Yoga

Trine Lise slet med overgangsplager

Tidlig overgangsalder rammet Trine Lise med full styrke. Hun ble tiltaksløs, gråt mye og lå timevis på sofaen. Seks år tok det før hun var tilbake på beina.

Trine Lise slet med overgangsplager
Publisert
Sist oppdatert

Da Sandefjord kommune skulle dele ut Åpenhetsprisen for femte gang, var det 47 år gamle Trine Lise G. Barth som sto i sentrum for heder og ære, blomster og gavedryss. Trine Lise hadde stått fram og fortalt om overgangsproblemene sine både på tv og i lokalavisen, og for det syntes kommunen hun fortjente en pris.

ÅPENHETSPRISEN: Trine Lise sier at hun er stolt og glad over å bli tildelt Åpenhetsprisen fra Sandefjord kommune.
ÅPENHETSPRISEN: Trine Lise sier at hun er stolt og glad over å bli tildelt Åpenhetsprisen fra Sandefjord kommune. Vis mer

Les også: Mette har hatt føflekkreft fire ganger


– Jeg har nok alltid vært snill pike. Stått på og aldri sagt nei. Derfor tok det lang tid før jeg ­forsto hva som skjedde med kroppen min. Jeg var sliten og lei meg. Ville helst ligge på sofaen. Barn, familie, jobb og fritid – alt gikk i svart. Jeg følte ingen glede og jeg gråt for den minste lille ting, ­forteller hun.


Den blide sandefjordsdamen er utdannet kokk, men har jobbet i butikk de siste 15 årene. Hun har også jobbet tre år på Svalbard.

– Da jeg kom hjem, jobbet jeg fem år som kjøkkensjef på Hotel Kong Carl i Sandefjord før jeg fikk jobb som avdelingsleder for frukt og grønt på Meny Indre Havn. Her stortrivdes jeg fra første stund, men etter at jeg hadde passert 40, var det likevel noe som skurret. Under møtene på jobben følte jeg meg tom i hodet. Jeg fikk ikke med meg det som ble sagt. I tillegg var hukommelsen dårlig. 

BIKRAM YOGA: To ganger i uken går Trine Lise på yogatrening. Det har gitt henne bedre holdning, smidighet og energi. Her sammen med instruktøren Inger Marie Skårslette (t.v). Inger Marie har utdannelsen sin fra California og driver Bikram Yoga Sandefjord.
BIKRAM YOGA: To ganger i uken går Trine Lise på yogatrening. Det har gitt henne bedre holdning, smidighet og energi. Her sammen med instruktøren Inger Marie Skårslette (t.v). Inger Marie har utdannelsen sin fra California og driver Bikram Yoga Sandefjord. Vis mer

Les også: Elin ble frisk av MS


Bristepunktet
Under et planleggingsmøte med ledelsen, brast det fullstendig.

– Jeg orket ikke flere utfordringer. Tårene presset på, og jeg gråt og gråt, sier Trine Lise og innrømmer at hun tidligere flere ganger hadde stått bak en reol og grått. 

Nå kunne hun endelig fortelle kollegene hva hun følte.

– Det var flere på jobben som hadde forstått at jeg ikke hadde det så bra. Nå ble jeg møtt med stor forståelse, ikke minst fra ­sjefen min, Hans Gunnar Wolf. Han har vært enestående i disse vanskelige årene. Han har lagt til rette og vist omsorg slik at jeg har stått i jobben min hele tiden. 

Sykmelding var aldri et tema. Det ville vært et nederlag.

TUNGE LØFT: Trine Lise stortrives som avdelingsleder for frukt- og grønt-avdelingen. Det kan bli mange tunge løft, og da er det viktig med en godt trenet kropp.
TUNGE LØFT: Trine Lise stortrives som avdelingsleder for frukt- og grønt-avdelingen. Det kan bli mange tunge løft, og da er det viktig med en godt trenet kropp. Vis mer

Les også: – Jeg la om livsstilen i tide


Tidlig overgangsalder
Åpenhet hjalp, men Trine var fortsatt sliten og tok lett til tårer. En blodprøve hos legen viste til slutt at hun var kommet i tidlig overgangsalder. Samtidig fikk hun tilbud om østrogen, men takket nei.

– Jeg har aldri trodd at en pille kan løse alle problemer. Noen venninner tipset meg om legen Leif Ims, som anbefalte meg naturlig progesteron. Det er et naturlig produkt som finnes i kroppen vår, men som avtar med årene.

Hun har nå brukt denne ­kremen i nærmere fire år. Fortsatt kan hun ha hetetokter, men ­unngår hun stress og alkohol, er problemet minimalt. 

Les også: – Jeg vil holde på så lenge jeg lever


Begynte å trene
Fra å være en aktiv kvinne med mange baller i lufta, orket hun svært lite på fritiden. Men en dag hun var på jobb, fikk hun høre at TV2 skulle komme og lage et innslag om trening og kosthold i serien TV2 Sporty. Blant 8000 kolleger ble nettopp Trine Lise plukket ut som frontfigur for de ansatte i Menykjeden.

– Heldigvis grep jeg sjansen. Familien min støttet meg og ­sørget for nødvendig motivasjon til å gjennomføre et beinhardt treningsopplegg som gikk over sju måneder. 
Livsstilsprogrammet har fokus på helt vanlige mennesker med dårlig helse. Målet er å få dem opp av sofaen. Holdninger må endres, uvanene legges på hylla.

NY ENERGI: – Jeg er full av overskudd både på jobb og i fritiden, forteller Trine Lise.
NY ENERGI: – Jeg er full av overskudd både på jobb og i fritiden, forteller Trine Lise. Vis mer

Les også: – Jeg tror på krefter som kan helbrede

Sunnere vaner
– Jeg har aldri vært spesielt glad i å løpe, men det var noe jeg bare måtte. Ofte tok jeg med meg den eldste sønnen vår. Det hjalp. Ellers var jo programlederne Hedda Kise og Dag Otto Lauritzen til stor hjelp med tanke på denne viktige snuoperasjonen.

Trine Lise endret også familiens kosthold, slik at det ble sunnere.

Trine Lises livsendringer har vedvart også etter at tv-folkene forsvant.

– Jeg driver jevnlig med varme­yoga, eller bikram yoga, som det heter. Det har hjulpet på stive skuldre og gjort kroppen min smidig. 

 I tillegg til progesteron bruker hun et homeopatisk middel for humøret og svettetokter:

– Disse «sukkerkulene» gjorde underverker. Nå føler jeg at er i hormonbalanse og at gleden er tilbake i hodet og hjertet. Jeg er full av overskudd både på jobb og i fritiden, sier hun. 

MENTAL STYRKE - Yoga gir ro til kropp og sjel. Samtidig er jeg skikkelig stolt når jeg behersker en vanskelig øvelse, sier Trine Lise.
MENTAL STYRKE - Yoga gir ro til kropp og sjel. Samtidig er jeg skikkelig stolt når jeg behersker en vanskelig øvelse, sier Trine Lise. Vis mer

Les også: – Endelig er jeg kvitt migrenen!

 

Tidlig overgangsalder
Ca. 1 % av alle kvinner opplever å komme i overgangsalderen før de er 40 år. Det innebærer at de ikke lenger kan få barn, og at kroppens aldringsprosess starter tidligere. Symptomene er de samme som for overgangsalder: Hetetokter, nattesvette, humørsvingninger, trøtthet, nedsatt seksuell lyst, tørre slimhinner og vannlatingsforstyrrelser. Endelig diagnose får man ved å påvise hormonendringer i blodet. 


Vær aktiv!
Regelmessig fysisk ­aktivitet er med på å ­forebygge hetetokter og ­andre fysiske og ­psykiske plager i overgangsalderen. Mosjon er mer effektivt hvis man setter i gang i god tid før overgangsalderen. ­Helsedirektoratet anbe­faler voksne og eldre å være i aktivitet minst 30 minutter hver dag. En kropp i god fysisk form gjør at man tåler ubehag bedre, samtidig som ­fysisk aktivitet ­senker ­aldringsprosessen.


Hjelp til bedre livskvalitet
Er du en av de mange som plages av overgangsalderen? Det finnes råd. 

For enkelte varer overgangs­plagene bare et halvt års tid, mens andre opplever grader av ubehag i opptil 10 år. Hetetokter er det mest typiske symptomet på overgangsalderen. Noen opp­lever bedring av kosttilskudd som Femarelle, og av progesteronkrem. De som er riktig plaget, får ofte ­resept på østrogentilskudd av legen, men flere enn før er skeptiske til kunstige hormoner. 

Også psykiske plager kan følge med overgangsalderen.

– Jeg har sett at mange ­kvinner opplever psykiske plager som søvnmangel, økt angst, glemsomhet og nedstemthet i forbindelse med overgangs­alderen. Leddsmerter, trøtthet, hjertebank og nedsatt seksuallyst kan også forekomme, sier ­gynekolog Anne Stensløkken ved Balderklinikken.

Behandling med progesteron demper overgangsplager som ømme bryster, søvnproblemer, irritabilitet, nedsatt sexlyst og nedstemthet. Progesteron kan gis alene eller som et tillegg til østrogen. Progesteron er reseptpliktig.

Når det gjelder kosttilskuddet Femarelle, har en rekke studier påvist gode effekt blant annet på hetetokter. Kosttilskuddet skal dempe en del overgangs­plager like effektivt som østrogenmedisin.

Lege Sofie Hexeberg har ofte pasienter i overgangsalderen. Hun har erfart at en omlegging av kostholdet til mindre karbohydrater kan være til stor hjelp.

– Jeg hadde en 38 år gammel pasient som var kommet i tidlig overgangsalder og mistet ­menstruasjonen. Hun veide over 100 kilo, og det viste seg at hun hadde insulinresistens. Foruten fettlagring gir et høyt nivå av insulin forstyrrelser av kjønnshormonene slik at menstruasjonssyklus endrer karakter eller at menstruasjonen uteblir helt, sier Hexeberg.

BIKRAM YOGA: To ganger i uken går Trine Lise på yogatrening. Det har gitt henne bedre holdning, smidighet og energi. Her sammen med instruktøren Inger Marie Skårslette (t.v). Inger Marie har utdannelsen sin fra California og driver Bikram Yoga Sandefjord.
BIKRAM YOGA: To ganger i uken går Trine Lise på yogatrening. Det har gitt henne bedre holdning, smidighet og energi. Her sammen med instruktøren Inger Marie Skårslette (t.v). Inger Marie har utdannelsen sin fra California og driver Bikram Yoga Sandefjord. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer