Superjuice

Trine lagde superjuice da datteren fikk kreft

Trine fryktet det verste da datteren fikk blodkreft. Men så bestemte hun seg for å gjøre det hun kunne for å hjelpe ­toåringen til å bli frisk, med en knallsunn frukt- og grønnsakjuice.

Trine lagde superjuice da datteren fikk kreft
Publisert
Sist oppdatert

Kjøkkenbenken hjemme hos Trine Kyvåg (40) ser ut som en temmelig velassortert grønnsakdisk. Det bugner av spinat og grønnkål, ingefær, kiwi, paprika, agurk, hvitløk, sitron og en hel masse annet godt. Pernille (6) og storesøster Martine (13) står klar med hver sin kniv for å grovkutte ingredienser til mammas superjuice.

Drikken som jeg lagde da ­Pernille lå på sykehus, inspirerte meg til å fortsette å lage sunn juice. Jeg bruker kun rene, øko­logiske råvarer. På den måten vet jeg nøyaktig hva vi får i oss, sier Trine og slipper en neve spinat opp i blenderen og skrur den på så alle ingrediensene forvandles til en frisk, grønn juice.

Drikken Pernille fikk som sondemat var utelukkende komponert med tanke på at den skulle være helsebringende, men det grønne ­vidundermiddelet som Trine nå heller opp i to høye glass, er laget for at det også skal smake godt.

– Den er faktisk kjempegod, sier ­Pernille, og legger til at den dess­uten er skikkelig, skikkelig sunn.

SUNNE SAKER: Super-juicen til Trine er populær hjemme hos familien Kyvåg Pedersen. Pernille og Martine synes det er gøy å være med når den grønne helse-bomben skal lages.
SUNNE SAKER: Super-juicen til Trine er populær hjemme hos familien Kyvåg Pedersen. Pernille og Martine synes det er gøy å være med når den grønne helse-bomben skal lages. Vis mer

Les også: Barna tegnet sine håp


– Jeg skal bli frisk
Trine glemmer aldri dagen da hun fikk beskjed om at jenta hennes, som snart var to, hadde fått blodkreft. Leukemi. Bare navnet fikk det til å gå kaldt ­nedover ryggen hennes.

– Vi hadde jo en mistanke, men det var likevel et fryktelig sjokk da tre leger kom inn og ga oss beskjeden vi håpet vi skulle slippe å få. Pernille, som var tidlig ute med det meste, snakket allerede rent. Da hun skjønte hvor fortvilet jeg var, så hun meg i øynene og sa: «Mamma, du trenger ikke å være redd. Jeg lover at jeg skal bli frisk». Det er klart det ga styrke. Hvis datteren min kunne ta det sånn, måtte jeg vise litt «fighting spirit» jeg også, sier Trine.

Hun hadde akkurat etablert seg med hudpleiesalong i Kristiansand sentrum da Pernille fikk diagnosen sin. Tidligere drev Trine salong i toppetasjen på Grand Hotel i Oslo. Der behandlet hun superstjerner som Sting, Catherine Zeta-Jones, Janet ­Jackson, Jerry Hall, Britney Spears, Bruce Springsteen og Paul McCartney, som til og med sendte henne blomster til takk etter endt behandling. Livet blant kjen­disene var aldri kjedelig, men da mannen hennes fikk tilbud om en god jobb i hjembyen sin, Kristiansand, bestemte de seg for å flytte. Trine ville fortsette i samme ­bransje, og åpnet en lekker salong i ­Kvadraturen.

– Jeg var midt i etablererfasen. Det siste jeg trengte var et avbrudd. Men da Pernille ble syk, var jeg aldri i tvil om at jeg måtte legge karrieren på hylla og være der for henne så lenge det var nødvendig, sier mamma og ­rusker minstejenta si i håret.

Det er lite ved den lille energibunten som røper at hun har hatt en dødelig kreftsykdom. Siste cellegifttablett fikk hun sommeren 2012, og siden den gang har jenta bare strålt mer og mer.

UT PÅ TUR: Trine Kyvåg og samboer Pål Erik Pedersen sammen med døtrene Martine (13) og  Pernille (6) elsker å gå tur med hundene sine. ­Trine og Pål Erik opplevde alle foreldres mareritt da deres to år gamle datter fikk diagnosen akutt lymfatisk leukemi.
UT PÅ TUR: Trine Kyvåg og samboer Pål Erik Pedersen sammen med døtrene Martine (13) og  Pernille (6) elsker å gå tur med hundene sine. ­Trine og Pål Erik opplevde alle foreldres mareritt da deres to år gamle datter fikk diagnosen akutt lymfatisk leukemi. Vis mer

Les også: – Storesøster er min reddende engel


 Grønt og godt
Paradoksalt nok var det nettopp cellegiften som fikk Trine til å lage en juice som var best mulig for Pernille og verst mulig for kreftcellene i kroppen hennes.

– Pernille reagerte fint på medisinene hun fikk på sykehuset, men etter et halvt år på cellegift var smaksløkene så forstyrret at alt plutselig smakte vondt for den lille pasienten. Hun måtte få mat med sonde, skulle hun i det hele tatt få i seg næring. 

Som hud- og kroppspleier er Trine opptatt av helse og ernæring. Sondematen Pernille fikk på sykehuset var etter hennes mening ikke annet enn en litt fantasiløs mikstur som var blandet for å gi nok næring, og ferdig med det.

Trine bestemte seg for å lage et mye sunnere alternativ til den kreftsyke datteren sin, og leste seg opp på alt hun kom over av sunn mat. Juicen måtte ha nok næring, den måtte ha ingredienser som kreftceller ikke liker, og andre som hjelper mot kvalme. 

– Det er viktig for meg å si at jeg ikke på noen måte trodde at den sunne blandingen min kunne erstatte kreftbehandlingen Pernille fikk på sykehuset. Jeg så bare at den maten hun fikk med sonde kunne gjøres mye, mye sunnere, og mer tilpasset barn med kreft, sier Trine.

Legene på sykehuset i ­Kristiansand var positive, så lenge juicen inneholdt nok næring, og så lenge den bare ble gitt som et ­tillegg til den vanlige sondematen hun fikk på sykehuset. Alle var enige om at det ikke ville skade den vanlige kreftbehandlingen at jenta fikk morens sunne sondemat. 

STERKE BÅND: Båndene mellom Trine og Pernille er ekstra sterke etter alt det de to har vært gjennom sammen.
STERKE BÅND: Båndene mellom Trine og Pernille er ekstra sterke etter alt det de to har vært gjennom sammen. Vis mer

Les også: Rørende gjenforening i Colombia


Salong hjemme
I dag er både Pernille og Martine sunne og friske. Den stolte mammaen kan ikke si at det er på grunn av juicen hun fortsatt lager til dem, men at den gjør dem godt, er hun helt sikker på. Selv om sannsynligheten er liten, er det fortsatt en mulighet for at ­Pernille kan få et tilbakefall. En liten mulighet som Trine tror hun reduserer ytterligere med å «juice» seksåringen sin. 

Pernille kommer plutselig på banen med et nytt tema som har ligget henne tungt på hjertet.

– Vet dere noe? Det er faktisk min feil at mamma nå driver ­hudpleiesalong på loftet i garasjen. Hadde ikke jeg blitt syk, ville ikke hun sluttet med salongen sin nede i byen, og da hadde hun ikke startet her hjemme, kan hun informere oss om.

Trine tror på skjebnen, og er sikker på at mange ting som skjer, er forutbestemt. 

– Jeg er nok blitt mer åndelig etter det som skjedde med ­Pernille. Under sykdommen ­hennes var det akkurat som om jeg fikk flere beskjeder om at det kom til å gå bra, og det gjorde det jo. Det er deilig å kunne fokusere på salongen, i trygg forvissning om at alt er som det skal med hele familien.

Trine viser vei ut i klinikken med døtrene på slep. Pernille skal hjelpe mamma med å behandle storesøster. I dag er det brynene som står for tur. Et av mange behandlingstilbud fra «TK hud og kropp». Det blir en munter seanse. Pernille betror oss at hun egentlig skal bli ballerina når hun blir stor, men det er jo greit å gi mamma en hjelpende hånd også. Særlig med tanke på all hjelpen og all juicen mamma har gitt henne opp igjennom årene. 

I MAMMAS SALONG: Pernille og storesøster Martine elsker å hjelpe til i salongen Trine driver på garasjeloftet.
I MAMMAS SALONG: Pernille og storesøster Martine elsker å hjelpe til i salongen Trine driver på garasjeloftet. Vis mer

GRØNN VITAMINBOMBE: Brokkoli, stangselleri og ingefær er bare noen av ingrediensene i Trines egenkomponerte juice.
GRØNN VITAMINBOMBE: Brokkoli, stangselleri og ingefær er bare noen av ingrediensene i Trines egenkomponerte juice. Vis mer


Superjuicen
Denne juicen laget Trine Kyvåg og ga datteren Pernille daglig i sonden under sykdomsfor­løpet. Trine tror det kan ha hatt en positiv effekt:
 
ingefær (naturens eget antibiotikum, og bra mot kvalme) 
agurk (helende/lindrende) 
aloe vera og sitron (renser leveren) 
acaipulver (antioksidanter)
Rice Bran (risklipulver)
eye-q (omega)
spinat, grønnkål, brokkoli, grønn squash, rødbeter, stangselleri, hvitløk, løk, blå druer, gurkemeie, tart cherry, c-vitamin, hampproteinpulver og Spirulina i små doser.


God ernæring styrker immunforsvaret
Camilla Bæck Hennig, klinisk ernæringsfysiolog ved barne­avdelingen på Sørlandets ­Sykehus, sier at det ikke er tvil om at ernæring er viktig i ­behandlingen av kreftsyke barn. Mye forskning sier at en god ­ernæringsstatus bidrar til at ­behandlingen kan tåles bedre og gir en bedre prognose. 

– Vi har høyt fokus på at ­barna skal unngå vektnedgang og få dekket behovet for alle ­næringsstoffer. God ernæring styrker immunforsvaret og kan redusere risikoen for infeksjoner. Når det gjelder enkeltmatvarer, er det ikke godt nok ­dokumentert at bestemte frukt eller grønn­saker er viktig i ­behandlingen av kreft. Men vi vet at et rikelig inntak av frukt og grønnsaker kan forebygge risikoen for ulike kreftformer, og jeg tenker også at det er ­gunstig i en sykdomsfase, sier ernæringsfysiologen.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer