Trine Lise Olsen

Trine Lise Olsen om barn: - Jeg ville ikke at noen skulle ligne på meg

Nå er hun 44 år, befinner seg på et for så vidt godt sted i livet - men tror likevel det begynner å bli tomt for egg i kartongen.

PYNTE SEG: Trine Lise elsker å sminke seg og bli dullet med - men hater når andre tar bilder av henne. Da kommer den negative stemmen og trykker ned selvtilliten. FOTO: Astrid Waller
PYNTE SEG: Trine Lise elsker å sminke seg og bli dullet med - men hater når andre tar bilder av henne. Da kommer den negative stemmen og trykker ned selvtilliten. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

«MEN F***! Du klare ikkje å slanke dæ på tre sekunda, du e nødt tell å række bussen!». Denne setningen er hentet direkte ut fra en episode foran helfigursspeilet i gangen til komiker Trine Lise Olsen (44). Store deler av hennes liv har vært preget av akkurat dette, å krangle med seg selv og sin indre stemme - «Bølla», som hun kaller den.

De fleste kjenner kanskje Trine Lise best som den morsomme, høylytte og brautende nordlendingen, med spotlighten midt i fleisen og med en tilsynelatende god selvtillit som nærmest oser over scenekanten.

Denne beskrivelsen stemmer i og for seg, fordi på scenen er hun trygg og har kontroll. Hun vet akkurat hvilke knapper hun skal trykke på og hvilke gullbolker som får publikum til å hige etter luft. Hun byr på seg selv og bruker mer enn gjerne sin eminente selvironi som eksempel.

Når sceneteppet dras igjen derimot - da kan det kjempes noen kamper.

Rot og inkassovarsler

44-åringen har tidligere vært åpen om en noe trøblete og rotløs barndom. Fra hun var veldig ung bodde hun i fosterhjem, og tiden som barn har stort sett vært preget av mye flytting og et konstant fravær av den gode omsorgen som et lite barn trenger. Mer om det senere, for nå skal vi høre om en av de kampene hun fremdeles kjemper for å vinne. «Den lille stemmen», som hun forøvrig turnerer rundt omkring i Norge med.

Vi møter den blide komikeren hjemme hos henne i 11-draget. Alle som jobber med henne vet tydeligvis at Trine Lise aldri gjør noen avtaler tidlig på morgenen, med mindre man ikke har noe annet valg.

- Det er ikke det at jeg sover så lenge, men jeg trenger tid for å kunne gripe dagen.

Opptil flere ganger beklager hun rotet. På spisebordet ligger det trolig et tresifret antall kvitteringer.

- Det er en grunn til at jeg har egen regnskapsfører, for å si det sånn. Det kunne blitt helt krise. Her er det uåpnede konvolutter og inkassovarsler, bare fordi jeg er dårlig til å åpne post - men ikke si det til «I lomma på Silje», sier Trine Lise med en god snert av humor.

- La meg gjette: Du er skippertakstypen?

- I aller høyeste grad!

LES OGSÅ: Trine Lise Olsen: - Jeg tenker det er trist at vi lever i en verden som konstant viser hvor lite jenter er verdt

Negativ indre dialog

Trine Lise er glad i eskapader, fest og konfetti. Hjemmet hennes er preget av dype farger, en god miks av afrikanske og samiske statuetter og fotografier til ettertanke. Hvilken stemme er det egentlig som plager henne?

- Jeg har hatt en negativ indre dialog i hele mitt liv. Denne stemmen minner meg på at jeg ikke er bra nok, ikke fin nok, ikke tynn nok. Når jeg snakker høyt om «Bølla» og lager humor ut av det, føles det som mitt oppgjør. Det er som å si til den at «nå må du holde kjeft!».

Trine Lise tror vi mennesker har altfor høye krav til oss selv, derfor slenger vi med leppa og trykker oss selv ned. Vi er alltid fornøyde med alle andre - vi synes de er fine selv om de ikke er modeller. De er flinke når de står på hardt, og vi står alltid som en heiagjeng på sidelinja.

- Ser man seg selv i speilet derimot, er man misfornøyd bare fordi man ikke ser ut som Pia Tjelta, sier hun og humrer hånlig av seg selv.

Hun har alltid sammenlignet utseendet sitt med andre kvinner. Helt fra hun var veldig ung og hadde en sterk drøm om å bli skuespiller, trodde hun at hun ikke klarte det siden hun ikke var like «gorgerous» som de andre skuespillerne.

FORBEDRING: I dag har Trine Lise dager og øyeblikk hvor hun føler seg ordentlig fin, noe som er en uvandt tanke for henne. Hun har alltid vært kritisk til eget utseende og slitt med lav selvtillit på privaten på grunn av det. FOTO: Astrid Waller
FORBEDRING: I dag har Trine Lise dager og øyeblikk hvor hun føler seg ordentlig fin, noe som er en uvandt tanke for henne. Hun har alltid vært kritisk til eget utseende og slitt med lav selvtillit på privaten på grunn av det. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Mye terapi

Til tross for alvorlig tematikk sitter latteren løst. Hun ser ut som en levende fargeklatt på to bein, med rødlig, bølgete hår og en skarp rosafarge som legger seg som en markant skygge over øyelokkene. Hun liker å pynte seg, gjerne litt ekstra for å skille seg ut i mengden.

Hun får spørsmål om krøllene i håret er naturlige. «E du gal! Det hær e krølltanga sitt verk», svarer hun.

- Men nå har jeg faktisk dager hvor jeg føler meg fin. Det er jeg ikke vant til, så det er tydelig at noe har skjedd.

- Hvordan har du klart å komme dit, da?

- Jeg har både gode og dårlige dager. Etter mye terapi og mye Oprah, har jeg lært meg å stille «Bølla» noen spørsmål. Er det jeg sier konstruktivt? Jeg sier ofte til meg selv at jeg er dum for eksempel, noe jeg vet jeg ikke er. Når jeg ikke finner nøklene mine kan jeg si til meg selv «du er så dum, du er så dum, du er så dum». Det er ikke konstruktivt, jeg er rotete - ikke dum.

- Utover det har jeg bare blitt mer voksen og trygg. Det faller vel naturlig med alderen, det å slutte å bry seg så mye om hva andre skulle mene og si. Jeg mener - hvem bryr seg egentlig om noe annet enn seg selv?

LES OGSÅ: Henriette Steenstrup: - Man må jo tro at man er verdt å elske, hvis man skal treffe noen. Og det tenkte jeg da jeg traff ham

Prøver å bli glad i seg selv

Trine Lise har tenkt mye på hvordan hele denne indre uroen oppsto. Hun ser tilbake på en utrygg barndom preget av mange mangler og følelsen av at ingen elsker henne.

- Det er vel bare vanskelig å finne egenverdi når ingen andre mener du er verdt noe.

Hun nikker.

- Da jeg var liten unnskyldte jeg «Bølla», og tenkte bare for meg selv «de elsker deg ikke, men det går bra. Du er bare stygg», og tok meg til takke med det.

Nå som voksen prøver hun å fokusere mye på de tingene hun er god på, og jobber stadig med å bli ordentlig glad i seg selv. Det tok mange år før Trine Lise klarte å finne kjærlighet for den lille jenta hun en gang var. Hun har brukt altfor mye tid på å klandre og hate henne for å ha gjort det vanskelig senere i livet.

- Nå har jeg endelig snudd tankegangen min en del. Jeg hadde jo aldri snakket stygt til en hvilken som helst annen ti år gammel jente som har det vanskelig? Jeg ville tatt rundt henne og prøvd å passet på henne. Nå har jeg omsider blitt glad i den unge meg, så jeg jobber videre med å bli glad i «den store dama».

- Bare tanken gjør meg gal

Det som trigger den negative stemmen mest for Trine Lise i dag, er avvisning. Avvisning er «et helvete» og noe hun aldri har vært god på, derfor er det kjempevanskelig for henne å skulle date for eksempel.

- Å tilnærme meg en mann gjør meg uvel. Bare tanken på avvisning gjør at jeg blir helt crazy, lenge før han i det hele tatt har tenkt tanken på å dumpe meg.

Det er mange år siden 44-åringen hadde kjæreste sist. Hun har vært i flere forhold før, men forteller at hun har hatt en tendens til å miste seg selv i parforhold. Ikke på grunn av mannen, men fordi hun tidligere ikke har visst nok hvem hun var.

- Er du klar for å ta imot kjærlighet nå?

- Jeg tror jeg nærmer meg det punktet. Ikke nødvendigvis fra en mann, men kanskje bare meg selv, eller verden. Kjærlighet var vanskelig for meg som barn, og det er vanskelig nå.

HUMORPRIS: Trine Lise vant den norske Humorprisen i 2009, og siden det har komikerkarrieren gått veldig bra. Hun er stolt over alt hun har fått til, og tar seg av alt fra promotering, show og pressehenvendelser selv. FOTO: Astrid Waller
HUMORPRIS: Trine Lise vant den norske Humorprisen i 2009, og siden det har komikerkarrieren gått veldig bra. Hun er stolt over alt hun har fått til, og tar seg av alt fra promotering, show og pressehenvendelser selv. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Tanker om barn

- Apropos barn. Hvilke tanker har du om det å få egne barn?

Trine Lise rister på hodet med en gang. Det har hun ikke lyst på.

- Jeg har tenkt tanken på fosterbarn før og kunne gjerne blitt stemor, men akkurat nå er jeg altfor glad i det livet jeg har til at jeg kunne levd med den «hente/bringe-logistikken» i hverdagen. Jeg har ikke lyst på egne barn.

Men henting og bringing har ikke alltid vært hovedårsaken til at hun ikke har valgt å sette en arving til verden. Da hun først begynte å tenke at hun ikke hadde lyst på barn, var det fordi hun ikke ville utsette noen andre å ligne på henne.

- Jeg tenkte at jeg rett og slett ikke ville være så jævlig med noen. Sånn startet det. Etterhvert har det gått mest på min egen psyke. Jeg har stilt meg selv spørsmålet: Har jeg det bra nok til å ta noen andre inn i livet mitt? Da har jeg alltid falt tilbake på at jeg heller vil ta vare på meg selv.

- Nå har jeg det forsåvidt bra, men jeg er 44, så hvert øyeblikk er det vel tomt for egg i kartongen, sier hun lattermildt.

- Du sier du er redd for avvisning, men jobber som stand-up komiker - et yrke som nærmest baserer seg på bekreftelse. Hvordan fungerer det?

- Det blir noe helt annet, fordi det har ikke noe med utseendet mitt å gjøre. Det er selvsagt helt forferdelig når ingen ler av vitsene mine, men det går ikke på meg som person, det handler bare om at de ikke har samme humor som meg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer