjærlighetssvindel på nett. Tove er én av dem. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Over 250 millioner kroner ble sendt ut av Norge og i lommen på kjærlighetssvindlere i fjor. Tove Løken (55) er ett av ofrene til én av mange svindlere.

Hun hadde nylig avsluttet et forhold som hadde vært vanskelig og vondt - og var i en sårbar periode da «David» dukket opp. Som mange andre opprettet hun en profil på ulike datingsider og det tok ikke lang tid før David tok kontakt.

– Han fremsto som ærlig, åpen og troverdig. Den amerikanske mannen fortalte at han hadde norske aner- hans mor kom fra Stavanger. Han hadde en datter på 14 år. Han var utdannet i forsvaret og tjente for tiden i Damaskus, Syria, forteller Tove til KK.

David ønsket å bli bedre kjent med Tove. Han mente at de var en perfekt match.

– Han var en fantastisk mann. Han ga meg alt jeg savnet på den tiden – komplimenter og gode ord. Interessen hans virket ekte. Vi skrev meldinger, mailet og pratet på Skype. Jeg var fanget. Jeg levde i en slags fantasiboble. Kontakten med David ble til en livsstengel som jeg ikke kunne være foruten. Vi to var et team. Det vi to hadde var unikt, sier hun og flytter tankene en tid tilbake.

- Alt David hadde sagt til meg, alt vi hadde sammen, bare var oppspinn

Knapt tre uker etter det nye bekjentskapet kom den første pengeforespørselen.

– David fortalte at han hadde deltatt i en redningsaksjon av en velstående mann. I etterkant hadde han blitt forært en verdifull gave som en takk for innsatsen. Denne ønsket han at jeg skulle ta hånd om til tjenesteperioden hans i Syria var over. En diplomat skulle være behjelpelig med utsendelsen av gaven. På dette tidspunktet begynte jeg å bli skeptisk, men samtidig opplevde jeg en sterk frykt som overdøvet alarmklokkene som ringte i bakgrunnen, minnes Tove.

Hun bar på en konstant frykt for at det skulle ta slutt, for at han skulle dø i Syria og ikke minst at det hele ville ta slutt om hun ikke kunne hjelpe han. Så hun sendte pengene som var nødvendig for å få den dyrebare gaven gjennom tollen og til Norge. Hun fikk tilsendt dokumentasjon på at diplomaten var ekte. Men forholdet mellom de var dårlig. Diplomaten presset henne stadig for penger, og hun ga etter. Men den dyrebare gaven ankom aldri Norge.

– Etter litt over 4 måneder, i april 2018, våknet jeg. Jeg forsto at jeg hadde blitt svindlet. Alt David hadde sagt til meg, alt vi hadde sammen, bare var oppspinn. Jeg falt i et svart hull. Jeg orket ikke å leve lengre.

– De nær 400 000 kronene som jeg hadde sendt fra meg ville jeg aldri ville få tilbake. Men det tyngste var sviket. Mine innerste tanker og følelser som jeg hadde delt med han, og som han brukt for å manipulere meg, sier hun.

David skjønte at han var avslørt, men gjorde et siste forsøk på å få ut mer penger.

– Han sa at han skulle reise til Norge. At han ville komme til meg. Men han trengte penger til flybilletten. Det var et lyspunkt i mørket jeg var inne i, men samtidig hadde jeg fått tilbake bakkekontakten. Da jeg søkte opp mailadressen hans på nettet viste det seg at mange hadde blitt svindlet av denne mannen, eller gruppa. Jeg aner ikke om David er en enkeltperson eller flere.

Tove sendte David en siste mail hvor hun med en rekke skjellsord fortalte hva hun mente om han, slettet og blokkerte han. Dermed var «forholdet» slutt.

Tilbake satt hun med et kaos av følelser.

Det vondeste er ofte sviket og skammen

– I tillegg til sorgen og sviket, kom skamfølelsen. At jeg, en voksen kvinne, hadde latt meg lure, var flaut. Samtidig følte jeg en lettelse over at han ikke lengre kunne styre meg, og at jeg ikke var avhengig av hans falske hengivenhet, sier Tove.

I slutten av april 2018 etter opprettet Tove nettgruppen Dating Svindel. En hemmelig gruppe hvor kvinner og menn som har vært utsatt for kjærlighetssvindel kan dele tanker og erfaringer, og hjelpe hverandre videre.

– Når jeg spør hva medlemmene i gruppa opplevde som vondest, svarer alle sviket og skammen. Mange forteller ikke sin historie verken til familie eller venner. De er redd for reaksjonen, at de skal bli oppfattet som godtroende og naive. Mange blir også skeptiske til andre mennesker etter en slik hendelse. Det er heller ikke alle som anmelder svindelen. Noen sier at de tror at de ikke vil bli møtt med forståelse, noe som gjør opplevelsen verre. Jeg ble møtt med sympati da jeg leverte anmeldelsen mot David, men saken ble henlagt, forteller hun.

Kjærlighetssvindel er et økende problem

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim, forteller at det er svært ressurskrevende å etterforske slike saker siden de ofte pågår i flere land.

– Når pengene er sendt ut av Norge, er de ofte vanskelig å gjenvinne. Men vi ser nå at mange land i Europa etterforsker denne typen kriminalitet, og Økokrim sender mye informasjon fra anmeldte saker her i landet til politiet i resten av Europa. Økokrim jobber først og fremst forebyggende med kjærlighetssvindel, som i Norge skal anmeldes til det lokale politidistriktet, sier Dybo.

Anne Dybo, rådgiver i Økokrim.
Anne Dybo, rådgiver i Økokrim. Vis mer

Økokrim mener at kjærlighetssvindel er et økende problem. Blant annet fordi antall brukere på sosiale medier øker.

– Økokrims anslag viser at kjærlighetssvindlere fikk tilsendt minst 266 millioner kroner fra norske ofre i fjor. Det finnes ikke en egen anmeldelsesstatistikk for denne typen bedragerier. Men vi tror mørketallene er store fordi mange norske ofre sender penger via betalingstjenester som ikke er gode nok på å rapportere inn mistenkelige transaksjoner til Økokrim. I tillegg er det en del som ikke anmelder fordi de skammer seg, og fordi de lenge har et håp om at "kjæresten" skal komme til Norge og at de da vil få tilbake pengene, informerer Dybo.

– Nå har jeg lagt min vonde opplevelse bak meg

Tove ønsker å være åpen om sin historie. Og hun skammer seg ikke.

– Jeg ble lurt av en falsk og kynisk person/gruppe som utnytter mennesker når de er sårbare. Det kan være vanskelig å forstå at en person som er en god samtalepartner og som overøser en med komplimenter faktisk er ute etter å skade deg, sier Tove og fortsetter:

– Nå har jeg lagt min vonde opplevelse bak meg. Jeg har brukt tid på å bearbeide, jeg kan ikke leve med å være bitter og sint, man må gå videre. Nå bruker jeg tid på å inspirere andre som har kommet i samme situasjon. Det går an å overleve en svindel, avslutter Tove.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer