Medavhengighet

Trudes mann var rusmisbruker: - Jeg ønsket ham død av og til

Selv da «Trude» lå på operasjonsbordet, bekymret hun seg kun over ektefellen og hans rusproblem. Å tenke på seg selv var det ikke plass til.

LEVE SAMMEN MED RUSAVHENGIG: Trude forsøkte i mange år å hjelpe ektefellen ut av rusen, samtidig som hun tok ansvar for alt på hjemmebane. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB
LEVE SAMMEN MED RUSAVHENGIG: Trude forsøkte i mange år å hjelpe ektefellen ut av rusen, samtidig som hun tok ansvar for alt på hjemmebane. ILLUSTRASJONSFOTO: NTB Vis mer
Publisert

Å leve sammen med en rusavhengig kan for noen mennesker bli et altoppslukende livsprosjekt. «Trude», som ønsker å fortelle sin historie anonymt, forsøkte i ti år å hjelpe mannen hun elsket ut av misbruket. Til slutt innså hun at hun ikke kunne redde ham.

– Det har tatt lang tid å komme hit og jeg kan fortsatt gråte fordi jeg er redd for hva som kan skje med ham, men jeg kan ikke gjøre noe med det, sier hun.

«Johan» hadde en bakgrunn som heroin- og pillemisbruker, men hadde vært uten heroin i nesten ti år da Trude møtte ham for første gang. De fant tonen ganske raskt og ikke lenge etterpå dro de på en lenger ferie sammen.

– Jeg tenkte ikke noe særlig over at han hadde hatt et rusmisbruk. Innstillingen min var at alle fortjener en ny sjanse, uavhengig av hva du har gjort. Under ferien ble det klart for meg at dette var mannen jeg ville være sammen med. Deretter gikk alt ganske kjapt og kort tid etter ble jeg gravid med vårt første barn, forteller hun.

Oppdaget at hun ruste seg igjen

Men allerede under graviditeten begynner Trude å se antydninger til at Johan ruser seg igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer