Kultur

Tristfint om døden

Kan dødsangst være morsomt? Jepp!

Foto: Arthaus
Foto: Arthaus Vis mer
Publisert
Sist oppdatertLook Both Ways

 • Regi: Sarah Watt

 • Med: William NcInnes, Justine Clarke, Anthony Hayes, Lisa Flannagan

 • Sjanger: Drama

  Karakter: kkkkkk
 • Ser du for deg de ulike måtene du kan dø på? Hodet hugget av i dramatisk bilulykke? Falle av et tog i fart? Spist av hai på badetur? Drept i drive-by-shooting, tross lav frekvens av slikt i nabolaget? I så fall vil du kjenne deg igjen i mye i dødsangst-dramakomedien Look Both Ways.

  Australske Sarah Watt har fått flere internasjonale priser for sin første spillefilm, og det er åpenbart fortjent. Hun forteller en morsom og rørende historie om en gruppe mennesker hvis liv veves inn i hverandre, og som alle på en eller annen måte berøres av livets store spørsmål. Kunstneren Meryl møter den kreftsyke fotografen Nick etter at hun har vært vitne til en tragisk dødsulykke. De er begge litt skakkjørte, og våger nesten ikke å nærme seg hverandre.

  Også en bitter, fraskilt journalist, en sønderknust togfører og en sviktet gravid sykepleier har sitt å stri med. Hovedpersonene Nick og Meryl har begge en voldsom dødsangst, de ser død overalt og forestiller seg de verste scenarier. Filmen minner oss på at vi kan dø når som helst - noe som får tilskueren til å få lyst til å spurte ut av kinosalen, omfavne livet og utnytte hvert sekund.

  Filmen skiller seg ut fra mengden ved særlig ett vellykket grep: regissør Watt har trukket med seg sin animasjonsbakgrunn og bryter opp filmens levende bilder med animerte bilder. Meryls dødsfantasier spilles ut som naiv tegnefilm, og Nicks indre bilder av celledeling fremstilles i all sin uhyggelighet.

  Denne lille fortellingen om døden er en sorgmunter feelgood-film av svært godt merke. Karakterene er så troverdige at det føles som man ser en dokumentarfilm, her er ingen utenomgalaktisk vakre mennesker med perfekte liv og perfekte problemer. Menneskene du møter er livredde og dødsredde, prøvende, usikre, glade, optimistiske og pessimistiske på samme tid, de er hjertegode og vil hverandre vel.

  Look both ways har mange gode observasjoner, den er nyansert, humoristisk og lun. Den blir heldigvis aldri irriterende livsbejaende, men er en finfin sommerfilm, både for deg med dødsangst og for de som er lette til sinns.


  LES MER:
 • Sommerens perle: The Squid and The Whale
 • ALT OM FILM

 • Tristfint om døden
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer