Selvforsvar:

Tre selvforsvarsgrep alle kvinner bør kunne

Ifølge ekspertene er det særlig én ting som kan være avgjørende å lære seg.

UT AV KOMFORTSONEN: Ivana Siric Petrovic forstår at mange kvinner synes nærkontakten i kamsport og selvforsvar er ubehagelig i starten - men man blir vant til det etterhvert som man trener. Foto: Instagram @ivana_mma
UT AV KOMFORTSONEN: Ivana Siric Petrovic forstår at mange kvinner synes nærkontakten i kamsport og selvforsvar er ubehagelig i starten - men man blir vant til det etterhvert som man trener. Foto: Instagram @ivana_mma Vis mer
Publisert

Å kunne noe selvforsvar, kan være betryggende i mange situasjoner. Fakta er tross alt at hverdagen til tider er langt fra så trygg som vi skulle ønske.

Det å lære seg noen grep for å kunne forsvare seg selv er ikke bare noe betryggende, det kan også bidra til å forhåpentligvis avverge angrep og farlige situasjoner. Du har vel kanskje opplevd ekle blikk fra en fremmed på bussen, eller fisket frem nøkkelknippet ditt med skjelvende fingre på vei hjemover om kvelden? Det er ingen god følelse.

Som kvinne er man gjerne mer utsatt for overgrep og gjerne dårligere til å forsvare seg. Ikke akkurat ideelt.

Selvforsvarsekspert og tidligere politispaner og krimekspert, Johnny Brenna trener folk i selvforsvar ukentlig. Også hans 13 år gamle datter og venninnene hennes.

Spørsmålet er ikke om man kommer opp i noe ubehagelig, men heller når. Litt kunnskap fra selvforsvar kan til syvende og sist være det som kan redde en ut av en ubehagelig situasjon, sier Brenna til KK.

– Dette kan være nok

Ifølge Brenna, er det viktig for en kvinne å tenke på at hun bør kunne bruke hele kroppen i en situasjon der det er nødvendig å forsvare seg selv.

– Man kan bruke hele kroppen som et våpen mot sårbare punkter. Dette kan være å kunne skalle, bite, klore, bruke albuer og knær. Har man litt avstand må man kunne slå og sparke, sier han.

En overgrepssituasjon kan fort utvikle seg til en ekte nærkamp. Derfor er det viktig å være forberedt på å bruke hele seg.

– En overgriper vil gjerne gå rett inn i «clinch» overfor kvinner – med et strupetak eller en «bear hug» forfra eller bakfra. Hun vil også fort bli dratt nedover, slik at hun må bruke teknikker fra bakken, forklarer Brenna.

Dette er de fysiske aspektene ved en overgrepssituasjon – men Brenna forteller at vi må fokusere like mye på det mentale. Det kan være helt avgjørende.

– Det viktigste av alt er å mobilisere mentalt ved å bli sint og aggressiv. Dette kan være nok til avverge en situasjon, og at angriperen velger å stikke av.

– Mental mobilisering slår alt av teknikk, understreker han.

TAKLE SITUASJONER: Å kunne forsvare seg selv kommer godt med om man havner i en farlig situasjon. Foto: NTB
TAKLE SITUASJONER: Å kunne forsvare seg selv kommer godt med om man havner i en farlig situasjon. Foto: NTB Vis mer

På hans egne selvforsvarskurs legges derfor fokuset på grunnleggende teknikker for selvforsvar, pluss hvordan mobilisere aggresjon.

Sistnevnte må det gjerne øves ekstra på under kvinnekursene.

– Det faller ofte ikke like naturlig for kvinnene å vise aggresjon og sinne, men dette er helt avgjørende i selvforsvar, forklarer Brenna.

– Vanskelig å få kvinner til kurs

Brenna er overbevist om at selvforsvar burde introduseres gjennom grunnskolen for jenter i ungdomsskolealderen. Han merker at det sitter langt inne for mange kvinner å trene selvforsvar.

– Kvinner liker generelt godt fitnessdelen av selvforsvar, men sliter med nærkontakten, den såkalte «svetteblandingen». Problemet er at en realistisk situasjon arter seg som total nærkontakt, sier Brenna.

Og både scenarioer og teknikker i nærkontakt må trenes på. Men de fleste som deltar på selvforsvarskurs eller i kampsportklubb er menn.

– Kvinnene kommer ofte på kurs når det aktualiseres med voldtektssaker i media. Utover det er det dessverre litt vanskelig å få kvinnene til komme på kurs og i klubb, forteller han.

Når det er sagt, har vi sett et økt fokus på selvforsvar i sosiale medier den siste tiden. Alt fra videoer med dos & donts om du blir angrepet til selvforsvarsgrep steg for steg, popper stadig opp på TikTok og Facebook. Kanskje er vi blitt mer på vakt overfor både fremmede og mer engstelige for å havne i farlige situasjoner etter to år tilbragt i hjemmet?

NÆRKONTAKT: Selvforsvarsekspert Johnny Brenna opplever at mange kvinner sliter med nærkontakten i selvforsvar. Foto: Agnete Brun
NÆRKONTAKT: Selvforsvarsekspert Johnny Brenna opplever at mange kvinner sliter med nærkontakten i selvforsvar. Foto: Agnete Brun Vis mer

Ifølge Brenna, er det helt greit å hente inspirasjon på sosiale medier, men det er viktig å huske på at det må kunne overføres til det virkelige liv.

– Vær oppmerksom på hva som fungerer og ikke fungerer ute på gaten, minner Brenna.

– Selvforsvar er enkle og grovmotoriske teknikker utført med en stor grad av aggresjon. Dette er kanskje ikke de flotteste bevegelsene, men dette er det som fungerer, understreker han.

I tillegg peker han på den typiske «sportsfella»: i kampsport er eksempelvis spark mot skritt eller fingre i øynene ulovlig – åpenbart nok. Men sportsregler kan du ikke ta deg råd til å tenke på når det gjelder.

– Vær klar over forskjellen på sport og selvforsvar. Sport har regler, det har ikke selvforsvar, understreker han.

– Jeg husker det var ubehagelig

Ivana Siric Petrovic fra Tønsberg er proff MMA-fighter. Hun er helt med på at selvforsvar er et viktig tema.

Mange har opplevd å bli angrepet både fysisk og psykisk uten å klare å forsvare seg selv, eller tørre å prøve å forsvare seg selv. Jeg tror dette er et tema som spesielt vi kvinner må bli bedre kjent med, sier hun.

Selv begynte hun med kampsport fordi hun var sjenert og slet med selvtilliten. Det endret alt.

– Jeg fikk masse selvtillit, og alle vanskelig oppgaver i livet ble mye letere å håndtere enn før. Jeg følte meg frisk og klar for alt som sto foran meg, forteller Petrovic.

Petrovic påpeker at vi kvinner er utsatte fordi vi er det svakere kjønn – men også fordi vi oftest havner i situasjoner hvor vi ikke vet hvordan beskytte oss selv.

Alle som vet hvordan man skal beskytte seg selv, skal mest sannsynlig kunne klare å komme trygt ut av en slik situasjon, sier hun.

VIKTIG TEMA: MMA-fighter Ivana Siric Petrovic mener selvforsvar blant kvinner er et viktig tema. Foto: Instagram @ivana_mma / TV2 «Fighterhjerte»
VIKTIG TEMA: MMA-fighter Ivana Siric Petrovic mener selvforsvar blant kvinner er et viktig tema. Foto: Instagram @ivana_mma / TV2 «Fighterhjerte» Vis mer

Petrovic har medfølelse med kvinner som synes nærkontakten i selvforsvarstreningen er ubehagelig – det tenker hun er helt normalt for enhver kvinne som ikke har trent kampsport eller selvforsvar tidligere. Faktisk, er det også noe hun har kjent på selv.

– Nærkontakt med fremmede er alltid en ting som gir en veldig rar og på en måte flau følelse – men det er er noe man blir vant til etter hvert som man trener, sier Petrovic.

– Når man begynner å skjønne teknikken som utføres under treningen, blir den rare følelsen av nærkontakt borte eller mindre relevant. Fokuset på teknikken blir det som både du og treningspartneren din tenker på, forklarer hun.

Samtidig, mener Petrovic man må gå litt i seg selv og tenke realistisk rundt ubehaget. Og da må man kanskje presse seg ut av den trygge komfortsonen.

– Først og fremst må vi stille oss spørsmålet: hvorfor er vi her? Og det er jo sannsynlig fordi vi har opplevd et angrep eller at vi ikke har lyst å havne i en slik situasjon, sier hun.

– Poenget er å komme seg ut av komfortsonen og lære noe nytt – som å beskytte seg selv, og dermed kunne gå i parken eller på gata uten å være redd for hva som kan skje, understreker hun.

Petrovic minner også om at på et selvforsvarskurs, er alle som deltar tross alt i samme båt.

– Alle der har lyst til å lære selvforsvar, og alle har den rare nærkontaktfølelsen i begynnelsen, minner Petrovic.

SELVFORSVAR: Hva gjør du om du havner i en farlig situasjon? Selvforsvarsgrep er noe alle kvinner bør kunne. Foto: NTB
SELVFORSVAR: Hva gjør du om du havner i en farlig situasjon? Selvforsvarsgrep er noe alle kvinner bør kunne. Foto: NTB Vis mer

– Være bestemt og tenke fort

Hun er derimot noe skeptisk til tanken om at aggresjon alltid er nødvendig i selvforsvar. Som idrettsutøver, er det viktig å heller klare å holde hodet kaldt – slik at hun kan tenke.

– Jeg er aldri aggressiv i en kamp, og jeg vil heller være bestemt og rask om jeg havner i dårlige situasjoner, sier Petrovic.

– Derfor er det viktig å gjenta de forskjellige teknikkene på trening slik at man kan holde hodet kaldt og ta de riktige valgene i utsatte situasjoner, understreker hun.

Hun tror det er mange som tenker at man skal være aggressiv hvis man skal trene både kampsport og selvforsvar, men kan ikke si seg helt enig.

– Jeg vil si man skal være bestemt og tenke fort over hvilken teknikk som passer best til å forsvare seg i den gitte situasjonen, råder Petrovic.

TENKE FORT: Petrovic mener det er viktig å holde hodet klart og tenke raskt i en farlig situasjon. Foto: NTB
TENKE FORT: Petrovic mener det er viktig å holde hodet klart og tenke raskt i en farlig situasjon. Foto: NTB Vis mer

– Følg med

Til tross for at Brenna jobber med å lære bort selvforsvar, vil han likevel trekke frem at det er én ting som er enda mer effektivt mot farlige situasjoner. Å unngå dem i utgangspunktet. Dette understreker han at er det aller beste selvforsvaret. Og for å få til det, ber han oss inderlig om å være på vakt og følge godt med.

– Følg med på omgivelsene, og unngå å gå inn i farlige situasjoner, sier han.

Det å følge med, beskriver han som å lytte til kropp og instinkt, og å være «gatesmart».

– Søk opplyste områder, gå der andre mennesker ferdes, ta taxi hjem på natten. Pass på å ikke bli beruset på byen, pass på egen drikke og vær gjerne flere som går ut sammen.

– Bruk instinktene og magefølelsene – er det noe som er urovekkende, så kan dette stemme, minner han.

Likevel, kan ulykken være ute også når man er aldri så på vakt. Da er man bedre stilt med et par selvforsvarsteknikker. Disse tre mener Brenna enhver kvinne bør kunne:

Selvforsvar: Strupetak forfra (se video)

Selvforsvar: Strupetak når du ligger nede (se video)

Selvforsvar: Halslås bakfra (se video)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer