Pascal Engman:

- Truslene og hatet fikk meg til å skrive boken

I fem år jobbet Pascal Engman i den svenske avisen Expressen. Der ble han skremt av all trakasseringen av kvinnelige journalister.

PASCAL EENGMAN: Pascal Engmans far er fra Chile, og kom til Sverige i 1973 etter militærkuppet: 
– Drømmen min er å kunne bo halve året i Sverige og halve i Chile for å skrive, sier Pascal. FOTO: Rickard L. Eriksson
PASCAL EENGMAN: Pascal Engmans far er fra Chile, og kom til Sverige i 1973 etter militærkuppet: – Drømmen min er å kunne bo halve året i Sverige og halve i Chile for å skrive, sier Pascal. FOTO: Rickard L. Eriksson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Va trävligt, sier Pascal Engman (31) høflig på en svensk, litt gammelmodig måte. Han er tidlig ute. Fikk unnagjort noen samtaler gjennom øreproppen i hotellets foajé før han skjønte at det var oss han skulle treffe. Takker nei til lunsj. Skal videre til en ­annen avtale etterpå. Men gjerne kaffe. Henter til journalisten også mens han er i gang.

– Hva vil du vite? Jeg er litt uvant med å ­gjøre intervjuer, sier Pascal, selv om det unektelig er blitt noen møter med pressen ­siden «­Patriotene» kom ut i Sverige i 2017. Debut­romanen hans om terror og trusler mot journa­lister, lagt til en fiktiv svensk avis, er oversatt til sju språk, og Hollywood har lagt inn aksjer for å få lage tv-serie. Likevel, det er altså fra andre siden av bordet at Pascal Engman har gjort de fleste intervjuene. Som journalist.

– Da jeg var 23 år, sendte jeg en kronikk til alle avisene i landet, og redaktøren i Trelleborgs Allehanda i Skåne ble så imponert over at jeg kom helt ned til Malmö kun for å spise lunsj med ham, at han ga meg en jobb.

En framoverlent, skoleflink ung mann, hvis yrkeserfaring begrenset seg til ett år som handelsreisende i parfyme, og ett år som bartender, noe han begynte med kun for å imponere en jente som hadde slått opp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer