Sju slag

Troner på toppen igjen

Nå er denne julekaken mest populær hos folket.

SJU SLAG: Å bake de sju slag til jul er en tradisjon for mange. Foto: NTB
SJU SLAG: Å bake de sju slag til jul er en tradisjon for mange. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Desember og julen nærmer seg med stormskritt. I den anledning er det flere som baker julebakst.

En del av norsk juletradisjon er de sju slagene som er ulike typer kaker og bakverk, selv om kakene i seg selv gjerne er hentet fra andre land.

Disse kakene blir ofte regnet som de sju slag:

  • Sandkaker
  • Pepperkaker
  • Fattigmann
  • Goro
  • Berlinerkranser
  • Krumkaker
  • Serinakaker

Til topps

Krumkaken er topper listen over favorittkakene til folket, ifølge en ny undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av Matprat og Opplysningskontoret for brød og korn. Det skriver de i en pressemelding.

– På årets liste er det bare krumkaker, pepperkaker (sirupssnipper) og smultringer som tradisjonelt har vært regnet blant de 7 slagene til jul. Kransekake har riktignok lange tradisjoner som festkake på norske kakebord, forteller Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn i pressemeldingen.

- Brune pinner og Sarah Bernhardt har kommet inn på listen de senere årene, og havreflarn for første gang i år. Noe av årsaken kan være at de enklere å lage og at de blir spist opp, legger Norbø til.

Slik holder du julekakene sprø

Er det en ting man vil i juletider er det at julekakene faktisk blir spist opp. KK har tidligere skrevet om hvordan man kan holde julekakene sprø gjennom hele julen.

Løsningen er nemlig bakepulver, fordi bakepulver har en god evne til å trekke til seg fuktighet. Tipset er derfor å pakke inn to til tre spiseskjeer bakepulver i et kjøkkenpapir og legger det sammen med kakene. Da skal de holde seg fine og sprø.

Det er også mulig å bruke potetmel som alternativ til bakepulver.

Tradisjonsmat stiller sterkt

At krumkaker er den mest populære julekaken stemmer godt med at tradisjonsmat er viktigere i år. Krumkaker er den eldste julekaken vi kjenner til, skriver Opplysningskontoret for brød og korn videre i pressemeldingen.

- Tradisjonell jul står mitt hjerte veldig nær. Som oppvokst i julens vugge, Brøttum i Ringsaker, må jeg si at jeg kjenner glede over at de tradisjonelle juletradisjonene virker å stå sterkere enn noensinne, sier ansvarlig redaktør i KK, Ingeborg Heldal.

Dagbladet-kokk Christopher Sjuve viser deg et genialt triks for å svoren ekstra sprø. Foto/klipp: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet TV Vis mer

- Jeg liker at julen tar vare på det tradisjonsrike, og er ikke av dem som pynter juletreet mitt med glitrende pynt formet som sigarer og avokadoer eller spiser taco på julaften, for å si det sånn, fortsetter hun.

- Noen av de beste julekakene jeg vet om er rosettbakkels, krumkaker og tyske skiver. Jeg kan huske at de ble nennsomt bakt av min mormor, og nå er det mamma som ivaretar tradisjonen i vår familie. Til tross for min begeistring for de gamle sju sortene er jeg litt bekymret på egne vegne, da jeg og krumkakejernet aldri har blitt ordentlig kjent. Men jeg får kanskje ta ansvar og lære meg det, slik at jeg kan føre det videre til neste generasjon når det blir min tur.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet