Tenåringsgravid:

Tuva var bare 16 år da hun oppdaget at hun var gravid

- Jeg fikk først panikk, sier Tuva Levie Olsen (17).

DELER: - Når du får barn i en alder av 17 år i en liten kommune, så ønsker jeg å dele mine erfaringer rundt det. FOTO: Privat
DELER: - Når du får barn i en alder av 17 år i en liten kommune, så ønsker jeg å dele mine erfaringer rundt det. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en alder av 16 år fikk Tuva Levie Olsen fra Ørnes i Meløy kommune den uventede beskjeden om at hun var gravid. En graviditet som ikke var planlagt, men hvor hun sammen med kjæresten og barnefar Hermann Frøskeland (21) tok valget om å beholde barnet.

Siden desember 2020 har vi (avisa Kulingen, red. anm.) fulgt det unge paret som er bosatt i Glomfjord i Meløy kommune. Vi har fulgt prosessen under graviditeten, etter fødselen og det første halvåret som nybakte foreldre.

Tuva er født og oppvokst i kommunesenteret Ørnes i Meløy kommune, mens Hermann er fra Glomfjord. Paret som hadde kjent hverandre over lengre tid ble sammen i februar 2020. I mai 2020 forlovet de seg.

- Kom som et sjokk

Det skulle ikke ta lang tid før partnerskapet til det nyetablerte paret skulle bli satt på prøve. 2. juli følte Tuva seg ikke helt i form.

- Jeg følte meg kvalm og slapp. Selv om jeg hadde vært ute dagen før, hadde jeg kun drukket to bokser cider. Så jeg trodde ikke det var fyllesyken som gjorde det. Så jeg bestemte meg for å ta en graviditetstest, for å se om jeg var gravid, forteller Tuva som etter testen fikk et sjokk.

- Det kom som et sjokk da jeg så at jeg var gravid. Jeg tenkte egentlig ikke tanken en gang, så jeg fikk panikk.

Den første hun ringer for å informere om den positive graviditetstesten er barnefaren Hermann.

- Jeg var på handletur på butikken da Tuva ringte og var panisk. Jeg tok vel egentlig det hele ganske med ro, og tenkte at når det først har skjedd, må man gjøre det beste ut av det.

Det første bildet Tuva delte med sine følgere etter hun ble gravid. Foto: Privat
Det første bildet Tuva delte med sine følgere etter hun ble gravid. Foto: Privat Vis mer

Det skulle vise seg at Tuva var gravid i åttende uke pluss fem dager, altså drøye to måneder. De første dagene etter nyheten var paret usikker på hvilke valg de skulle ta for fremtiden.

- Det at vi var et såpass nylig kjærestepar var egentlig ikke noen stor faktor i valget, det var heller det at jeg er såpass ung. Hvordan ville det å få et barn påvirke utdanningsløpet og ungdomstiden min? forteller Tuva.

- For min del handlet det mest om å støtte Tuva i valget hun ønsket å ta, opplyser Hermann.

Tungt å være gravid

Da vi møtte paret for første gang i desember 2020, var det fremdeles to måneder til termin. Med to måneder igjen av graviditeten så Tuva allerede frem til å bli ferdig.

- Jeg gleder meg til å bli ferdig med graviditeten. Folk sier det er koselig å være gravid, og ja det er koselig, men samtidig så hater jeg det, sa hun.

Graviditeten hadde gått overraskende bra og hun hadde opplevd lite komplikasjoner. Men på slutten av tiden som gravid begynte det å merkes.

- De siste to månedene var definitivt de tyngste. Det var tungt å rulle ut av senga, det var tungt å kle på seg sko, det var tungt å dusje, alt var rett og slett tungt, fortalte hun.

Paret flyttet inn i felles leilighet i november 2020. De kjøpte inn det som trengs av møbler og utstyr for å ønske et nytt medlem av familien velkommen til verden.

Tuva Levie Olsen (17) har delt bilder åpent og ærlig med sine følgere på Instagram. – Jeg vil sette fokus på hva som skjer med kvinnekroppen, forteller Tuva. Foto: Thomas Hegge Moen
Tuva Levie Olsen (17) har delt bilder åpent og ærlig med sine følgere på Instagram. – Jeg vil sette fokus på hva som skjer med kvinnekroppen, forteller Tuva. Foto: Thomas Hegge Moen Vis mer

Endelig skjer det

Valget om å føde på sykehuset i Bodø var for Tuva Levie enkelt. Hun ønsket å være i best mulige hender, og for henne var dette på sykehuset.

Allerede to måneder før fødselen var paret inne på tanken om å være i Bodø når det nærmet seg. Men da var det avgjørende for Tuva at enten Hermann eller moren til Tuva var sammen med henne.

- Da jeg kom til verden, gikk fødselen fort, og mamma måtte føde i en busslomme i Sundsfjord. Så jeg ønsker å være i Bodø i tilfelle jeg også skulle oppleve en rask fødsel, sa Tuva to måneder før sin termin.

Tilfeldighetene skulle ha det slik at barnet kom til verden litt over to uker før termin, og paret var i Bodø da vannet gikk.

- Det skjedde egentlig veldig fort. Etter vi var hos jordmoren på Ørnes på fredag, fikk jeg rier den natten. Så da valgte vi å dra til Bodø ettersom jordmoren her ikke hadde vakt den helga.

Tuva og Hermann overnattet hos faren til Tuva som er bosatt i Bodø. Natt til mandag gikk vannet.

- Jeg tenkte: endelig! Endelig kommer han, sier Tuva.

Fødselen ble 11 timer lang og smerter er ifølge Tuva ubeskrivelig. Foto: Privat
Fødselen ble 11 timer lang og smerter er ifølge Tuva ubeskrivelig. Foto: Privat Vis mer

Velkommen til verden

På fødestua i Bodø var Hermann sammen med Tuva. Selv prøvde han å bistå der han kunne.

- Jeg passet på å ikke ta for mye plass, og lot jordmødrene få gjøre jobben sin. Men jeg spurte om det var noe jeg kunne hjelpe til med, forteller barnefaren.

For Tuva ble fødselen 11 timer lang. Noe som for henne føltes både som en evighet, men også noe som gikk fort.

- Det var seks timer hvor det var ubeskrivelig vondt. Jeg fikk satt epidural som kun funket på den ene siden, noe som gjorde at det ble ekstra vondt på den andre, forteller Tuva som i tillegg slet med å få i seg næring og kastet opp det som var igjen i magen.

- Men jeg vil si at selve fødselen gikk fint. Det var ingen store komplikasjoner, forteller Tuva som gir skryt til jordmoren og medisinstudenten som var til stede under fødselen.

25. januar klokken 13:41 kunne paret ønske sønnen Theodor Lyder velkommen til verden.

Velkommen hjem

Etter fødselen oppholdt de nybakte foreldrene seg på sykehuset i Bodø i tre dager. Dager som Tuva beskriver som en følelsesmessig berg-og-dalbane.

- Det var litt overveldende med tanke på alle følelsene og hormonene som kom i etterkant av fødselen. Det er noe jeg håper alle snakker om, hvis de skulle oppleve det.

Etter de tre dagene gikk veien hjem til leiligheten i Glomfjord.

- Det var litt skummelt å skulle dra hjem. På sykehuset kunne jeg bare dra i en rød snor om det skulle skje noe, mens nå var vi alene sammen med Theodor. Men det er noe jeg tenker man blir gradvis mer og mer vant til. Han skal jo være en del av resten av livene våre.

25.januar kunne Tuva og Hermann ønske sønnen Theodor Lyder velkommen til verden. Foto: Privat
25.januar kunne Tuva og Hermann ønske sønnen Theodor Lyder velkommen til verden. Foto: Privat Vis mer

Vil holde sammen

I 2021 er det 176 472 barn under 18 år som bor alene sammen med enten mor eller far i Norge. Til sammenligning bor i overkant av 580 000 barn under 18 år sammen med gifte foreldre, og over 260 000 barn sammen med samboende foreldre.

Tuva og Hermann, som hadde vært sammen i under et år da sønnen Theodor Lyder kom til verden, håper at de vil holde sammen i fremtiden.

- Jeg håper jo selvfølgelig at vi holder sammen og at jeg ikke blir alenemor, sa Tuva i desember. Noe hun fremdeles står bak da vi møter henne i juli.

- Det at vi er sammen gjør jobben mye lettere. Vi er to som deler på oppgavene, det er tryggere økonomisk og vi har to familier rundt oss som kan hjelpe til om vi trenger det, sier Tuva

- Men det lureste ville jo vært å vente til man blir eldre. Både med tanke på parforholdet og utdanningen, men jeg ville aldri vært foruten Theodor.

Theodor Lyder tilfører mye glede i hverdagen. Foto: Privat
Theodor Lyder tilfører mye glede i hverdagen. Foto: Privat Vis mer

Tilbake på skolebenken

Hermann jobber til daglig på gjødselfabrikken Yara i Glomfjord og sørger for en økonomisk sikkerhet for den lille familien på tre. I tillegg til inntektene til Hermann har paret fått engangsstønad foreldre som ikke har rett til betalt permisjon får. En sum på 90,600 kroner som blir utbetalt en gang. Samtidig får de utbetalt barnetrygd hver måned.

Før Tuva ble gravid jobbet hun som ringevikar i Glomfjord barnehage, og hadde fullført et år på videregående. Nå i august vil hun starte på andre året på den videregående skolen i Glomfjord. Her får hun et foreldrestipend som sørger for at hun er sikret noe inntekt under skolegangen.

- Det hadde selvfølgelig vært bra med fast jobb og utdannelse før jeg fikk barn. Men det er det som er så bra med Norge at jeg fremdeles har den muligheten etter å ha blitt mor, forteller Tuva.

- Verste alderen

Tuva forteller at det ikke bare er lett å bli mamma i en alder av 17 år. Å bli ansvarlig for sitt eget barn, mens venner og venninner fremdeles lever et fritt ungdomsliv.

I Norge er snittalderen for førstegangsfødende kvinner på 29,9 år. Mens menn blir i snitt far for første gang i en alder av 32,1 år. Under og etter graviditeten opplevde Tuva utfordringer ved å bli mor så tidlig.

- Du er den eneste i vennegjengen som er gravid, og ingen andre er i samme situasjon som deg. Så jeg tror det hadde vært en god del lettere sosialt om jeg ble gravid noen år senere.

Tuva er født i 2003, årskullet som før sommeren var russ på yrkesfagskolen i nettopp Glomfjord.

- Jeg følte etter hvert at jeg ble litt av glemt av venninnene mine. Jeg tror de ikke ville føle seg til bry for meg. Men for min del kan jeg godt være sosial, og det er ikke noen utfordring for meg å ta med Theodor ut på tur eller på shopping, sier Tuva som føler hun har mistet venner etter hun fikk Theodor.

- Vi er på forskjellige stadier i livet.

Hermann med sønnen Theodor som når er blitt 6 måneder gammel. Foto: Privat
Hermann med sønnen Theodor som når er blitt 6 måneder gammel. Foto: Privat Vis mer

Mistet ungdomstid?

Allerede da Tuva og Hermann annonserte at paret ventet sitt første barn, kom kommentarene. Spesielt rettet mot Tuva.

- Det var kommentarer som at ungdomstiden min blir aldri den samme, og at jeg blir en dårligere mor siden jeg er så ung, forteller Tuva som svarer på kommentarene.

- Ja, ungdomstiden min blir ikke den samme som en som ikke har barn, men det skal jeg fint overleve. Og jeg føler at selv om jeg er ung, så kan jeg så absolutt være en god mor for mitt barn.

Selv ser hun positivt på fremtiden som ungdom. Hun vil prøve å kombinere skolegang og ungdomslivet med livet som mamma. Hvor sistnevnte kommer først.

- Jeg vil prøve å være ungdom av og til, hvor jeg drar ut sammen med venner. Men jeg kan ikke dra ut hver eneste helg, slik andre ungdom på min alder gjør.

Deler åpenhjertig

Siden Tuva ble gravid, har hun valgt å dele dette med sine følgere på Instagram og på en privat snapchatkonto. For henne kom dette valget helt naturlig.

- Når du først får en unge i en alder av 17 år i en liten kommune, så ønsker jeg å dele mine erfaringer rundt det.

På sin Instagramkonto har hun delt bilder av kroppen i tidlig fase av graviditeten og under siste fase. I tillegg har hun vist frem hvordan kroppen ser ut etter Theodor er kommet til verden.

- Det er kanskje ikke så mange som deler slike bilder her i Meløy, men det er normalt når man ser ut til resten av Norge og verden.

- De fleste som legger ut slike bilder har enten vaskebrettmage eller ser helt lik ut som de gjorde før fødselen. Jeg opplever at det fremdeles er litt tabu at man kan få strekkmerker og at kroppen kan bli seende annerledes ut etter å ha vært gravid.

I tiden etter fødselen har Tuva ønsket å sette fokus på hvordan kroppen ser ut. Hvor blant annet strekkmerkene er noe hun ønsker å fronte. Foto: Privat
I tiden etter fødselen har Tuva ønsket å sette fokus på hvordan kroppen ser ut. Hvor blant annet strekkmerkene er noe hun ønsker å fronte. Foto: Privat Vis mer

Yngre følgere

Tuva har i overkant av 3 000 følgere på sin Instagram. Hvor de fleste er mellom 18 og 25. Men en stor andel er mellom 10 og 17 år.

- Da jeg har mange yngre følgere synes jeg det spesielt viktig å dele dette med dem. Det er ikke mange unge jenter som deler hva som skjer med kroppen under graviditeten, sier hun som opplever i hovedsak positive tilbakemeldinger.

- Jeg har blant annet blitt kontaktet av ei mor, som synes det var bra at jeg delte og at jeg gikk foran som et godt forbilde.

I tiden etter Theodor ble født, var Tuva en av mødrene som delte hverdagslivet på Snapchatkontoen «mammaunder18». Hvor man hver dag i uken fikk følge en av de unge mødrene, og hva som opptok hverdagen. Nå er Tuva å finne på kontoen «mammasquad» hvor hun hver fredag viser frem livet som ung mor.

- Folk sier at jeg kun bryr meg om følgere, men jeg ønsker kun å nå ut med budskapet mitt til flest mulig.

Om Tuva og Hermann planlegger å få flere barn?

- Jeg skal ha flere barn, men det håper jeg blir hvert fall tre år til, forteller Tuva.

- Jeg håper også at det blir noen år til neste kommer, sier Hermann.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer