Donald Trump

Trump-familiens mest tragiske historie har du kanskje ikke hørt om

Donald Trump ble motivert av farens kritikk, men de strenge kravene ble en fallgruve for hans eldre bror.

DONALD TRUMP: Donald Trump var konkurranseorientert og frampå akkurat som sin far, eldstesønnen Freddy var derimot av en helt annen karakter - noe som falt dårlig i smak hos pappa Fred. Her er Donald sammen med sin far. 
 Foto: Splash News
DONALD TRUMP: Donald Trump var konkurranseorientert og frampå akkurat som sin far, eldstesønnen Freddy var derimot av en helt annen karakter - noe som falt dårlig i smak hos pappa Fred. Her er Donald sammen med sin far. Foto: Splash News Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har versert mange historier om og rundt den neste amerikanske presidenten, Donald Trump i løpet av hans presidentkampanje, og mange av dem har omhandlet hans sjokkerende utsagn og oppførsel - blant annet rettet mot kvinner. 

Men en historie du kanskje ikke har hørt så mye om er også Trump-familiens sørgeligste. En historie som strekker seg tilbake i tid, og omhandler Donalds eldre bror Fred «Freddy» Trump Jr. (1938 - 1981).

Som eldstesønn og oppkalt etter sin far, Fred Trump, var han den naturlige arvingen av familiebedriften, men slik skulle det altså ikke bli. 

LES OGSÅ: Disse kjendisene støtter Donald Trump

Ble ansett som en taper

Fred Trump var en tøff far som krevde mye av sine barn, og delte villig sin filosofi om at verden besto av vinnere og tapere. Hos sine egne sønner var det kun en vinnermentalitet som var akseptabel.

Donald har uttalt at deres far kunne være sta og urokkelig, noe Donald taklet fint, men for Freddy var det ikke like lett. Han slet med farens mangel på ros og raushet med kritikken. Freddy var vennlig og utadvendt av natur, og slett ikke en aggressiv og konkurranseorientert type som sin far og bror – som derfor anså han som udugelig. 

LES OGSÅ: Melania Trump: - Hun har fått mye oppmerksomhet for å vise kløft og ha en veldig sexy stil

Freddy hadde i tillegg liten interesse for familiebedriften, og feilet derfor stadig vekk i forsøket på å gjøre sin far til lags. Etter hvert valgte han derfor å realisere sine egne drømmer, og ble pilot for Trans World Airlines, giftet seg med en flyvertinne og fikk to barn. Men lykken skulle ikke vare lenge.

#TBT With my family growing up- I'm on the left.

Et bilde publisert av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

Søsknene Trump avbildet med Donald helt til venstre, og eldstemann Freddy her i svart blazer.

Farens pågående kritikk var en drivkraft for Donald, men for Freddy var det svært demotiverende, og sies å være en av grunnene til at han søkte trøst i alkoholen. Freddy utviklet et stadig større alkoholproblem som til slutt tok livet av ham i 1981, bare 43 år gammel.

Den amerikanske forfatteren, Tony Schwartz, som var «ghostwriteren» av Donald Trumps biografi, «The Art of the Deal», sier i dokumentaren «The Choice, 2016» at Donald som stadig var vitne til at Freddy ble skremt av sin far, bestemte seg for å være det motsatte av sin bror. Både i påsyn av sin far og mot alle andre han skulle møte i livet sitt.

Brorens tragedie gjorde Donald til avholdsmann

Donald Trump har beskrevet seg selv som sin brors motsetning, og i et intervju med The Times fortalte han at han har lært av sin brors feil, hvordan dårlige valg kan dra ned selv de som virker forutbestemt til å lykkes.

– Han ville vært en fantastisk fredsmegler hvis han ikke hadde problemet, fordi alle elsket ham. Han er som det motsatte av meg, har han sagt til The Times.

Å se sin bror lidelse fikk Trump til å holde seg langt unna alkohol og sigaretter, og han har derfor vært avholdsmann hele livet.

Psykologspesialist Kari Lossius sier til KK.no at pårørende av rusmisbrukere rapporterer om psykiske plager som angst og depresjon, men det er slett ikke alle som blir avholdsmennesker. 

– Selv om en har sett skadene alkohol kan gi, er det ingen garanti for at en blir avholdsmenneske av den grunnen. Du blir med andre ord ikke immun mot en avhengighet bare fordi du har sett og opplevd det med egne øyne, det er så vidt jeg vet ingen forskning som tyder på en slik sammenheng, forteller hun.

Familier reagerer ulikt når et av medlemmene utvikler en avhengighet. Det finnes familier der den enes avhengighet utløser rusproblemer hos de andre medlemmene. 

Det at Donald Trump selv har valgt å holde seg unna alkoholen mener hun er bra uansett hva som er begrunnelsen for valget.

– I valgkampen har han fremstått som en narsissistisk bølle, og vi kan vel alle være glade for at han ikke drikker, sier hun.

Hvis han hadde hatt et rusproblem i tillegg så hadde verden virkelig vært i trøbbel.

LES OGSÅ: Drikker kjæresten eller en god venn for mye?

Myself with mother and father at New York Military Academy. See, I can be very military. High rank! #TBT #Trump

Et bilde publisert av Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

Fred og Mary Anne Trump besøker sønnen Donald på New York Military Academy.

Alkoholmisbruk har sterk innvirkning på de pårørende

Lossius mener Donald Trump fremviser en endimensjonal måte å forstå verden på, preget av svart-hvitt tenkningen som faren fremmet som en del av oppdragelsen. En tankegang der verden består av vinnere og tapere, og alle som sier ham imot får gjennomgå.

– Han rakker ned på alle som ikke er akkurat som ham, eller som ikke tenker som ham. Han er autoritær og utrolig gammeldags i sin lederstil. Jeg hadde håpet at silke menn var gått ut på dato, sier hun og legger til:

- I en kompleks verden trenger vi statsledere som er reflekterte, har toleranse for mennesker ulik dem selv, og som skjønner at de som er «underdogs» i dag kan bli morgendagens vinnere, forklarer hun.

Hun har likevel stor forståelse for at brorens misbruk og død kan ha gjort et sterkt inntrykk på den kommende presidenten.

– For de aller fleste er det en skjellsettende opplevelse å miste sin bror i en overdose. Overdosedødsfall er ofte ekstra vanskelig å forsone seg med siden disse dødsfallene ikke bare tar fra en personer en er glad i, men også fordi disse dødsfallene i prinsippet kunne vært unngått, forteller hun. 

Mange familier kan kjenne på en massiv skyld- og skamfølelse etter slike opplevelser, og vanligvis setter slike hendelser dype spor. 

– Mange kan tenke tanker som at «hvis jeg bare hadde gjort sånn og sånn» så hadde det kanskje ikke skjedd. I tillegg får man ikke like mye støtte fra andre. Er det noen i familien som for eksempel er alvorlig syke så får du støtte fra omgivelsene, men ved rus- og alkoholavhengighet får man ikke de samme reaksjonene, forklarer psykologen.

Dersom den rusmiddelavhengige er en omsorgsfigur kan dette påføre barna betydelige belastninger og psykiske skader. Og hvis du er bror eller søster av en rusavhengig kan du risikere at det blir liten plass til dine behov innad i familien, og mange kan oppleve at de får mindre omsorg og hjelp enn det de har behov for.

Da Donald Trump hold sin første tale etter at det var avklart at han hadde vunnet valget natt til 9. november takket han sin kjære storebror:

- Jeg takker også min avdøde bror Fred. Han var en fantastisk og storartet mann. Jeg har vært veldig heldig med familien min. Fantastiske brødre og søstre, og helt utrolig fanstastiske foreldre.

Se hele seierstalen her:

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer