Ferie med storfamilien

- Tre dager med storfamilien er ofte nok

Blir du utslitt av tanken på juleferie med storfamilien og drømmer om en uke helt alene? Slapp av, det er helt normalt. Her er ekspertenes råd til en fredelig jul med hele familien.

FAMILIEJUL: Drømmen om en idyllisk juleferie med hele storfamilien blir sannsynligvis mye mer idyllisk om alle demper forventningene litt, mener ekspertene. Illustrasjonsfoto: NTB
FAMILIEJUL: Drømmen om en idyllisk juleferie med hele storfamilien blir sannsynligvis mye mer idyllisk om alle demper forventningene litt, mener ekspertene. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det skjer hvert år: På et eller annet tidspunkt dukker drømmen om langbordet opp. Rundt det sitter hele familien, mange generasjoner om hverandre, og nyter god mat, god drikke, godt vær og godt samvær. Endelig har vi tid til å være sammen med barn og barnebarn og svigerbarn og besteforeldre og søsken man ikke har sett på lenge, helt uten stress og mas. En uke med alle vi er glad i, på hytta eller i barndomshjemmet, det må jo bli fint?

Problemet er bare at det ofte ikke blir det. I stedet for å slappe av, får vi skyhøye skuldre og irriterer oss over små og store ting, og når ferien er over, trenger vi en ny. Og så skammer vi oss litt over at vi ikke fikk til å skape familieidyllen i år heller.

- Først og fremst er det viktig å huske at det ikke nødvendigvis er noe galt med deg eller familien din om du blir utslitt av å være sammen med dem, sier psykolog Rune Flaaten Bjørk, spesialist i familiepsykologi.

Familiekulturkrasj

Hans erfaring er at det er sjelden en ferie med storfamilien blir så avslappende og idyllisk som vi håper.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.