Kjøttkaker

Trendy med tradisjonsmat

«Fru Ankers kiødkage» er inspirert av en amtmanninnes håndskrevne oppskrift fra 1800-tallet og rekker til mange sultne mager rundt bordet.

FRU ANKERS KIØDKAGE: En rett med aner tilbake til 1800-tallet og som egner seg til mange gjester. Foto: Synøve Dreyer
FRU ANKERS KIØDKAGE: En rett med aner tilbake til 1800-tallet og som egner seg til mange gjester. Foto: Synøve Dreyer Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO:  Visste du at det allerede på 1800-tallet var mulig å skaffe oliven og kapers? De er gode ingredienser i denne retten. Server med potetstappe og en grønn salat, eller asparges, når det er sesong for det. Rødløkskompott er også utmerket følge.

LES OGSÅ: Festmat a la 1814

«Fru Ankers Kiødkage»

(8–10 porsjoner)

300 g bacon
2 store løk
1 dl svarte oliven
1 dl sopp
400 g karbonadedeig
400 g kjøttdeig
1 dl havregryn (glutenfrie)
2 egg
1 dl fløte
1 ts pepper
1 ½ ts salt

Saus:
4 ss smør
4 ss hvetemel 
1 ½ kjøttkraft eller buljong
2 sylteagurker
2 ss kapers
4 ansjosfileter
1 dl fløte

Rødløkskompott:
4 store rødløk
2 ss rapsolje
100 g sukker
1 dl rødvin eller 1 dl 
balsamicoeddik
salt og pepper

1. Skjær bacon i strimler. Finhakk løk, sopp og oliven. Bland alt godt sammen. Form til en stor kjøttkake og legg i et smurt ildfast fat. Du kan også steke i en avlang form. Stek kjøttkaken midt i ovnen ved 175° i ca. 30 minutter, alt etter tykkelse.

2. Smelt smør og rør inn mel. Brun dette til pen farge. Spe med kjøttkraft. Tilsett finhakket sylteagurk, moset ansjosfilet og kapers. Tilsett fløten til slutt. Smak til med salt og pepper.

3. Lag rødløkskompotten. Finsnitt løken i tynne båter. Bland alt sammen i en kjele. Kok inn til en kompott. Smak til. Avkjøl og oppbevar kompotten kjølig.
Server sausen til kjøttkaken sammen med rødløkskompott.

GOD, GAMMEL MATSKIKK: Oppskriften er hentet fra boka «Amtmanninnen og hennes Døtre, en kulturhistorisk kokebok fra Toten». Foto: Synøve Dreyer
GOD, GAMMEL MATSKIKK: Oppskriften er hentet fra boka «Amtmanninnen og hennes Døtre, en kulturhistorisk kokebok fra Toten». Foto: Synøve Dreyer Vis mer

LES OGSÅ: Søndagsmiddag er in igjen

Matentusiastene Anne Marie Amlien og Kirsten Gustad har sammen med flere andre skrevet boka «Amtmanninnens og hennes Døtre, en kulturhistorisk kokebok fra Toten. Boka følger familien Weidermann, som bodde på amtmannsgarden Stenberg på Toten fra bryllupet i 1797 til begravelse i 1902, og har tatt utgangspunkt i Amtmanninne Ditlevine Weidemanns håndskrevne oppskrifter.

LES OGSÅ: Gammeldags rømmegrøt

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer