Fulle Barn

Tuva var 13 år da hun kom hjem full for første gang

- Jeg tenkte: «hva gjør jeg nå?», sier Hélène Fellman (57). Og gjorde noe de fleste ikke kunne gjettet seg til.

MOR OG DATTER: 15 år etter at hun kom hjem full, sier Tuva Fellman at hun gjerne bruker moren, Hélène, som rollemodell. Foto: Geir dokken
MOR OG DATTER: 15 år etter at hun kom hjem full, sier Tuva Fellman at hun gjerne bruker moren, Hélène, som rollemodell. Foto: Geir dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hélène Fellman (57) husker følelsen da datteren Tuva Fellman (28) kom hjem full for første gang.

– Hun var jo bare 13 år, så jeg ble veldig overrasket og tenkte «hva gjør jeg nå?» 

Hun husker hun kjente på redselen for å bli stående handlingslammet da hun fikk tenåringer i huset. Hva gjør man når man ikke aner hva man skal gjøre?

Tuva våknet neste morgen og tenkte: «Nå har jeg driti meg skikkelig ut!» Hun var sikker på at hun skulle bli kjeftet huden full da hun slukkøret tasset ned på kjøkkenet til moren.

– Det er klart 13 år er tidlig, og jeg visste jo at jeg hadde skuffet henne. 

LES OGSÅ: 6 gode råd til tenåringsforeldre

Nyttet ikke å kjefte

Da Tuva kom ned på kjøkkenet, satt mamma ved kjøkkenbordet med en splitter ny mobiltelefon foran seg. Tuva hadde ønsket seg akkurat den modellen lenge.  

– Mamma sa den var til meg. Jeg skjønte ingenting. 

TENÅRING: Ifølge moren var Tuva Fellman en svært aktiv og kreativ ungdom.  Foto: Geir Dokken
TENÅRING: Ifølge moren var Tuva Fellman en svært aktiv og kreativ ungdom. Foto: Geir Dokken Vis mer

– Å kjefte var meningsløst i og med at jeg visste at hun allerede angret og skammet seg. Og verken Tuva eller søsteren hennes fikk noe særlig høyt beløp i ukepenger, så det var ikke noe vits i å ta fra henne det. Derfor sa jeg til henne: «Nå får du denne telefonen, men skjer dette igjen, så tar jeg den fra deg.»

Hélène, som er familieterapeut, sier at det for henne handlet om å ta kontroll og vise Tuva at det var hun som bestemte.

– Om det var riktig, aner jeg ikke, men jeg tror det fungerte.

Tuva ler.

– Vennene mine trodde moren min var blitt gal, men det skal sies at jeg tok meg sammen. Jeg var ikke i tvil om at hun ville tatt telefonen fra meg om jeg brøt reglene en gang til.

Tuva er i dag programleder i P3, blant annet for sexopplysningsprogrammet «Juntafil». Til høsten skal hun ta opp studiene igjen og begynne å studere sexologi på deltid. Nylig ble også en selvbiografisk dokumentar hun har laget om abort mye omtalt og beskrevet som et modig prosjekt. Det har gått bra med Tuva.

Likevel mener Hélène at Tuva var over gjennomsnittet utfordrende som tenåring.

– Jeg pleier å si at Tuva ikke sov en hel natt før hun fylte 18. Hun var tidlig ute med det meste og var kreativ og svært aktiv. Det ga mange utfordringer. Jeg husker perioden som innmari slitsom med en haug av endeløse diskusjoner. Jeg jobbet hardt med meg selv for ikke å bli en mor som bare kjeftet. 

LES OGSÅ: - «Vent her» sa mamma. Hun kom aldri tilbake

Ensomt å være tenåringsforelder

Hvem søker man råd hos når poden er i ferd med å bli stor?

– Det er langt mer ensomt å være tenåringsforelder og mindre rom for å diskutere hva man skal gjøre med andre foreldre. For med en gang du åpner deg, står du i fare for å utlevere barnet ditt, sier Guro Hoftun Gjestad.

Guro er trebarnsmor og journalist i VG Helg. Denne høsten kommer en bok hun har skrevet om det å være storbarnsforelder. Hun mener begrepet tenåring er for snevert, for det begynner før 13 og varer inn i 20-årene. 

I fjor, etter nok en våkenatt der hun lå med hodet i retning vinduet og ventet på lyden av de riktige skrittene utenfor på gaten, satte hun seg ned og skrev en aviskommentar om hvor utfordrende det kunne være. Kommentaren hennes ble delt mer enn 100 000 ganger.

TENÅRINGSFORELDER: Guro Hoftun Gjestad mener vi må snakke mer om utfordringene rundt de store barna.  Foto: Geir Dokken
TENÅRINGSFORELDER: Guro Hoftun Gjestad mener vi må snakke mer om utfordringene rundt de store barna. Foto: Geir Dokken Vis mer

– Det skrives, blogges og drøftes mye om livet med små barn, men tenåringsforeldrene er stille. Rett før jeg skrev kommentaren hadde jeg lest et blogginnlegg fra en småbarnsmor som begynte sånn: «Gjett hvem som har spist brokkoli i dag?» Jeg ønsker ikke å sette de forskjellige periodene opp mot hverandre, men det blir ikke nødvendigvis lettere når de blir eldre, sier Guro.

Hun understreker at både mannen hennes og døtrene har vært en del av arbeidet med boka om tenåringslivet og har lest gjennom alt hun skriver fra familien. Guros datter, som er omtalt i denne artikkelen, har også lest og godkjent det som står, men ønsker ikke selv å bli intervjuet.  

Ifølge den amerikanske hjerneforskeren Frances E. Jensen, aktuell i høst med boken «En nevroforskers overlevelsesguide til tenårene», er fasen krevende fordi de fleste av oss mangler kunnskap om tenåringenes hjerne. Lenge har man trodd at den er ferdig utviklet, men tenåringshjernen er svært plastisk og fortsatt i full utvikling langt inn i 20-årene.

Da den amerikanske forskeren selv ble tenåringsmor til to gutter, rettet hun forskningen mot sine egne barn, og fant ut at den delen av hjernen som kan analysere seg fram til konsekvenser, ikke er ferdig utviklet før vi har passert 20. Og den delen av hjernen som gjør at vi husker å utføre handlinger vi har planlagt, som å ringe hjem, tar rett og slett en utviklingspause i tenårene.

LES OGSÅ: Lei maset til mamma? Slik takler dere problemene best

Hjernen endres mye i tenårene

Forklarer disse opplysningene noe?

Christian K. Tamnes ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo, forsker på hjernens utvikling. Han synes man skal være forsiktig med å trekke generelle konklusjoner om adferd ut fra den nye forskningen.

– Hjernen endrer seg mye i tenårene. De siste 20 årene har vi tilegnet oss ny kunnskap om endringene fordi vi har fått nye avbildningsmetoder. Men foreløpig er det veldig mye vi ikke vet om hvordan disse endringene påvirker tanker og følelser.

Han forklarer at tenåringshjernen, i likhet med barns hjerne, er svært mottakelig for inntrykk og erfaringer.

RINGTE RUNDT: – Det var selvsagt flaut at mamma ringte rundt til vennene mine og kontrollerte, men jeg hadde nok utnyttet situasjonen om hun hadde vært slappere, sier Tuva. Foto: Geir Dokken
RINGTE RUNDT: – Det var selvsagt flaut at mamma ringte rundt til vennene mine og kontrollerte, men jeg hadde nok utnyttet situasjonen om hun hadde vært slappere, sier Tuva. Foto: Geir Dokken Vis mer

– Det er først og fremst positivt i den forstand at vi da opptar mye ny kunnskap lettere, men det betyr også at vi trolig er mer følsomme for negative opplevelser. Forskere undersøker nå om tenåringshjernen er spesielt mottakelig for følelsesmessig og sosial påvirkning, både på godt og vondt, sier Tamnes.

Guro tror utfordringene ved å være mor og far til de store barna er annerledes i dag enn tidligere. Rett og slett fordi tenåringer i dag kan låse seg inne på rommet sitt og logge seg på nettet.    

– De har tilgang til hele verden inne fra det rommet. Det er umulig å vite hvem de kommuniserer med og hva de egentlig er opptatt av, sier Guro. 

Da hennes eldste datter plutselig begynte å lukke seg inn på rommet, ble hun redd.

– Hun hadde begynt på videregående og plutselig var hun nesten aldri ute mer. Hun satt bare på rommet sitt foran pc-en.   

Guro vekslet mellom å forsøke å prate med henne, kjefte på henne og anklage henne.

– Jeg lærte etter hvert å forsøke å lytte til de få svarene hun faktisk ga. Det er frustrerende å oppleve at man plutselig ikke kan snakke med sitt eget barn en periode. Det savner jeg en offentlig samtale rundt. 

LES OGSÅ: - Da mamma døde mistet jeg meg selv

Snek seg ut på natten

Hélène Fellman tror internett har gjort det vanskeligere å være tenåringsforelder. Det ser hun ofte i jobben som terapeut.

– De tingene Tuva gjorde, kjente jeg jo igjen fra min egen oppvekst. Smugdrikking, rapping av penger, stjeling av sprit fra barskapet og slikt. Foreldre i dag møter en helt annen virkelighet og nettverk de ikke aner hvordan fungerer, sier Hélène.

Hun ble skilt fra Tuvas far da døtrene var henholdsvis 11 og 13 år. Hélèn tror det paradoksalt nok var en fordel å være alene med tenåringsbarn.

– Jeg mener ikke at jeg var glad for skilsmissen, og jeg vet det har påført barna mine smerte. Men jeg hadde fullt fokus på dem og skulle ikke i tillegg diskutere både stort og smått med pappaen, selv om han selvsagt hadde meninger og innflytelse. 

SNEK SEG UT: Det var ikke alltid sånn at Tuva sov søtt i sengen sin på pikerommet da hun var tenåring.  Foto: Geir Dokken
SNEK SEG UT: Det var ikke alltid sånn at Tuva sov søtt i sengen sin på pikerommet da hun var tenåring. Foto: Geir Dokken Vis mer

På speilet i gangen hadde mamma skrevet med leppestift: «Puberteten er den perioden der foreldre blir vanskelige.»

Tuva husker godt meldingen på speilet.

– Jeg oppfattet vel at mamma forsøkte å fordele litt skyld. Det var fint gjort, sier Tuva.

Hélène var veldig til stede som tenåringsmor. Hun ventet alltid oppe når døtrene var ute og ringte andre foreldre for å kontrollere at de skulle sove der de sa de skulle sove. Tuva fikk sin første ordentlige kjæreste allerede som 14-åring. Spørsmålet om overnatting dukket tidlig opp. Mor var beinhard, til tross for at datteren fikk p-piller med hennes velsignelse.

– Jeg visste at de hadde sex, og ønsket ikke å forhindre det i seg selv. Det handlet om å skåne Tuva for ubehagelige situasjoner, hvis hun for eksempel plutselig ombestemte seg og ikke hadde lyst likevel. Når man er ung, kan det da være fint å ha mamma å skylde på. Derfor sa jeg konsekvent nei til overnatting fram til hun var 16 år.

Det betydde ikke at Tuva aksepterte det.

– Jeg kom hjem så sent jeg kunne og satte vekkerklokka på fem og gikk over til ham og la meg igjen, ler Tuva.

– Til slutt ga mamma opp.

– Akkurat der ga jeg opp, ja, men du fikk fortsatt ikke lov til å sove over en hel natt, sier Hélène og mener at man også, i alle fall i sitt stille sinn, skal applaudere en porsjon oppfinnsomhet.

Tuva og moren har hele tiden hatt et godt forhold, og har alltid kunnet snakke sammen om det meste.

– Tuva er en åpen, snill og sjenerøs person. På den måten har hun alltid vært lett å være mamma for.  

Tuva er glad for at moren blandet seg så mye som hun gjorde.

– Jeg syntes selvsagt at det var flaut at hun ringte venners foreldre, men jeg er ganske sikker på at jeg ville utnyttet situasjonen hvis hun ikke hadde fulgt opp. Får jeg tenåringsbarn selv en gang, bruker jeg gjerne mamma som modell, sier Tuva med et stort smil tilbake i mammas kjøkken.

LES OGSÅ: Velger nettet fremfor mor

Saken er også publisert i KK35. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer