Utbrent

Trine-Lise Key Grimsrud (52) var så utbrent at hun fikk «blackout» i 9 timer

Men det var først etter denne hendelsen at hun virkelig skjønte alvoret.

BLE UTBRENT: Trine-Lise tok ikke signalene og presset seg så hardt at det endte med at hun fikk blackout i ni timer. Foto: Astrid Waller/All Over Press Norway
BLE UTBRENT: Trine-Lise tok ikke signalene og presset seg så hardt at det endte med at hun fikk blackout i ni timer. Foto: Astrid Waller/All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er 13 år siden livet gikk helt i stå for travle Trine-Lise Key Grimsrud (52). Hun får fortsatt gåsehud av å tenke på det.

– Det var en morgen jeg skulle ta det rolig før jeg dro på jobb. Jeg satt i morgenkåpen ved frokostbordet med kaffe og avis, forteller Trine-Lise. 

Det som skjedde de neste timene husker hun ingenting av.

LES OGSÅ: Slik finner du roen

Ni timer borte

– Mannen leverte barna og dro på jobb, og avtalen var at jeg skulle hente. Det neste jeg husker er ansiktsuttrykket til mannen min, der han sto i døra. Han var sjokkert, skrekkslagen og vantro på en gang. Jeg så på ham og spurte om han hadde glemt noe.

«Trine-Lise», sa han, «klokka er halv fem på ettermiddagen! Jeg har ringt og ringt, jobben har ringt, du har ikke svart! Jeg måtte hente barna fordi du ikke dukket opp».

Plutselig gikk det opp for Trine-Lise at hun satt på akkurat samme sted som hun gjorde for ni timer siden. Like bustete på håret, med kald kaffe og avisen oppslått på side to.

– Det var helt fryktelig. Jeg husker det ikke, men jeg satt nok der hele tiden. 

Forvarslene hadde vært der en stund. Det begynte med tilbakevendende betennelser, noe Trine-Lise med sine to krevende økonomjobber og en hjemmefront som krevde sitt, ikke hadde tid til. Løsningen ble penicillinkurer på rekke og rad.

– Etter hvert ble jeg også lysømfintlig og glemte hverdagslige ting, som for eksempel veien når jeg kjørte bil. Post-it-lapper ble et must for å komme gjennom hverdagen. Legene utredet meg, men fant ikke noe galt, så jeg bare fortsatte i samme gir til det smalt, forteller hun.

Trine-Lise ble langtidssykemeldt. Med utbrentheten fulgte depresjon. Hun orket ikke å forholde seg til andre mennesker enn familien, orket ikke å prate om hvordan hun hadde det.

LES OGSÅ: Elin ble utbrent, mistet hukommelsen

Trine-Lise opplevde selve marerittet før hun måtte innse at hun var utbrent. Foto: Astrid Waller/All Over Press
Trine-Lise opplevde selve marerittet før hun måtte innse at hun var utbrent. Foto: Astrid Waller/All Over Press Vis mer

Syk i tre år

Heldigvis har hun et fantastisk nabopar som ikke lot seg stoppe. En dag troppet de opp uten forvarsel og sa «ta på deg slagstøvler, nå skal vi ut i skogen og plukke sopp!».

Hun ble motvillig med. Det skulle også bli redningen hennes.

– Jeg tror vi var ute i skogen hele dagen, det var helt fantastisk. Jeg klarte plutselig å senke skuldrene og finne roen. Det var ingenting å ha dårlig samvittighet for der i skogen, i motsetning til hjemme, hvor jeg alltid følte det var ting som burde gjøres. Skogen var i orden, det var ingenting jeg kunne rydde.

Etter denne dagen dro Trine-Lise ut alene i skogen nesten hver dag og gikk i timevis. Der opplevde hun at hun slapp å forholde seg til andre, slapp å måtte mene eller yte noe.

– I naturen har man ingen forpliktelser, derfor trekker den aldri energi fra deg. Du kan sitte på en stein så lenge du vil, uten at noen kommer og forteller at du må gå fordi det er stengetid.

Etter tre år med skogsturer, kombinert med psykologhjelp og yoga-trening, var Trine-Lise frisk nok til å jobbe 80 prosent.

Hun har fortsatt å bruke naturen, og med voksne barn er det nå som oftest hun og mannen som drar på tur. Særlig liker de å sykle så langt innover i skogen de bare orker.

Trine-Lise er imidlertid bevisst på å forhindre tilbakefall.

– Jeg blåser mer i hybelkaniner nå, men det har kostet meg mye, forteller hun.

Dersom du tror du kan være utbrent, bør du oppsøke din fastlege, som kan hjelpe deg med  diagnostisering og videre behandling. 

Dette intervjuet ble også publisert i KK33.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer