Utendørsbryllup:

Trendy utebryllup: - Presten stilte med brodder på fjellstøvlene og boblejakke innenfor prestekjolen!

Da Grethe og Jan-Sigurd giftet seg ute i november bød de på pølsegrilling og medbrakt sjokoladekake.

ROMANTIKK I DET FRI: I november 2016 giftet Grethe Befring Hovda (39) og Jan-Sigurd Sørensen (42) seg i vakre omgivelser ved Hagahogget i Asker. Prest Karoline Astrup gikk i truger opp til fjellkanusen og hadde boblejakke under prestekjolen - alt er mulig! FOTO: Mats Andreassen Grimsæth
ROMANTIKK I DET FRI: I november 2016 giftet Grethe Befring Hovda (39) og Jan-Sigurd Sørensen (42) seg i vakre omgivelser ved Hagahogget i Asker. Prest Karoline Astrup gikk i truger opp til fjellkanusen og hadde boblejakke under prestekjolen - alt er mulig! FOTO: Mats Andreassen Grimsæth Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å gifte seg ute under åpen himmel, med fjell og fjor som dramatiske kulisser er en ny trend.

Ferske tall fra Den norske bryllupsundersøkelsen, som ble foretatt i sommer av Respons Analyse på vegne av Human-Etisk Forbund, viser at 18 prosent av 1005 spurte ville ha valgt å gifte seg utendørs dersom de skulle ha giftet seg i dag.

Det er noe vigsler og seremonileder Tale Pleym i Human-Etisk Forbund synes er svært positivt.

- Det er verdiene og følelsene de legger til grunn for samlivet som er viktigst – kjærlighet, likeverd og gjensidig respekt. Det er flott at mange par ønsker å feire kjærligheten på sin måte og norsk natur gir mange flotte muligheter. Det gir parene store valgmuligheter, det gjør seremonien personlig og skaper en nydelig ramme rundt den store begivenheten. Vi ser at stadig flere vil feire kjærligheten på sin måte, og det er veldig positivt, sier Pleym til KK.

- Hvorfor tror du at flere par velger å holde seremonien utendørs?

- Den norske bryllupstradisjonen endrer seg i takt med samfunnet. I dag lever vi i et mer mangfoldig samfunn hvor det er akseptert med flere typer samlivsformer. Derfor har det også blitt mer vanlig å finne sin helt personlige måte å feire kjærligheten på og det tror jeg gjør at flere par velger utendørsseremoni.

Pleym forklarer at en humanistisk vigsel alltid planlegges i detalj av brudeparet og vigsleren - hva seremonien skal inneholde, hvordan seremonien skal starte og slutte, hvor brudeparet, gjester og vitner sitte og hvem som skal styrer musikken.

- Detaljene er viktige for å sikre at seremonien gjennomføres som brudeparet forventer, og for at det skal bli en rolig, vakker og høytidelig seremoni. Det kan være forstyrrende elementer, som rasling fra blader i trær, støy fra fly, biler og båter, underveis i seremonien og det er viktig at alt som blir sagt høres godt av alle som er til stede.

VIGSLER: Tale Pleym, seremonileder i Human-Etisk Forbund, sier til KK at hun tror utendørsbryllup har kommet for å bli: - Det gir seremonien noe ekstra når man er omringet av skog, kan se utover et vann, høre fuglekvitter og føle vind i håret. FOTO: Erik Fosheim Brandsborg // Human-Etisk Forbund
VIGSLER: Tale Pleym, seremonileder i Human-Etisk Forbund, sier til KK at hun tror utendørsbryllup har kommet for å bli: - Det gir seremonien noe ekstra når man er omringet av skog, kan se utover et vann, høre fuglekvitter og føle vind i håret. FOTO: Erik Fosheim Brandsborg // Human-Etisk Forbund Vis mer

LES OGSÅ: Gjest i en venninnes bryllup? Så mye koster det deg

- Vi hadde en plan B

Emma Kristine Salicath (31) fra Kongsvinger og Håkon Jøndal Nakling (33) fra Lillehammer giftet seg 18. august 2018 på idylliske Langøya i Grimstad - et sted som eies av familien til Håkon og som, ifølge Emma Kristine, er ektemannens barndomsparadis.

- Langøya betyr veldig mye for ham, så for han var det et stort ønske å gjøre det der i utrolig vakre, og ikke minst annerledes, omgivelser. Jeg hadde på forhånd noen spesielle ønsker for bryllupet, så for meg var det ingen tvil om at stedet for vielsen skulle han få bestemme, forklarer Emma Kristine til KK.

Hverken Emma Kristine eller Håkon ønsket å gifte seg i kirken, og en «uromantisk vielse», som hun kaller det, på kontoret til ordføreren var helt uaktuelt.

- Det måtte rett og slett bli utendørs - og i ettertid kunne vi ikke ønsket oss en finere vielse. En utendørs humanistisk vielse ble perfekt for oss, og vi har fått utrolig mange tilbakemeldinger på at det var så fint, og at talen til vigsler var den beste de hadde hørt, minnes Emma Kristine.

31-åringen forklarer at seremonien egentlig var ganske lik en tradisjonell seremoni. Hun ble fulgt av forloverne sine ned «midtgangen», det var diktlesing underveis, tale fra vigsler, inngåelse av ekteskapet med påfølgende ringbytte, og til slutt utmarsj.

Paret forlovet seg i juni 2017, og startet egentlig planleggingen med en gang. Emma Kristine og Håkon hadde 97 gjester i bryllupet.

- Vi skrev ned en liste over hvem vi ville invitere, hvor vi ville bestille mat fra og valg av praktiske ting som telt til å holde bryllupsmiddagen og festen. Vi sendte også ut «save the date»-brev ett år i forveien, siden vi ønsket at gjestene skulle sette av hele helgen, forklarer hun.

- Hadde dere en plan B dersom været skulle bli for dårlig til at dere kunne holde bryllupet utendørs?

- Ja, den ene av hyttene (øya har tre hytter) har en stor terrasse med pergola slik at hvis det hadde regnet hadde vi flyttet alt dit. Da hadde de fleste fått mulighet til å stå under tak, og resten hadde fått utdelt paraplyer. Dette var riktignok en løsning jeg personlig ikke var så veldig gira på, siden Håkon og faren hans hadde laget den fantastisk fine portalen av blomster på vigselsplassen, samt gjort området så fint, så jeg er veldig glad for at det ble som det ble, og at regnet kom i helt perfekt tid - rett etter vielsen var ferdig, sier hun med et smil.

Se bilder fra Emma Kristine og Håkons bryllup under:

ROMANTISK SEREMONI: Emma Kristine Salicath og Håkon Jøndal Nakling giftet seg på Langøya i Grimstad 18. august 2018. FOTO: Isabell Huatorpet

LES OGSÅ: Vil du gifte deg i utlandet? Det krever noen forberedelser, men det kan bli langt billigere enn å ha bryllupet hjemme i Norge

Stresset forsvant da hun så de vakre omgivelsene

Stine Hovind (26) fra Mo i Rana og Robin Hanssen (30) fra Kvæfjord giftet seg 29. juli 2018 i Årnessan i Vesterålen. Det var da paret var på besøk hos Robins besteforeldre i Vik i Vesterålen at noen tipset dem om et alternativt festlokale.

- Vi var på sommerferie i Nord-Norge og var på utkikk etter den perfekte plassen å gifte oss. Vi hadde egentlig tenkt å gifte oss i Harstad, men bestemte oss for at vi kunne dra til Vesterålen for å se. Da vi kom dit ga stedet oss en følelse som vi ikke hadde kjent i de andre lokalene vi hadde sett på. Det var et helt ordinert bygdeforsamlingshus, men vi følte en veldig ro og en form for nord-norsk bygdesjel, og vi skjønte at det var her vi skulle ha bryllupsfesten vår, sier Stine til KK.

I løpet av vinteren var de tilbake i Vesterålen, og til tross for friskt og kjølig nord-norsk vær, fikk paret nok en gang bekreftet at det var her de om noen måneder skulle gi hverandre sine «ja».

- Vi gikk utover i blåst og regn, på glattisen, men vi kunne på tross av årstiden se at dette var et helt unikt og nydelig sted. Da vi kom hjem igjen hadde vi allerede bestemt oss for at det måtte bli stedet vi skulle holde bryllupet.

Brudepikene, brudesvennene, pappaen til Stine og bruden gikk opp mellom alle gjestene, til der hvor brudgommen Robin og vigsleren Heidi sto og ventet. Seremonien startet med tonene til «Love calls you by your name» av Leonard Cohen, som ble fremført av Robins onkel. Deretter var det allsang av Beatles' «She loves you».

- Så holdt vigsler Heidi en fantastisk tale, før hun viet oss. Vi skrev under, kysset og gikk ned mellom gjestene våre til Asgeirs «Samhljomur». Hele seremonien tok rundt 25 minutter, og det var 90 gjester til stede, forklarer Stine.

I forkant av seremonien hadde Stine blitt litt stresset fordi sminkøren ikke hadde sminket henne slik hun ønsket. Det hadde dermed ført til litt forsinkelser. Men da hun entret seremonien, og så de flotte omgivelsene, forsvant bekymringene.

- Den utsikten som kom mot oss i det vi gikk rundt hjørnet er noe jeg aldri kommer til å glemme. Der framme sto alle mine nære og kjære, perfekt rammet inn av et fantastisk skue av fjord og fjell, og helt øverst sto mannen i mitt liv og vi skulle gifte oss. Det tok virkelig pusten fra meg og alle bekymringer var som blåst bort, minnes Stine.

Også brudgom Robin ble grepen av den høytidelige stemningen, de flotte omgivelsene og ikke minst synet av sin tilkommende kone.

- Det er vanskelig å glemme inngangen til Stine. Inngangssangen varte og rakk, selv etter at Stine hadde kommet frem. Men Stine smilte, alle sammen smilte og jeg ble rolig til sinns. Det var veldig fint og voldsomt stort. Etter vielsen var ferdig kom det nysgjerrige turgåere forbi og gratulerte oss. Alle forventninger ble innfridd. Vær, folk, stemning.

- Hadde dere en plan B dersom været skulle sette en stopper for utendørsbryllupet?

- Plan B var å ha vielsen i festlokalet. Det hadde nok vært fint det også, men det kan ikke sammenlignes med den opplevelsen vi hadde av ute!

Se bilder fra Stine og Robins bryllup under:

NORD-NORSK IDYLL: Stine Hovind og Robin Hanssen giftet seg i vakre Årnessan i Vesterålen 29. juli 2018. FOTO: Helge Korneliussen

LES OGSÅ: Hvor mye skal du bruke på bryllupsgaven?

- Vi ønsket oss et eventyrbryllup

Hanne (31) og Kim André Short (34) er begge fra Bergen, men valgte å gifte seg ved Søstrene Storaas Hotell i Buskerud 16. juni 2018. De brukte rett og slett Google for å finne det perfekte stedet å gifte seg på.

- Vi hadde ingen tilknytning til stedet, ei heller fylket som sådan. Vi startet vår research med å «google», og har vurdert alt fra strandbryllup på Bali til majestetisk bryllup ved rivieraen i Frankrike. Det blir fort ganske dyrt og upraktisk med slike utenlandsbryllup, der vi ikke helt vet hva vi går til før vi står der på den store dagen. Så vi bestemte oss derfor for å holde oss til Norge, forklarer Hanne til KK.

Både Hanne og Kim André er veldig glad i naturen - og her er Norge unikt, påstår Hanne.

- For oss ville det ikke vært naturlig at en så stor begivenhet skulle skje innendørs. Vi ønsket å gjennomføre seremonien i naturlige og eventyrlige omgivelser. Vi ønsket oss et eventyrbryllup som kunne reflektere vårt allerede påbegynte eventyr, forklarer hun.

De ønsket å se på mulighetene for å kunne ha et «tre-dager-til-ende-bryllup».

- Altså finne et sted i vakre omgivelser som tilbyr gjestene en hel pakke. Vi ønsket å få mest mulig ut av bryllupet, og dersom gjestene kunne komme fredag, og bli kjent med hverandre på en felles «bli-kjent-middag» den kvelden, så vil gjerne selve bryllupet på lørdagen bli enda mer givende.

Og slik ble det.

Paret inviterte 60 gjester, og brukte et par måneder på å planlegge. De fikk god hjelp av de ansatte ved Søstrene Storaas Hotell.

- Søstrene Storaas Hotell dukket opp, og vi falt pladask for tanken på å kunne ha utevielse ved vannet, bryllupsmiddag på låven, og et helt hotell for oss selv inne i skogen der gjestene kunne overnatte, forklarer Hanne.

Selve seremonien ble avholdt ved et stort vann som ligger i gangavstand fra hotellet. Her var det en liten strand, og stor plass til å ha selve vielsen. Det følger en grusvei fra stranden opp til en hytte hvor bruden kunne skifte til brudekjole.

- Jeg gikk sammen med barna mine ned til vielsesområdet til en nydelig harpelåt. Nede ved stranden var det pyntet med masse blomster. Stedet så virkelig helt eventyrlig ut. Seremonien handlet mye om oss som partnere, vår bakgrunn, vår historie som familie, vår reise så langt, barna våre, vår kjærlighet til hverandre - ja, rett og slett en oppsummering av milepæler, minnes hun.

- Dette gav oss en fin måte å reflektere på, samtidig som at våre nærmeste venner og familie fikk ta del i det. Det var virkelig vakkert. Vi gav vårt ja, og eldstedatteren vår satte på oss ringene. Vi avsluttet med å gå sammen med jentene våre oppover den hvite løperen forbi gjestene. Masse blomster, såpebobler og harpemusikk gav denne avslutningen på seremonien et magisk særpreg. I mellomtiden ble det satt ut champagne som vi alle kunne skåle med etter endt vielse, forklarer hun.

- Når man skal ha utendørsbryllup er det jo fare for at man kan få dårlig vær – hadde dere en plan B?

- Søstrene Storaas Hotell hadde en plan B med å flytte seremonien inn i et velegnet lokale på hotellet dersom været ble veldig dårlig. Kim André og jeg derimot hadde planer om å leie stor telt, da en utevielse var noe vi virkelig ønsket å ha mulighet til å gjennomføre.

Heldigvis ble det strålende solskinn på dagen, og det beste minnet Hanne har fra seremonien er da hun gikk opp midtgangen med barna.

- Å kunne gå ned mot en strand, ved et vann, med masse blomster, møte blikkene til dine aller nærmeste som bare oser av kjærlighet og omtanke, hånd i hånd med barna dine - det var helt fantastisk!

Se bilder fra Hanne og Kim André bryllup under:

UTENDØRSMAGI: Hanne og Kim André er begge fra Bergen, men valgte å gifte seg utendørs ved Søstrene Storaas Hotell i Buskerud. Bryllupet fant sted 16. juni 2018. FOTO: Elisabeth Haig Jacobsen

LES OGSÅ: Disse bryllupstrendene blir store i 2018!

Giftet seg i Botanisk hage

Carina Slåttun (30) fra Nesodden og Bengt-Andrè Eikaas (31) fra Asker giftet seg 30. juni 2018 i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Paret ønsket å gifte seg et sted de begge følte tilhørighet til, og ettersom paret bor i nærområdet falt valget på den idylliske grønne lungen.

- Vi bor nær og har ofte gått turer i parken. Vi ønsket at både vielsen og festen skulle være på steder som var av betydning for oss. Oslo og Botanisk hage er vårt nabolag, og det fineste stedet vi vet om i Oslo. Ettersom festen var på en øy utenfor Nesodden var det fint å knytte deler av dagen til byen vår. Brudgommen har tidligere tenkt at Botanisk hage kunne vært et fint sted å fri, men da frieri ble gjort i Lofoten åpnet det for vielse i Botanisk hage, forklarer Carina til KK.

Paret hadde rundt 80 gjester i bryllupet. Koret Carina synger i hadde fått i oppdrag å synge underveis i vielsen.

- Gjestene sto i en halvsirkel på den ene siden, og koret jeg synger i sto på den andre siden. Dette lagde en fin og naturlig gang opp til Bengt og viglser. Koret, Akerselva kvinnekor, sang innmarsjen. Bengts søster leste et dikt underveis. Utmarsjen var en sang fra bærbar høyttaler i regi av en av gjestene, sier Carina videre.

- Hva er det beste minnet?

- Ettersom jeg er svært glad i trær, natur og friluftsliv syntes jeg det var veldig flott å ha en så viktig dag ute. Det beste minnet er naturligvis da Carina kom mot meg, forklarer brudgommen Bengt- Andrè.

Men han innrømmer at han opplevde at noen utfordringer også.

- Man kan naturligvis ikke kontrollerer folk og omgivelser, da man ikke kan stenge av deler av parken. Det var en del støy og liv rett i forkant av vielsen, noe som stresset meg. Men folk tok også ekstra hensyn da de så hva som foregikk, så det roet seg heldigvis. Det skapte også litt ekstra spenning da en robotgressklipper bestemte seg for å klippe gresset nøyaktig der vielsen skulle foregå, rett før start, minnes Bengt- Andrè med et smil.

For Carina var et av de mest minnerike øyeblikkene fra vielsen da hun og faren måtte gjemme seg bak en busk for at ingen skulle se dem før seremonien startet.

- Min far og jeg måtte skjule oss helt frem til vi hørte at koret hadde begynt å synge. Det beste minnet er derfor i det vi kom frem fra busken og så en overveldende forsamling av smilende gjester, sier Carina.

- Hadde dere en plan B ?

- Vi hadde ingen plan B. Vi tenkte at det ble bryllup med paraply hvis det ble regn, men det var jo fint at det ble tidenes sommer! sier Carina med et smil.

Se bilder fra Carina og Bengt- Andrès bryllup under:

IDYLL I BOTANISK HAGE: Carina Slåttun (30) fra Nesodden og Bengt-Andrè Eikaas (31) fra Asker ønsket å gifte seg i nærmiljøet sitt - og valget falt på Botanisk hage på Tøyen i Oslo som ligger et steinkast unna der de bor. FOTO: Andi Mundal

LES OGSÅ: Disse 10 sangene blir spilt mest i bryllup!

- Det viktig at vi som kirke lar folk få vies ute

Det er ikke bare Human-Etisk Forbund som opplever at kommende brudepar ønsker å holde seremonien utendørs. Også kirken har de siste årene erfart at stadig flere brudepar ønsker utebryllup.

Berit Øksnes er prost i Asker prosti, og sier til KK at i 2015 var det 6 av 66 brudepar i Asker prosti som ønsket å gifte seg utendørs, i 2016 var det 5 av 65 og i 2017 var det 3 av 61 par.

- Jeg synes det er vakkert, og jeg skjønner at mange tenker positivt om å ha naturen som kirkerom. Samtidig har vi i kirken både vakker, levende musikk og vakre kirkebygg, som vi jo ønsker at de skal være i. Men jeg kan forstå at mange ønsker at det er ute i naturen, og at det ofte handler om at man vil ha en noe enklere form for vielse. Det kan for eksempel handle om at man ikke gjør det for første gang, forklarer hun.

- Hvordan kombinerer man en utendørsvielse med de kristelige ritualene?

- Vi etablerer et alter med et bord og et kors på. Ofte har vi med et knelealter hvor paret kan knele ned under forbønnen, eller så bruker man puter. Vi er nøye på at vi etablerer et alter med lys og kors på bordet når det holdes utendørs. Prestene i mitt prosti melder tilbake at det er mange stemningsfulle opplevelser når man først vier folk utendørs.

UTEGUDSTJENESTE: Berit Øksnes er prost i Asker prosti. Dette bildet er tatt under en utegudstjeneste på Asker museum i midten av september. FOTO: Ingvild Køhn Malmbekk
UTEGUDSTJENESTE: Berit Øksnes er prost i Asker prosti. Dette bildet er tatt under en utegudstjeneste på Asker museum i midten av september. FOTO: Ingvild Køhn Malmbekk Vis mer

Berit tror at grunnen til at folk ofte ønsker å holde seremonien ute er en spesiell tilknytning til uteområdet. Men hun tror ikke utebryllup vil ta over for det klassiske bryllupet inne i kirken.

- Så stor er ikke denne trenden, men det er noen som ønsker det enklere og da er det viktig at vi som kirke også stiller opp og skaper høytid, og lar folk få vies ute. For øvrig er trenden at bryllup er store, voldsomme og dyre for folk, så det hender at jeg sier til brudeparene at vi gjør det gratis. Det er bare å komme!

Hun mener det er mye press på at alt skal være storslått.

- De siste årene har vi sett at man ofte har flere forlovere. Det er kanskje litt amerikanskinspirert. Det er en endring. Jeg synes nok at pilen har gått oppover når det gjelder krav til fest og bryllupsforberedelsene.

- Tenker du noen ganger at brudeparene glemmer det som er det viktige oppi det hele her? Det at man skal elske og ære hverandre til døden skiller en ad?

- Nei, det er jeg ikke helt sikker på. Jeg synes jeg opplever veldig mye ekte, god og realistisk kjærlighet. I Asker har vi en brudepar-dag hvor vi holder kjærestekurs, og da er alle brudepar invitert. Det er for å ta det hele litt på alvor, og vise at det er dette det handler om - at man skal elske og ære hverandre gjennom et langt liv, sier Berit.

LES OGSÅ: TV-profil Katarina Flatland: - Det gikk så langt at jeg tenkte på hvem som skulle føre meg opp kirkegulvet, dersom pappa ikke lenger var her

Presten gikk i truger opp til fjellkanusen

Grethe Befring Hovda (39) og Jan-Sigurd Sørensen (42) fra Asker er et par som har valgt å holde en kristen bryllupsseremoni utendørs. Det gjorde de i vakre omgivelser ved Hagahogget i Asker 26. november 2016.

Jan-Sigurd ønsket ikke et stort kirkebryllup og ettersom Grethe har vært gift tidligere bestemte paret seg for å finne et alternativ.

- Vi er begge gamle speidere og liker oss ute i naturen. Da vi begynte å planlegge bryllup var det fremdeles sommer og da virket det jo som en veldig god idé å gifte seg ute. På grunn av hektiske timeplaner endte vi med å finne en dato i november - kanskje ikke den måneden folk flest velger å gifte seg ute, men hvert år arrangerer vi et ultraløp som heter Xreid, så litt «galskap utendørs» ser vi bare på som en utfordring, sier Grethe til KK.

Grethe og Jan-Sigurd hadde invitert over 60 gjester til utendørbryllupet, og både barn og voksne gikk de knappe to kilometerne opp til toppen.

- Hagahogget har en fantastisk utsikt og vi har gått mange turer opp til toppen i alle årstider. Hagahogget ligger på det høyeste landskapsområdet i Asker. Den høyeste toppen ligger like bak stedet hvor vielsen ble holdt, men vi holdt oss til knausen med den fineste utsikten. De siste par årene har toppen blitt et yndet turmål for store og små.

Kvelden i forveien var Jan-Sigurd oppe på toppen og surret opp et alter og fant frem tømmerstokker som brudepar og forlovere kunne sitte på.

- I tillegg bar vi opp ved og så satte vi opp et telt som vi kunne skifte i. Hagahogget er jo bare en knaus uten noen som helst fasiliteter i nærheten. Vielsen inneholdt alle de vanlige elementene som er i en normal kirkelig vielse. Niesene våre spilte på triangel for å være kirkeklokker og en venninne sang både inngangsmarsj og utgangsmarsj. Alle gjestene satt i turtøy, mens vi skiftet til finstasen like før vielsen. Etter bildene var tatt fikk vi på oss turtøyet igjen, minnes Grethe.

I ekte turstil ble det ordnet med bål og grilling av pølser etter vielsen.

I tillegg var det sjokoladekake og s'mores til alle mann. På kvelden tok vi med oss nærmeste familie og forlovere på middag på Grefsenkollen. Planleggingen gikk forholdsvis raskt med en gang vi hadde fått klarsignal til utendørsvielse av prosten i Asker. Litt av greia med å ha vielsen der oppe var jo å få folk med på en lavterskel tur ut i naturen.

- Selve seremonien var kristelig – fryktet dere at kristent utebryllup ikke ville la seg gjøre?

- Absolutt! Vi er utrolig glade for at prosten i Asker likte ideen vår og at prest Karoline Astrup var så sporty at hun stilte opp med brodder på fjellstøvlene og boblejakke innenfor prestekjolen! Hun var jo nødt til å gå opp til Hagahogget på lik linje med alle andre, og det kunne vi absolutt ikke ta for gitt.

Se bilder fra Grethe og Jan-Sigurds bryllup under:

LES OGSÅ: Disse 10 sangene blir spilt mest i bryllup!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer