Forelskelse

Tror du ikke på kjærlighet ved første blikk?

Tro om igjen, det er nemlig bevist at det funker.

MØTTE BLIKKET: De så hverandre gjennom et vindu første gang, og ja, det var kjærlighet ved første blikk mellom Birgithe Steinarsdatter Zion (29) og Stian Zion (32). Foto: Ingun A. Mæhlum
MØTTE BLIKKET: De så hverandre gjennom et vindu første gang, og ja, det var kjærlighet ved første blikk mellom Birgithe Steinarsdatter Zion (29) og Stian Zion (32). Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Birgithe Steinarsdatter Zion (29) og Stian Zion (32) opplevde det for tre år siden.

Det var varmt ute og Stian hadde ikke på seg mer enn en snekkerbukse og singlet da han gikk på jobb for å montere utvendige persienner på en ny­renovert tannklinikk.

Innenfor veggene hadde Birgithe en av sine første arbeidsdager som tannlegeassistent hos sin nye arbeidsgiver. Og hun husker øyeblikket som det skulle vært i går. Sekundet da Stian dukket opp.

– Øynene våre møttes, og vi stoppet begge helt opp. Vi bare sto helt stille og så på hverandre. Jeg kan umulig beskrive den følelsen – det var helt uvirkelig, forteller Birgithe.

I stedet for å fortsette den påbegynte arbeidsoppgaven, snek hun seg til en liten pause og satte seg ned i en tannlegestol, med utsikt rett ut av vinduet – og rett på Stian.

– En kollega kom inn og lurte på hvorfor i all verden jeg satt i tannlegestolen. Jeg tror jeg bare smilte, for jeg klarte ikke å svare, forteller hun.

LES OGSÅ: Jeg glemmer ikke første gang vi kysset

Du skanner ham

LYKKELIGE: I dag er Birgithe Steinarsdatter Zion (29) og Stian Zion (32) lykkelig gift . Foto: Ingun A. Mæhlum
LYKKELIGE: I dag er Birgithe Steinarsdatter Zion (29) og Stian Zion (32) lykkelig gift . Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

To mennesker var nettopp blitt blendet av det første møtet. Dette avgjørende øyeblikket vi står overfor hver dag, når vi gjør oss opp en mening om hverandre: god eller ond, vinn eller forsvinn.

Butikkmedarbeideren som smiler blidt idet hun tar imot betaling, rekker deg posen med nye klær og sender et «ha en fin dag» på vi ut. Han kjekke typen ved bar­disken, rakrygget og selvsikker mens han nipper til rødvinsglasset. Eller badevakta i svømmehallen, som knapt orker å løfte blikket fra avisen når du forsøker å hilse før du hopper uti bassenget.

I løpet av de korte møtene med disse fremmede menneskene har du allerede dannet deg et bilde av hvordan personen er. Den vennlige jenta i butikken, han solide karen i baren – og den uhøflige latsabben i svømmehallen.

– Man sier ofte at man bare bruker noen sekunder på å gjøre seg opp en mening om et annet menneske, men ofte trenger man ikke engang så «lang» tid. Som regel gjør du skanningen av en person på et nanosekund – og konkluderer for deg selv ut fra det, sier Live Bressendorf Lindseth, kommunikasjonsrådgiver i Kondor AS og forfatter av blant annet boka «Sats på førsteinntrykket».

Hun forteller at vi må spole flerfoldige tusenår tilbake i tid for å finne forklaringen bak denne umiddelbare analysen av nye mennesker.

– Førsteinntrykk er rett og slett koblet opp mot selvoppholdelsesdriften. Det vi faktisk gjør, er å vurdere om personen representerer en trussel som vi må forsvare oss mot, eller om vi kan være trygge. Hvis det virkelig er en reell fare, har vi ikke lang tid på oss før vi må reagere, og dette er årsaken til at vi er så uhyre kjappe når vi konkluderer. Slik har både mennesker og andre pattedyr agert til alle tider, sier Bressendorf Lindseth.

– Og det er dette som gjør fenomenet førsteinntrykk så uhyre interessant.

LES OGSÅ: Kjærlighet ved første blikk - er det mulig?

TRE DAGER: I tre dager jobbet Stian utenfor Birgithes vinduer. De kikket på hverandre, men turte ikke å prate med hverandre. Ikke før de møttes flere måneder senere. Nå er de lykkelig gift. Foto: Ingun A. Mæhlum
TRE DAGER: I tre dager jobbet Stian utenfor Birgithes vinduer. De kikket på hverandre, men turte ikke å prate med hverandre. Ikke før de møttes flere måneder senere. Nå er de lykkelig gift. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Stemmer forbløffende godt

Psykologiprofessor Paul Moxnes ved Universitetet i Tromsø er enig. Han har gjennomført studier for å teste hvor godt førsteinntrykket stemmer. Og her ser vi at ukjentes vurdering av deg ofte stemmer forbløffende godt.

I en av studiene ble studenter delt inn i grupper på rundt ti personer. Dette ble gjort allerede første gangen de møttes i klasserommet. Alle fikk utdelt et skjema som listet opp 20 egenskaper, og for hver av de ni andre deltagerne i gruppen skulle de krysse av for hvor godt de mente at egenskapene stemte. Er han pratsom? Er dette en person som er uvennlig mot andre? Er dette et menneske som er lite disiplinert? Blir han lett nervøs? Er han oppfinnsom?

– Dette var blant egenskapene studentene skulle ta stilling til. Studentene fikk beskjed om å fylle ut skjemaet bare for folk de ikke hadde møtt før. Og ingen skulle snakke sammen. I etterkant fylte alle ut et skjema hvor de vurderte seg selv.

I en annen studie ble de andres vurderinger målt opp mot en personlighetstest.

– Dette var voksne studenter i 40-årene som ikke hadde interesse av å lure noen, og i begge disse studiene så vi at førsteinntrykket var overraskende treffsikkert, sier han.

LES OGSÅ: 6 kroppsspråk-triks du bør kunne

De første 20 sekundene avgjør

Grete Wilsgaard er daglig leder for bemanningsselskapet Jobzone i Tromsø. Særlig i rekrutteringsbransjen kan et godt førsteinntrykk spille en avgjørende rolle, mener hun.

– Du kan endre inntrykket andre folk har av deg, men du kan aldri endre førsteinntrykket, sier hun.

Når hun arrangerer jobbsøkerkurs har hun alltid en egen bolk om førsteinntrykk. Her lærer hun fra seg det hun kaller 4 x 20-regelen.

– Slik jeg ser det, er det de første 20 sekundene som er avgjørende, de første 20 ordene, de første 20 bevegelsene og de første 20 ansiktsutrykkene. Lykkes du her, kan du skape et godt førsteinntrykk som setter seg i bevisstheten til dem du møter. For vi reagerer ikke på fornuft, vi reagerer på følelser, sier hun.

Men til tross for at det umiddelbare bildet ofte stemmer, kan det ifølge både Grete Wilsgaard og Live Bressendorf Lindseth også være risikabelt å stole blindt på førsteinntrykket. 

– Å bedømme en person utifra bare et lite møte, kan være litt urettferdig. Det sier seg selv at man ikke kan oppleve et helt menneske på så kort tid. Det som imidlertid er litt skummelt, er at når man først har dannet seg et negativt inntrykk, så skal det veldig mye til før vi reviderer inntrykket. Årsaken til dette er at vi ubevisst liker å tro at vi er gode menneskekjennere, så om vi først har fått et dårlig bilde, så leter vi etter feil og negative egenskaper for å få antakelsen bekreftet for oss selv. Det samme gjelder om man får et godt inntrykk av en annen person, sier Live Bressendorf Lindseth.

LES OGSÅ: Dette gjør forelselse med deg

KJÆRGLIHET: Stian og Birgithe er ikke i tvil: Det var kjærlighet ved første blikk.
 Foto: Ingun A. Mæhlum
KJÆRGLIHET: Stian og Birgithe er ikke i tvil: Det var kjærlighet ved første blikk. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Grunn til å være skeptisk

– Vi er i stand til å legge smørsida til, sier Moxnes, som mener man må skille mellom hans studie med studentene, der ingen tjente på å skape et falsk godt førsteinntrykk, og på situasjoner der man ønsker å oppnå gevinster i en eller annen form: Å kapre en jobb, å selge en bil eller å erobre en kjæreste.

– I disse tilfellene skal man derfor være mer skepisk til det umiddelbare inntrykket du får av den andre. Når det er sagt, er det jo mange par som er blitt sammen etter å ha fått et godt førsteinntrykk av hverandre. Jeg og kona møttes på en dansefest på Munchmuseet for 35 år siden – og vi er fremdeles godt gift, forteller Moxnes.

Og hvordan gikk det så, med tannlege­assistenten og persiennemontøren, som møttes på hver sin side av et vindu i 2011?

Tre dager gikk. Stjålne blikk. Sniking på hverandres Facebook-profiler, kribling i magen – og flere nestenulykker for Stian som ofte holdt på å ramle ned fra stillaset da Birgithe kom inn i rommet på andre siden av vinduet. Og så var persiennene ferdig montert.

– I løpet av disse dagene våget vi ikke å snakke med hverandre. Det skulle faktisk gå flere måneder før vi tilfeldig møttes igjen, og deretter ei god stund til før vi faktisk ble sammen, sier Birgithe.

I dag er paret gift, og Stian er «verdens beste» stefar for Birgithes sju år gamle sønn Magnus.

– Hvor klissete det enn må høres ut, så møttes vi gjennom et vindu – og det var kjærlighet ved første blikk, sier Birgithe.

Verken Stian eller Birgithe har tidligere opplevd å få så rett i sine bilder av en annen person basert utifra førsteinntrykket.

– Men her er det ingen tvil om at første­inntrykket vi fikk av hverandre var riktig. Vi visste kanskje allerede der og da at det bare måtte bli oss to.

Denne artikken er hentet fra KK nr. 45 .

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer