Vis mer

Hjerneslag

Trodde kjæresten skulle dø

Da Miriam møtte Odd, visste hun at dette var mannen hun ville bli gammel med. I ni år «maste» hun om at han måtte fri. Da han overlevde hjerneslaget, ble det fart på sakene.

Publisert

De møtte hverandre på begynnelsen av 2000-tallet. Miriam Thoreid (33) jobbet som frisør i salongen som Odd Strandli (42) pleide å klippe seg i. Hun la tidlig merke til kjekkasen. Selv hadde hun lilla hår og piercing, og trodde ikke hun var noe for ham. Men etter å ha møttes på byen, ble en date til flere. I dag har de snart ti år bak seg. De er et par som kan snakke sammen om alt, fullfører hverandres setninger og aldri krangler. Odd er mer enn en samboer. Han er Miriams beste venn.

Fikk slag
Bærum, 7. februar 2013. Miriam har forsovet seg til jobb og er stresset. Odd ligger i sengen med datteren på fire. Da han står opp, like etter at Miriam har gått på badet, segner han om på gulvet. Han er delvis lam. «Herregud, hva skjer», tenker han panisk. Da han reiser seg på nytt, faller han over spinningssykkelen.

Fra badet hører Miriam et smell. Først en gang, så en gang til. Da hun går mot soverommet, kommer han henne hinkende i møte. «Har det klikket for deg?», sier Miriam uten å tenke seg om. På kort tid blir språket erstattet med babling. Han høres full ut. Umiddelbart forstår hun at noe er galt og ringer ambulansen.

– Da ambulansen kom, skjønte jeg at det var alvor. Jeg så det på dem.

«Kommer han til å dø? Vil jeg se ham igjen?» spør Miriam. Tanken på å miste ham, er ikke til å holde ut. Som i en transe får hun datteren i barnehagen og kjører til Bærum sykehus. Odd hadde kommet i hui og hast før henne. Odd husker ennå stemmene som sa: «Det er for mye trafikk, vi må bruke sirene» i ambulansen. Det hastet.

Sykepleieren forbereder Miriam på at det ikke er sikkert at Odd kjenner henne igjen.

– Da han smilte da han så meg, skjønte jeg at han kjente meg igjen. Lettelsen flommet gjennom meg.

FLAKS: Hadde det ikke vært for at Miriam var hjemme og kunne tilkalle hjelp raskt, kunne det gått riktig galt. – Flaks at jeg forsov meg den morgenen, sier Miriam.
FLAKS: Hadde det ikke vært for at Miriam var hjemme og kunne tilkalle hjelp raskt, kunne det gått riktig galt. – Flaks at jeg forsov meg den morgenen, sier Miriam. Vis mer

Les også: – Jeg har lurt døden flere ganger

Ny nedtur
Talen fikk Odd tilbake i løpet av det første døgnet. Til vanlig jobber han som bilselger, noe han ikke klarte å legge fra seg på sykehuset.

– Til slutt tok jeg telefonen og fortalte hva som hadde skjedd og ba dem sette over samtalene til noen andre, sier Miriam.

Så kommer en ny nedtur. MR-bildene viser at Odds blodpropp har delt seg. Sykehuset frykter for synet og talen hans og sender ham umiddelbart til Rikshospitalet. Miriam er med i ambulansen.

«Han kan dø», sier nevrologen på Riksen. De vurderer operasjon, men han slipper. Miriam, som alltid har vært veldig følsom, føler at verden rundt henne raser sammen. De skulle jo gifte seg en dag. Dette hadde Miriam «mast» om i ni år. Han kunne ikke dø fra henne. Odd er mannen hun vil bli gammel med.

Hell i uhell
– Nettene på Rikshospitalet var fæle, selv om jeg var i trygge hender, innrømmer Odd.

– Jeg var redd for å dø og gråt mye. En fantastisk sykepleier satt hos meg hver natt og trøstet meg.

En dag ble Odd merkbart dårligere. Miriam skulle besøke ham, men slapp ikke inn. Rommet hans var fylt av helsepersonell.

– Jeg ble livredd, men det viste seg at han hadde en urinveis­infeksjon.

De første nettene Odd var på sykehuset, sov ikke Miriam og ringte sykehuset hver tredje time for å spørre hvordan det gikk.

– Det har vært mange gråtestunder. Fortsatt tar jeg meg selv i å reagere hvis Odd gjør noe unormalt. Selv om han er frisk, er jeg på vakt.

Da uhellet først var ute, var Odd heldig tross alt: Han var ung og godt trent.

– Jeg er syklist på min hals. Da jeg lå i sykesengen, lå jeg og sparket og kjente at førligheten vendte tilbake, forteller Odd.

Hukommelsen var – og er – fortsatt det som er hardest rammet. Korttidsminnet svikter.

– Odd er konkurransemenneske. I begynnelsen terpet og terpet han på alt han ikke kunne huske, sier Miriam.

FRIDDE: Under Birkebeinerrittet i sommer fridde Odd til Miriam foran mer enn 1000 frammøtte. – Jeg sa så klart ja! sier Miriam.
FRIDDE: Under Birkebeinerrittet i sommer fridde Odd til Miriam foran mer enn 1000 frammøtte. – Jeg sa så klart ja! sier Miriam. Vis mer

Les også: – Niels har gitt liv til fem andre

Angstanfall
Gjennom kommunen fikk Miriam tilbud om samtaler hos en psykolog og et mestringskurs rettet mot pårørende.

– Jeg sa ja og angrer ikke. Det reddet meg fra å gå på en smell. Jeg hadde et sted å gå til hvor jeg kunne blåse ut frustrasjonen min.

Fysisk er Odd som før, selv om han blir fortere sliten og må hvile oftere.

– Heldigvis har jeg en arbeidsplass som forstår og stiller opp, sier han.

Mens Odd lå på sykehuset tenkte han på å fri til Miriam. Anledningen skulle være noe spesielt. Som den ivrige syklisten han er, planla han å fri på scenen etter Birkebeinerrittet i sommer.

Miriam visste ingenting da hun og datteren Amalie dro for å heie på Odd.

– Like før mål, da jeg fikk øye på Miriam og Amalie, kjente jeg klumpen i halsen, sier Odd.

På scenen, etter rittet, fortalte Odd historien sin. Så ba han Miriam og datteren komme opp på scenen. Odd hadde syklet med ringen i ryggsekken. Da han bøyde seg ned, liksom tilfeldig for å ta opp noe, dro han fram ringen. Samtidig fortalte han til­skuerne at han hadde sagt til søsteren sin på sykehuset at hvis han overlevde, og klarte å fullføre Birken, da skulle han fri.

– Idet han sier det, går det opp for meg hva han er i ferd med å gjøre, forteller Miriam. Odd gikk ned på kne, og jeg sa «ja ja ja!».

Amalie sto mellom foreldrene og bare tittet på dem – hun syntes det var både litt rart og litt fint at pappa fridde.

Ikke ett øye var tørt blant de over 1000 tilskuerne da Odd viste sin kjærlighet åpenlyst. Nå planlegger paret bryllup sommeren 2016.

– Vi har vært så heldige. Jeg tror det er de sterkeste som får motgang, for vi takler det, sier Miriam ettertenksomt.

Erfaringen har ført dem enda nærmere hverandre.

– Vi klager ikke over små ting og setter veldig pris på hverandre. Odd er blitt et enda bedre menneske enn jeg trodde var mulig, sier Miriam og ser ømt bort på forloveden.

STOR GEVINST: – Legen på sykehuset spurte meg om jeg spilte lotto. Jeg sa nei. En bedre førstepremie enn å være i live kunne jeg uansett ikke fått, sier Odd. Her viser Miriam fram ringen hun har fått av Odd.
STOR GEVINST: – Legen på sykehuset spurte meg om jeg spilte lotto. Jeg sa nei. En bedre førstepremie enn å være i live kunne jeg uansett ikke fått, sier Odd. Her viser Miriam fram ringen hun har fått av Odd. Vis mer

Les også: – Jeg vil ikke bruke resten av livet på å være redd

 

Mistenker du hjerneslag? 
Lær FAST-regelen som hjelper for å avsløre hjerneslag: Be personen smile eller le. Be personen om å løfte begge hendene. Be personen si en enkel setning, som «sola skinner i dag». Sjekk om personen snakker utydelig. Ved ett eller flere FAST-symptomer, ring 113! Kilde: Slag.no

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer