Psykisk sykdom:

Tre setninger fra en fremmed skulle redde Grethe Bøes liv

På utsiden var hun den vakre og vellykkede filmskaperen. Men en stund ønsket Grethe Bøe bare å dø.

ÅPENHET: Grethe Bøe håper åpenhet kan hjelpe andre som blir utsatt for overgrep ut av skammen. - Jeg er ikke et ovegrepsoffer. Jeg er en overlever. FOTO: Geir Dokken
ÅPENHET: Grethe Bøe håper åpenhet kan hjelpe andre som blir utsatt for overgrep ut av skammen. - Jeg er ikke et ovegrepsoffer. Jeg er en overlever. FOTO: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var det året det var vinter-OL i Negano. 1998. SAS-reklamen Grethe Bøe hadde spilt inn sammen med Vegard Ulvang og de andre skigutta fylte pausene på TV2. Den 26 år gamle regissøren, skuespilleren og modellen hadde rollen som flyvertinne. Det føltes så absurd å se seg selv stråle igjennom skjermen. I virkeligheten, samme tid, lå hun hjemme på badegulvet og spydde, med oppskårede blodige armer.

- Vel vitende om at jeg var gravid, sinnssyk, og helt alene. Kontrasten var vanvittig. Det var nok ingen som kunne forestille seg at jeg var der, smiler Grethe.

Det er nå over 20 år, fire spillefilmer, og flere nasjonale og internasjonale priser siden regissøren var alvorlig psykisk syk. Hun sitter i motlyset fra de store panoramavinduene som gir et glimt av Oslofjorden. Hun er nyinnflyttet i Holmenkollåsen, og står midt i utpakking og filmatisering av Jørn Lier Horsts krimbøker for barn. De bare leier, legger hun til. Holmenkollen er en mellomstasjon. Bassenget i den store hagen er gjengrodd. Det er noe befriende med fasadefall. På stuebordet ligger et gammelt interiørblad, på coveret har hun selskap i hagen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer